U samom Napuljskom zalivu nalaze se tri ostrva.

Iako u poslednjih nekoliko godina, gradu najbliži Iskija (Ischia) i Proćida (Procida) beleže nagli porast turista, najpoznatije ostrvo u zalivu i dalje je već decenijama popularni, romantični Kapri (Capri).

Ivana Dukčević, profesor umetnosti i dizajna, putopisac

„Sećaš li se one italijanske serije koja se dešava na Kapriju? Gledala sam je samo zbog predivnih pejzaža!“, čula sam pre putovanja u Napuljski zaliv.

Nekada ekskluzivno mesto, rezervisano samo za one sa dubokim džepom, Kapri danas posećuje veliki broj turista, većinom tokom jednodnevnog izleta hidrogliserom iz Napulja.

Ipak, ukoliko poželite da tokom izleta popijete kafu, ili ručate, računajte na cene par puta više od onih na kopnu, u Napulju (prosečna cena kafe, u kafeu u samom mestu Kapri: oko 8 – 10 evra).

Grad Kapri
Foto: Ivana Dukcevic

Nakon oko 40 minuta vožnje, iz napolitanske luke brodovi krcati turistima stižu na Kapri, pre svega u potrazi za legendarnim romantičnim mestima dramatičnih pejzaža, i panoramama sa pogledima na čitav Napolitanski zaliv od kojeg zastaje dah. U rano jutro, kada je vreme vedro, Napulj se vidi u daljini.

Na Kapriju, trajekti i hidrogliseri pristaju u luku Marina Grande na severu ostrva, te u istraživanje ostrva krenite upravo odatle. Par minuta pešice od lučkog doka, u zgradi tik uz rivu nalazi se početna stanica uspinjače koja u roku od par minuta (oko 3 evra, u jednom smeru) vozi strmo do vrha ostrva, u gradićKapri – centar ostrva.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

Čim izađete iz podzemne stanice uspinjače, popnite se na nivo sa terasom, klupama i panoranskim pogledom. Veliki broj fotografija Kaprija snimljen je sa ovog mesta.

A zatim krenite u šetnju gradićem belih i pastelnih kuća u mediteranskom stilu. Istražite lavirint njegovih ulica pokraj radnji sa luksuznom robom najpoznatijih svetskih brendova odeće, obuće, parfema i aksesoara, iznad čijih se krovova viju venci ružičastih i belih bugenvilija, i žbunova cvetnih oleandera. Sedite u neki od kafea i ukoliko to želite, priuštite sebi italijanski espreso ili kapućino po ceni od oko 10 evra, prosečnoj ceni kafe u centru Kaprija.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

Oni koji preterano ne mare za poznate brendove, na Kapriju mogu kupiti unikatne, kožne sandale, sa štanda na ulici. Izabravši već napravljeni đon u veličini vaše obuće, i boju kožne trake u kojoj želite da sandale budu, kao i stil vezivanja (od nekoliko ponuđenih), vešti majstori će za samo par minuta napraviti sandale samo za vas.

Ostrvo Kapri, južna obala / foto: Ivana Dukčević

Šetajući gradićem dalje ka jugu ostrva, posetite malenu, predivno uređenu Avgustovu baštu (Giardini di Augusto), raj tropskog drveća i cveća, prozvanu po prvom i najprosperitetnijem rimskom imperatoru Oktavijanu Avgustu. Naime, Kapri je procvat doživeo još tokom perioda antike, kada je Oktavijanov naslednik na tronu – car Tiberije, na ostrvu veličine 10 km2 sagradio čak 12 vila. Najveća i najpoznatija od njih – Villa Imperiale di Damecuta, leži u ruševinama na krajnjem zapadu ostrva.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

U središnjem delu ostrva dužine od oko 4, a širine oko 2 km (u najširem delu), nalazi se još jedno mesto – Anakapri (Anacapri), i najviši vrh Kaprija – Monte Cappello (514 m).

Svoj obilazak ostrva začinite kupanjem na jednoj od plaža gotovo otrgnutoj od pejzaža čiji najveći deo čine izdužene, špicaste stene koje štrče iz mora, jedna kraj druge.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

Nakon posete Avgustovoj bašti, na manje od pola sata pešice nizbrdo interesantnog, krivudavog puta nalazi se mestašce Marina Pikola (Marina Piccola), sa uvalom od nekoliko malih, povezanih plaža – najbliže mesto za kupanje onima koji borave na vrhu. Pre nego što vaš brod sa severne strane ostrva krene nazad put Napulja, na ovom mestu – na južnoj obali, možete uživati plivajući u Tirenskom moru.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

Kako stići do Kaprija?

Iz jedne od dve luke Napulja – Molo Beverello (odakle kreću manji brodići i hidrogliseri), na svakih sat, dva tokom letnje sezone do ostrva Kapri možete stići hidrogliserom. Povratna karta košta oko 40 evra, a plovidba traje oko 40 minuta. Poslednji hidrogliser sa Kaprija nazad u Napulj kreće oko 19.30 h, te vodite računa da ga ne propustite.

Grad Kapri
Foto Ivana Dukcevic

Iz napolitanske luke odakle polaze trajekti (Molo Immacolatella Vecchia), takođe možete stići do Kaprija, po nešto nižoj ceni (od oko 35 evra), uz plovidbu trajektom koja traje 2 sata. Trajekti međutim imaju manji dnevni broj polazaka od hidroglisera, te se prethodno raspitajte za red vožnje.