Ivana Dukčević, profesor umetnosti i dizajna, putopisac

Francuska Azurna obala i njen deo koji zalazi dublje u kopno – Provansa, prepuni su zvučnih mesta iz uglavnom novije istorije.

Mondenska Nica, festivalski Kan i San Trope na obali, po čuvenju pariraju nešto manjim mestima u kopnu – Eks-en-Provansu (Aix-en-Provence) i Arlu (Arles), u kojima su veliki deo života proveli neprevaziđeni impresionisti i postimpresionisti, takozvani, “slikari svetla”, između ostalih, Van Gog i začetnik kubizma Pol Sezan.

Avinjon / Autorka fotografija Ivana Dukčević

Nedaleko od njih, u zapadnom delu Provanse, smestio se nadaleko čuveni gradić Avinjon. Tokom nekoliko decenija XIV i početkom XV veka, u Avinjon je iz Vatikana premeštena papska prestonica, iz koje je rimokatoličkim svetom tokom manje od veka vladalo ukupno čak devet papa.

Avinjon / Photo: Ivana Dukcevic

Još u XIV veku, u Avinjonu je u gotskom stilu sagrađena ogromna Papska palata – Palais des Papes. Nalazi se duž velikih, i danas potpuno očuvanih gradskih zidina iz XIV veka koje i opasuju skoro čitav grad. Interesantno je da je “Papska stolica”, Vatikan, polagala pravo na vlasništvo nad gradom-državom Avinjonom sve do 1791, kada je gradić najzad vraćen pod upravu Francuske, tokom Francuske revolucije.

Avinjon, Papska palata / Photo: Ivana Dukcevic

Osim Papske palate, najpoznatija atrakcija Avinjona je stari, polurazrušeni ili poludovršeni Most Svetog Benezeta, iz XII veka, na reci Roni, o kome je ispevana i čuvena francuska pesmica “Sur le Pont d’Avignon…” (“Na Avinjonskom mostu…”), verovatno znana svima koji su kao deca učili francuski.

Avinjon, mural na zidu zgrade prikazuje 9 papa koji su vladali iz Avinjona / Photo: Ivana Dukcevic

Prema legendi, most je sagradio lokalni pastir Benezet, kojem su se u snu ukazali anđeli i dali mu nadljudsku snagu da ga sam sazida. Iako su meštani smatrali da je lud, Benezet je uspeo da ostvari svoj projekat i zadivi građane Avinjona. Kada je umro, proglašen je za sveca i sahranjen u maloj kapeli koja se nalazi na donjem nivou mosta.

Avinjonski most / Photo: Ivana Dukcevic

Zbog velikih poplava i bujica, tokom srednjeg veka most dužne 900 m više puta je urušen i obnavljan, te je do kraja XVII veka na njemu ostalo samo četiri luka (od prvobitna 22). I danas, most nije ceo, već premošćuje jedan deo širine reke.

Avinjonski most / Photo: Ivana Dukcevic

Nedaleko od Avinjona, oko 20 km zapadno, na reci Gard nalazi se građevina koji Francuzi nazivaju Pont du Gard, deo izuzetno očuvanog starorimskog akvadukta iz I veka naše ere. Godine 1985, stavljen je na listu UNESCO-ve svetske kulturne baštine.

Avinjonski most / Photo: Ivana Dukcevic

Ukoliko krenete putem dalje ka zapadu Francuske, ka Španiji i vencu Pirineja, proći ćete kroz predele poznate iz lektire u osnovnim školama – romana „Bela griva“, možda videti divlje, bele konje na usamljenim, prostranim ravnicama, vozeći se u smeru ka gradu Monpeljeu.

Pesmica o Avinjonskom mostu / Photo: Ivana Dukcevic

Odvojivši se od Sredozemnog mora i skrenuvši ka zapadu na autoput – Pirineji, vozićete se paralelno, severno duž planinskog venca Pirineja. Počev od Montpeljea, “preseći” ćete jugozapad Francuske i Iberijsko poluostrvo na jugu, i nakon oko 500 km stići do obala Atlantika u blizini mondenskog letovališta Bjarica.

Sporedni putevi južne Francuske, sa drvoredima / Photo: Ivana Dukcevic

Ovaj deo Francuske poznat je po promenljivom vremenu (i tokom leta), čestim padavinama, kao i po biciklističkoj trci Tour de France koja se održava u julu, ali su deonice kojima se vozi po brdskim predelima i seocima, smeštene nešto dalje od autoputa. Ipak, negde na sredini autoputa uz Pirineje postoji veće odmorište sa benzinskom pumpom, samoposlugom i restoranom – Aire de Pyrenees, u čijoj blizini je podignut ogromni spomenik-instalacija od metala “Cycliste de France”, posvećen čuvenoj trci.

Autoput Pirineji, Spomenik Tour de France / Photo: Ivana Dukcevic

Na krivudavim metalnim trakama – stazama spomenika, uzbrdo i nizbrdo u žaru trke “jure biciklisti”, sve do prvog – pobednika u žutom (prema pravilima trke Tour de France, pobednik etape trke dobija žutu majicu).

Sela u blizini Tuluza / Photo: Ivana Dukcevic

Francuska sela u podnožju Pirineja, u oblasti grada Tuluza kao što su na primer Nejo, Oteriv ili Sen-Silpis-sir-Lez, karakteristična su po slikovitim kamenim kućama na drvenim stubovima, usred nepreglednih žitnih polja i zasada suncokreta. Na glavnim ulicama ovih mesta, ali i na prilazima između sela, nad putićima koji vijugaju između brežuljaka nadvijaju se zelene krošnje listopadnog drveća koje štrči u vis kao kontrast žutim poljima i težinom svojih krošnji pravi svojevrsne tunele. U jugozapadnom delu Francuske, česti su prelepi drvoredi koji prate sporedne puteve. Moj prijatelj Francuz prokomentarisao je da ih u poslednjih nekoliko godina seku, jer se navodno zbog njih dešava veliki broj saoraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom.

Sela u blizini Tuluza / Photo: Ivana Dukcevic

Pred kraj autoputa uz Pirineje, posetite malo mesto francuske pokrajine Akvitanije – Ortez, poznato po srednjovekovnom kamenom mostu na lokalnoj rečici, ruti Tour de France-a, ali i koridi i trci bikova sličnoj onoj u mnogo poznatijoj dvestotinak kilometara udaljenoj Pamploni, u susednoj Španiji, u podnožju Pirineja.

Korida u Ortezu / Autorka fotografija Ivana Dukčević