U poslednje vreme, veoma mnogo se piše i priča o zamrzavanju jajnih ćelija, kao o potencijalnom očuvanju reproduktivne sposobnosti žena u kasnim reproduktivnim godinama.

Od 2013. godine, kako su Amerikanci ovu metodu skinuli sa svoje liste eksperimentalnih metoda, sve češće, primenjuje se i u praksi.

Prof. dr Sanja Sibinčić Poliklinika Medico S, Banja Luka Bolnica Jevremova, Beograd
Prof. dr Sanja Sibinčić
Poliklinika Medico S, Banja Luka

To znači da primaju hormonsku terapiju i rade sve procedure, kao i žene koje su u postupku vantelesne oplodnje.

Pročitajte i ovo: Zatrudneti ili ne sa 40+?!

To podrazumeva, hormonsku pripremu, zatim, svakodnevno korišćenje hormona, uz adekvatno doziranje, redovno praćenje folikula ultrazvučnim putem i, po potrebi, hormonske analize.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Nakon što folikuli dostignu odgovarajući rast i razvoj, daje se injekcija, tzv. “štoperica”, koja određuje pravo vreme aspiracije ili vađenja jajnih celija. Ova intervencija uglavnom se obavlja u opštoj intravenoznoj anesteziji, da bi se bol i nelagodnost prilikom punkcije, sveli na minimum.

Nakon vađenja jajnih ćelija, one se podvrgavaju zamrzavanju i biće sposobne za odmrzavanje i eventualnu oplodnju kad vi poželite.

Nekada je ovo izgledalo kao naučna fantastika, ali danas je stvarnost.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Ali o ovoj metodi, uglavnom, ne razmišljaju mlađe žene, u tom dobu, jer u tim godinama očekuju da će bez problema ostati trudne, kad to odluče. Zato većina žena u četrdesetim godinama, koje nisu rađale, kada počne da im otkucava biološki sat, počinju da razmišljaju o zamrzavanju i čuvanju vlastitih jajnih ćelija.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Takođe, kod žena starijih od 38 godina, 30 % jajnih ćelija biće neadekvatno za oplodnju zbog dobi žene, tako da se u ovim godinama i nakon aspiracije broj jajnih ćelija za čuvanje značajno smanjuje.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Često žene imaju negativan stav prema hormonskoj stimulaciji i pitaju se da li je moguće doći do kvalitetnih jajnih ćelija u spontanom ciklusu.

Međutim, u nestimulisanom ciklusu, u najboljem slučaju, kad je prisutna ovulacija, uvek ima samo jedna jajna ćelija, za koju ne znamo da li je dobra ili ne, dok je ne izvadimo, pa proces prikupljanja jajnih ćelija, na ovaj način, može da bude dugotrajan i mukotrpan.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

Osim toga, veći je procenat trudnoća ako se vrate dva ili tri embriona nakon embriotransfera, što je jedan od razloga za skupljanje većeg broja jajnih ćelija.

Pročitajte i ovo: Vežbanjem joge do kalšeg porođaja

Da ne bude zabune, ovde pričamo o jajnim ćelijama, a ne o zamrznutim embrionima, koji imaju veći potencijal za trudnoću nakon odmrzavanja.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

Takođe, ne treba zanemariti i finansijsku stranu ovog procesa, jer svi ovi koraci, koji dovode do zamrzavanja jajnih ćelija koštaju, a i samo čuvanje jajnih ćelija je dodatni trošak.

Prema iskustvima velikih IVF centara, najčešće se dešavaju sledeće stvari:

a) Žene odluče da na kraju ne žele da rode
b) Ne udaju se i odluče da ne žele da budu samohrane majke
c) Udaju se i ostanu trudne, te im ne trebaju te čuvane jajne ćelije
d) Upotrebe svoje jajne ćelije, ali ne zatrudne
e) Upotrebe svoje jajne ćelije, ostvare trudnoću i rode dete, u najmanjem procentu slučajeva.

Kao što se vidi, u praksi nije sve tako jednostavno i lako.

U prva tri slučaja, jajne ćelije se na kraju uništavaju.

Znači, imati opcije je dobro, ako ih možete sebi priuštiti. Dobro razmislite pre nego što se upustite u ovaj zahtevni poduhvat.