Oblast po imenu Laponija prostire se duž arktičkog polarnog kruga nekoliko severnoevropskih država: Norveške, Švedske, Finske i delom Rusije.

Okovana snežnim pokrivačem koji skoro da se ne topi, osim delova Rusije, predstavlja najseverniju tačku evropskog kontinenta. Centralni i najposećeniji deo Laponije (Lapland) pripada Finskoj, čiji je gradić Rovaniemi (oko 62.000 stanovnika) ujedno i glavni grad ove oblasti.

Ivana Dukčević, profesor umetnosti i dizajna, putopisac

U poslednjih par godina, Rovaniemi je doživeo pravi mali turistički bum (oko pola miliona turista godišnje), naročito kada je osam kilometara od centra grada sazidan Grad Deda Mraza, tematski turistički zabavni park za decu (ali i odrasle), selo u kojem živi Deda Mraz.

Iako je „pravi“ Deda Mraz, grčki paroh Nikola, kasnije proglašen svecem (na engleskom „Santa Claus“, skraćeno od „Saint Nicolas“) živeo u IV veku mestu Mira (Myra – danas Demre, u Turskoj), u Maloj Aziji, na obali Mediterana, zbog jedne božićne reklame za Coca-Colu iz 30-tih godina XX veka, njegov identitet i sedište preselilo se hiljadama kilometara daleko na sever Finske. Naime, američki ilustrator skandinavskog porekla Hadon Sandblom, osmislio je lik Deda Mraza, zaštitnika dece i mornara, za božićnu reklamu osvežavajućeg napitka prema sebi, obukao ga u boje Coca-Cole (crvenu i belu) i smestio u domovinu svog porekla, ne sluteći da će time postati autor jednog od najprepoznatljivijih likova na svetu, ikada.

Ukoliko odlučite da posetite Selo Deda Mraza u Rovaniemiju, najbolje je da to učinite za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada je u selu najživlje. Tokom boravka možete upoznati „pravog“ Deda Mraza, kojeg na laponskom nazivaju Julupuki, i njegovu suprugu Baka Mrazicu (na lokalnom jeziku: Muori), ali i njihove verne pomagače – veliki broj patuljaka, vila i vilenjaka koji svi zajedno učestvuju u pravljenju poklona za decu i pakovanju u šareni papir, pre nego što ih crvenonosi irvas Rudolf, upregnut u saonice ponese ka deci koja su poklone naručila.

Ukoliko Rudolf ili njegovi drugari nisu suviše zauzeti, po selu se možete provozati saonicama koje vuku. Dodatno, u okviru kompleksa postoji i Farma irvasa i haskija, Park haskija, Muzej električnih sanki, ali i mesto gde ih možete iznajmiti za vožnju. Tu je i nekoliko restorana, mali tržni centar sa velikim izborom različitih suvenira, kao i radnja sa odećom od kože irvasa, galerija sa skulpturama od leda, i drugo. Dodatno, agencija „Unique Lapland“ organizuje „safari ture“ sankama, ture sa irvasima i haskijima, posetu mestima gde možete videti polarnu svetlost, ili delovima gde u ledu možete pecati.

Ukoliko u Rovaniemiju ostajete nekoliko dana, u ovom idiličnom, snegom pokrivenom selu možete izabrati da prespavate u nekoj od drvenih koliba u Deda Mrazovom selu, ili u pravom pravcatom iglou (Snowman Igloo Hotel) sazidanom od leda i snega. Svaki gost koji odluči da prespava u iglou, umesto klasične posteljine dobiće specijane vreće za spavanje koje održavaju toplotu, a ujutro, posle doručka i sertifikat o tome da je prespavao u iglou na arktičkom, polarnom krugu (Arctic Night Survival Certificate).