Gotovo da ne postoji oblast na svetu, do Mediterana, u kojoj su na najdivniji način spojeni lepota i raznovrsnost prirode, prisustvo istorijskih spomenika drevnih civilizacija, spoj različitih kultura, uz jednostavnost i jedinstven stil lokalne arhitekture.

Na čijem pragu možete uživati u romantičnim zalascima sunca, na granici tri kontinenta, Evrope, Afrike i Azije. Odatle potiče i latinski naziv „Mare Mediterraneum“ ili „Sredozemlje“, vodeni prostor „između tri kopna“. U blizini najvećeg grada južne Italije, Napulja, smestilo se Sorentinsko poluostrvo.

Ivana Dukčević, profesor umetnosti i dizajna, putopisac

Sa južne poluostrva, jedno do drugog nalaze se mestašca čuvene obale Amalfi. Prošetajte malim, izuzetno simpatičnim Atranijem, na glavnom trgu posetite crkvu, probajte napolitansku picu ili sladoled. A zatim, na deset minuta pešice, pođite put turistički izuzetno posećenog, malenog Amalfija, po kojem je čitava nevelika južna obala poluostva dobila naziv.

U ovom gradiću, na glavnom trgu, obavezno obiđite predivnu katedralu Svetog Andreje, sa bazilikom iz IX veka, sagrađenu u romaničkom stilu, sa veoma jakim uticajem arapske i normanske arhitekture. Ceo kompleks smešten je na vrhu velikog stepeništa.

 

Atrani, na obali Amalfi / foto: Ivana Dukčević

Iz Amalfija, sa posebne autobuske stanice blizu obale i plaže, strmom uzbrdicom put predivnog mestašca po imenu Ravelo kreću gradski autobusi (tokom letnje sezone, polaze na svakih pola sata). Odvezite se do krajnje stanice, na sam vrh brda iznad gradića, gde autobus staje blizu samo par minuta pešice udaljene predivne Vile Rufolo.

Pozitano / foto: Ivana Dukčević

Ukoliko odlučite da je posetite, po ceni od nekoliko evra videćete fantastično uređene mediteranske bašte na strmoj litici iznad mora, sa skulpturama i klupama, malim amfiteatrom koji je leti domaćin koncerata klasične muzike, i  posetiti muzej u kojem se smenjuju izložbe. Između elegantnih pinija i cvetnih bugenvilija, pruža se božanstven pogled na Mediteran i deo obale Amalfi.

Ostrvo Kapri, južna obala / foto: Ivana Dukčević

Nešto dalje, uz obalu, u procepu ispod magistrale videćete nekoliko predivnih, skrivenih uvala sa plažom. Smešteni u dubokom zalivu klanca, uz dramatične pejzaže klisura koje se strmo spuštaju ka moru, sa po par kuća ili bez, i peščano-šljunkovitom plažom (Furore i La Praia, na primer), čine neke od skrivenih bisera obale Amalfi. Do njih se može doći samo ukoliko imate sopstveni prevoz, jer autobus ne staje blizu.

Atrani / foto: Ivana Dukčević

Na samom kraju obale Amalfi nalazi se šarmantni Pozitano. Iako će i ovaj gradić na strmom obronku stene privući vašu pažnju, ukoliko ne volite preteranu gužvu preporuka je da svoju bazu na obali ne postavljate na ovom mestu.

Amalfi / foto: Ivana Dukčević

Naime, Pozitano važi za meku pretežno imućnijih američkih turista, te su cene robe prilagođene njima. Takođe, zbog ogromnog broja turista, onaj dobro znani mediteranski šarm ovde je unekoliko izgubio na značaju i nalik istočnijem Amalfiju, poprilično podlegao masovnom turizmu.

Predivna Katedrala Svetog Andreje, Amalfi / foto: Ivana Dukčević

Sa severne strane poluostrva i u odnosu na obalu Amalfi, nalazi se najveći grad poluostrva i centar ovog dela italijanske rivijere – Sorento. Smešten na dramatičnoj litici, romantični gradić sa interesantnom arhitekturom pastelnih kuća, uzanim prolazima sa lukovima i predivnim mediteranskim baštama palmi ukrašenih kamenim statuama, obavezna je stanica svih turista koji dolaze u ovaj kraj Italije.

Ravelo, pogled iz Vile Rufolo / foto: Ivana Dukčević

Bujne gradske bašte Sorenta, bore se za naklonost sa bajkovitim pogledom sa strme litice sa koje pogled puca na Napulj u izmaglici, sa druge strane zaliva, ali i dole, u podnožju – na gradsku plažu sa drvenim platformama i šarenim, prugastim kabinama.

Pozitano / foto: Ivana Dukčević

Do plaže i platformi na vodi može se stići liftom (koji se naplaćuje), ili mnogo interesantnijim putem, nizbrdo kroz samu stenu.

Ravelo, Vila Rufolo / foto: Ivana Dukčević

Prošetajte glavnom ulicom ili se spustite do gradske plaže, kupite neki od oslikanih suvenira od keramike ili probajte proizvode od čuvenog limuna iz ovog kraja.

Napolitanski limun i liker koji se od njega pravi / foto: Ivana Dukčević

Limun specijalne sorte koji se kaskadno gaji duž Obale Amalfi, nekoliko puta je veći od „običnog“ limuna, nije jarko žut i nalik je omanjoj dinji. Turisti koji prvi put ugledaju napolitanski limun, obično imaju potrebu da ga pipnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama drže natpise: Molimo, ne dirati limun!

“Običan” limun (gore) i napolitanski (dole) / foto: Ivana Dukčević

Od napolitanskog limuna koji je manje kiseo od “običnog”, pravi se čuveni liker „Limonćelo“ (Limoncello), ali i božanstveni osvežavajući đus sa izmrvljenim ledom, koji u ovom delu Italije po ceni od 1 evra možete kupiti gotovo na svakom ćošku.

Pozitano / foto: Ivana Dukčević

Kako stići?

Do mesta na obali Amalfi možete stići autobusom iz Napulja. Svakodnevno, tokom letnje sezone autobusi put obale kreću sa parkinga luke za trajekte u centru grada, na svakih sat, dva, počev od 10 h. Ukoliko kupite trodnevnu turističku karticu Unico Campania (za muzeje i gradski prevoz), autobus do obale Amalfi je takođe besplatan.

Sorento / foto: Ivana Dukčević

Kada stignete do najistočnijeg dela obale, nadomak Salerna (oko sat vremena vožnje), možete ući / izaći iz autobusa u svakom manjem mestu duž čitave obale (duge oko 35 km), sve do poslednjeg – Pozitana, po sistemu hop-on, hop-off.

Sorento / foto: Ivana Dukčević

Ipak, vodite računa o tome da su autobusi tokom leta često prepuni, pa ukoliko zbog toga ne budete mogli da uđete u prvi autobus, provešćete i do 45 minuta do čak sat vremena čekajući naredni. Autobusi iz Napulja koji prođu obalom Amalfi, završavaju u Sorentu, ili nastavljaju dalje do Napulja, u kružnoj turi.

Sorento / foto: Ivana Dukčević

Osim autobusom, do obale Amalfi možete stići šinobusom “Ćirkumvezuviana” (Circumvesuviana). Voz koji polazi iz Napulja, nakon oko 50 minuta vožnje završava na železničkoj stanici Sorenta (desetak minuta pešice od centra grada).

U centru grada pronađite stanicu istog kružnog autobusa koji odavde vodi do Napulja istim putem duž obale Amalfi, ali u suprotnom smeru (od Pozitana u smeru ka Salernu), duž čitave obale Amalfi, i nazad do Napulja. Šinobus “Ćirkumvezuvijana” saobraća iz Napulja za Sorento i obratno, na svakih dvadesetak minuta, tokom letnje sezone.