Osim Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, u Rimu se nalazi još nekoliko poznatih i izuzetno značajnih crkvi vezanih za istoriju hrišćanstva, ali i Rima, uopšte.

To su nekadašnja crkva-hram Panteon, crkva Santa Maria in Cosmedin, crkva Santa Maria in Trastevere, crkva Svetog Sebastijana sa katakombama (Basilica di San Sebastiano fuori le mura) i crkva Domine Quo Vadis, u predgrađu, ali i crkva Santa Maria Maggiore, crkva San Pietro in Vincoli i bazilika San Giovanni in Laterano.

Ivana Dukčević, profesor umetnosti i dizajna, putopisac

Crkva Santa Maria Maggiore je prva crkva na Zapadu posvećena Bogorodici. Prvi put je izgrađena jos 352. godine, kada se desilo čudo da je 5. avgusta pao sneg.

Naime, bračni par koji je dugo želeo da ima dete u snu video Bogorodicu koja im se obratila rečima da će njihove molbe biti uslišene. Ako sagrade crkvu na određenom mestu, kao potvrda predstojećem srećnom dgađaju sledećeg dana pasti sneg. To se i desilo.


Pročitajte i ovo: Postoje li slobodne veze?


Crkva Santa Maria in Trastevere / foto: Ivana Dukčević
Crkva Santa Maria Maggiore / Photo: Ivana Dukčević

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Jupiteru u Strelcu, od 8.11.2018. do 2.12.2019. godine


Tokom narednih vekova, crkva u više navrata prerađivana, proširena, da bi negde u XVIII veku dobila svoj konačni izgled. Interesantno je da je tavanica crkve je ukrašena zlatom iz prvog tovara blaga koje je Kolumbo doneo iz tek otkrivene Amerike.

Crkva Santa Maria in Cosmedin / foto: Ivana Dukčević

Dar je španskog kralja Ferdinanda papi Aleksandru VI. U crkvi postoji nekoliko velikih i bogato ukrašenih kapela, a u njoj su sahranjene i neke veoma važne ličnosti: nekoliko članova porodice Borgeze (među njima i Paulina Bonaparta), a zatim i čuveni skulptor i arhitekta baroknog stila – Bernini.

Crkva Santa Maria Maggiore / foto: Ivana Dukčević
Panteon, kupola nekadašnjeg hrama-crkve / foto: Ivana Dukčević

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik


San Pietro in Vincoli (Sveti Petar u lancima) je manja crkva, koja se nalazi na veoma lepom i skoro skrivenom mestu, na uzvišici blizu centra grada, samo desetak minuta od Koloseuma.

Bazilika Svetog Sebastijana sa katakombama (Basilica di San Sebastiano fuori le mura) / foto: Ivana Dukčević

Najčuvenija je po mermernoj statui Mojsija, radu Mikelanđela za papu Julija II, kao deo kompozicije za njegovu buduću grobnicu. Međutim, njih dvojica su se oko ovog posla sporečkali, te je od nekoliko kolosalnih statua Mikelanđelo završio samo Mojsija.

Crkva Domine Quo Vadis – kopija otisaka Hristovih stopa / foto: Ivana Dukčević
Crkva Santa Maria Maggiore / foto: Ivana Dukčević
Crkva Santa Maria Maggiore / foto: Ivana Dukčević
Crkva Santa Maria Maggiore / foto: Ivana Dukčević
Crkva Santa Maria Maggiore / foto: Ivana Dukčević

Pročitajte i ovo: Jeste li spremne za kariranu jesen?


Ispred Crkve San Đovani in Laterano (San Giovanni in Laterano) na istoimenom trgu, primetićete Egipatski obelisk iz XV veka pre naše ere. Car Konstantin II doneo je ovaj trofej sa svojih osvajanja po svetu i postavio ga u Rim, prvobitno unutar Cirkusa Maksimusa (Circus Maximus), najvećeg antičkog trkačkog ringa za dvokolice.

Crkva San Pietro in Vincoli / foto: Ivana Dukčević
Crkva San Pietro in Vincoli – Mikelanđelov “Mojsije” / foto: Ivana Dukčević
Crkva San Pietro in Vincoli – navodni originalni lanci kojima je bio vezan Sveti Petar / foto: Ivana Dukčević

Crkva San Đovani in Laterano glavna je katedrala Rima i sedište rimske biskupije već 1000 godina. U tom smislu, za rimske prilike njen rang je čak iznad Bazilike Svetog Petra, u Vatikanu.

San Giovanni in Laterano / foto: Ivana Dukčević
San Giovanni in Laterano / foto: Ivana Dukčević

Pročitajte i ovo: Piton dezen je u modi


Posetite srednjovekovnu kriptu ove crkve, krstionicu i Sveto stepenište (La Scala Santa), preko puta crkve, kojima je navodno upravo Hrist krenuo u nepovrat pred Pontija Pilata, u Jerusalimu. Mnogi vernici i turisti žele da se klečeći popnu na vrh stepeništa, te je najbolje da se na sprat popete drugim stepeništem, sa strane. U crkvi se čuvaju i ostaci kostiju Svetih Petra i Pavla.

Krstionica Crkve San Giovanni in Laterano / foto: Ivana Dukčević
Obelisk ispred Crkve San Giovanni in Laterano / foto: Ivana Dukčević

Pročitajte i ovo: Strah od intimnosti


Laterani su u doba carstva bili vodeći sloj imućnih ljudi Rima, vlasnici poseda na kojem je izgrađena crkva i čitavog tog područja. Kada su 325. godine posed poklonili Crkvi, na ovom mestu izgrađena prva bogomolja, danas Rimska katedrala, u početku prva papska rezidencija. Svoj konačni izgled dobila je u XVIII veku.

Navodno originalno “Sveto stepenište” kojim je Hrist išao pred Pontija Pilata (San Giovanni in Laterano
San Giovanni in Laterano, na spratu na koji vodi Sveto stepenište / foto: Ivana Dukčević