Muče se žene, da, ali sa izvrsnim razlozima za to: prema istraživanju, žene moraju više da insistiraju da bi dobile ono što zaslužuju.

Nekima to može da se čini očiglednim, drugi to mogu da smatraju predrasudom, treći mogu da budu skeptični. Istina je da žene imaju genetsku predispoziciju da previše razmišljaju, budu uporne i toliko oprezne da to može da bude bolno.

S druge strane, žene (ili većina njih) su pouzdane, mogu da rade više stvari istovremeno, sposobne su da za nekoliko sati preuzmu razne uloge i savršeno su sposobne da upravljaju čak i naizgled sukobljenim aspektima svog života.

Pročitajte i ovo: Zašto nam se neki ljudi iznova vraćaju u život?

I psihološki gledano, ako ih smatrate davežima (pain in the ass), posledica je ovih kvaliteta.

Evo u kom smislu.

Vremenom naučimo vrlo jednostavna pravila: ako se ne potrudimo, ne dobijamo ono što želimo (bar ne odmah). U svakom polju života.

Na primer, od suštinske je važnosti da se izborite sa svojim partnerom, inače ćemo već znati da će privid reda biti veoma teško da ostane u kući.

Pročitajte i ovo: Upomoć, više ne vodimo ljubav! Evo kako da ponovo zapalite vatru u krevetu!

Da biste postigli isto poštovanje na poslu, moraćete da budete čvršći i borbeniji od svog ravnopravnog kolege muškarca.

Decenijama je bilo potrebno boriti se za ostvarivanje svojih socijalnih prava (i dalje to radimo). Toliko smo navikle da moramo da insistiramo da nam je u praksi teško da zamislimo drugi način da pitamo.

Pravilo broj dva: ako je ženi stalo do veze, upravo zbog gorenavedenog problema, ona će da učini sve što je u njenoj moći (i više od toga) da bi to funkcionisalo i ne dozvoljava da propadne ono što misli i oseća da vredi.

Pročitajte i ovo: Strah od napuštanja umesto ljubavi

Kada ženi dosadi, budite uvereni da je više nećete čuti kako se žali ili postavlja previše zahteva, ona vas više neće uzimati u obzir i nastaviće da živi neometano.

Sve dok se lomi, čvrsto je držite.

Jer kad žena prelomi, možete samo da joj kažete ćao – a ona vama – ćao, nema više!

Krivica aktivnijeg mozga

Američko istraživanje potvrdilo je da su ženski mozgovi aktivniji od muških.

Žene su osetljivije na promenu emocionalnih stanja, kontrolu impulsa, empatičnije su i imaju više socijalnih veština.

Pročitajte i ovo: TEST – proverite koliko zaista poznajete jedno drugo

To znači da se lomimo jer naš mozak ne može toliko da sedi mirno tako da moramo da usmerimo pažnju na više situacija i u međuvremenu da budemo u mogućnosti da njima upravljamo.

Veća verbalna okretnost

Studija Medicinskog fakulteta Harvard potvrđuje da žene imaju veću gustinu neurona u oblastima povezanim sa jezičkim i emocionalnim funkcijama.

Pročitajte i ovo: PRELJUBNIK: U vezi ili braku, a NEVERAN!?!

To znači da nam je lakše da verbalno izrazimo svoja osećanja i mišljenja.

Ukratko, moramo da izrazimo ono što osećamo, bez obzira šta drugi mislili.

Raskidamo, i to, sa zadovoljstvom.