Šta tvrdi svetski poznati kardiohirurg Dvajt Landel?

Nakon 25 godina radnog iskustva i sa 5.000 operisanih pacijenata, tvrdi da je kampanja protiv holesterola, kao glavnog uzroka oboljenja srca i krvnih sudova, jedna od najvećih prevara XX veka. Svojevremeno i sâm zagovornik te teorije, sada se ne libi da prizna svoju grešku i odlučan je da ispravi ono što je pogrešno sa medicinske i naučne tačke gledišta.

Javno je objavio da jedina terapija koju je bila preporučivana pacijentima, a to je ishrana bez masti i lekovi za smanjenje holesterola, ne može da ih zaštiti od kardioloških bolesti, tj. ne funkcioniše.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Smatra da te preporuke nemaju više niti naučno, niti moralno opravdanje i da su davno uspostavljena i prevaziđena nutricionistička pravila dovela do epidemije gojaznosti i dijabetesa.

baby-boomer-442252_1920

Kao primer navodi da, uprkos smanjenog unosa masti i činjenice da 25 % stanovništva koristi skupe lekove za snižavanje holesterola, u ovoj godini u Americi je od srčanih bolesti umrlo više ljudi nego ikada ranije.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Srž problema, po njemu, leži u hroničnom zapaljenskom procesu. To jest, ako arterije nisu zahvaćene zapaljenskim procesom, holesterol slobodno cirkuliše i nemoguće je da se zalepi na njihove zidove.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Drugim rečima, upala je ta zbog koje holesterol ostaje zarobljen u krvnim sudovima i uzrukuje infarkt ili moždani udar.

Dr Landel navodi da je u svojoj praksi kardiohirurga imao prilike da zagleda u hiljade i hiljade arterija i da bolesne izgledaju kao da je neko uzeo četku i strugao po njihovim zidovima.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Zapaljenski proces predstavlja prirodnu, savršenu odbranu ljudskog tela od napadača svih vrsta (bakterije, virusi, toksične supstance). To, međutim, važi samo za akutna zapaljenja. Ako telo bude dugotrajn izloženo različitim izazivačima, zapaljenski proces poprima hronični tok, a hronična upala je isto toliko štetna, koliko je akutna korisna.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Ko su najveći krivci za pojavu hroničnog zapaljenskog procesa?

Po dr Landelu, to je prekomerna upotreba visoko prerađenih ugljenih hidrata (šećer, brašno i svi proizvodi pripremljeni od njih) kao i biljna ulja bogata Omegom 6 (sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina). Svakodnevno i po nekoliko puta na dan unošenje neodgovarajuće hrane izaziva male povrede koje se vremenom pretvaraju u sve veće i veće pošto je odgovor ljudskog tela ništa drugo nego zapaljenska reakcija.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Dok uživamo u ukusu takve hrane, naše telo alarmantno reaguje kao da se suočilo sa velikim napadačem.

Hrana bogata ugljenim hidratima i procesuirana Omega 6 mastima, radi produžetka roka trajanja, predstavlja okosnicu ishrane u razvijenim zemljama poslednjih šezdeset godina.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Dr Dvajt Landel u svojim radovima opisuje biohemijske procese koje stoje u osnovi pojave zapaljenskog procesa, njihov ulazak u začarani krug pa sve do pojave mnoštva hroničnih oboljenja od srčanih oboljenja do dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Nedavno je dr Landel napustio hirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom lečenju srčanih bolesti.
Autor je knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.

.***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.