Ko je izdao čuvenu sicilijansku mafijašku organizaciju Koza nostra? Kako je osamdesetih godina prošlog veka neustrašivi sudija Falkone uspeo da pokrene slučaj protiv stotine članova mafije?

Nagrađivani italijanski reditelj Marko Belokio (Marco Bellocchio) u svom najnovijem biografskom filmu Izdajnik (The Traitor) daje dramski odgovor na ova pitanja prikazujući istorijsku priču o suđenju iz 1986. godine, koju svaki stariji Italijan pamti, kada su se na osuđeničkim klupama našla najozloglašenija imena Palerma.

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu, u takmičarskom programu za Zlatnu palmu, a  nakon toga izabran je kao italijanski kandidat za nagradu Oskar. Nedavno je pred domaćom publikom prikazan na Festivalu autorskog filma, a od četvrtka 26. decembra naći će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Jedan od vodećih italijanskih reditelja Marko Belokio, autor filmova Kina je blizu i U ime oca, u ovom biografskom filmu prikazuje život Tomaza Bušeta, prvog mafijaškog doušnika na Siciliji osamdesetih godina, takozvanog, “gazde dva sveta”.

Poput paralelnog univerzuma koji ima svoja pravila i vrednosti, Koza nostra je zastrašivanjem i likvidacijama uterivala strah, a kad je dovedena pred sud, sam proces izvrgavala je ruglu: “To je jedinstven proces. Proces koji priča priču o mafiji koja je pravila buku u sudnici, imala mogućnost da prekida sudije, bila je veoma moćna. Služili su se svim sredstvima. Igrali su se pozorišta, ali proces nije mogao biti prekinut,” rekao je reditelj Belokio navodeći da ga je intrigiralo tako nešto ozbiljno, što je na momente ličilo na teatar.

Glavne uloge u filmu igraju Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi i Maria Fernanda Candido.

Film koji je dobitnik italijanske nagrade Zlatni globus pokupio je brojne pozitivne kritike, među kojima je i kritika GardianaVeliko, hrabro, samouvereno filmsko ostvarenje. 

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.