Bila je noć i padala je kiša, njih dvoje su šetali, verovali su u taj trenutak istine, u poljubac koji ih je povezao od večnosti.

To je bio samo njihov trenutak večnosti koji su samo znali. U tom trenutku se ništa nije dešavalo. Ni nebo ni zemlja, ali onda je došla zima, naišli su oblaci stvarnosti i njih dvoje su pogledali u nebo i pitali se zašto.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Zašto ovaj trenutak ne može potrajati, zašto ova zima i grmljavina? Netaknuta priroda morala je da prođe kroz iskušenja, nazivamo ih planetama, poput Saturna, ili okrutnosti sveta, a u bajkama su to veštice ili zmajevi.

Ovo se zove test ljubavi. O njemu malo znamo, nema ga ni u literaturi. Zašto stavljati njih dvoje na kušnju na nebu?

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Prošli smo kroz to iskušenje mnogo puta, ali bezuspešno. Bili smo naivni, nedostajala nam je mudrost kako ta ljubav može da živi, ali taj prelepi cvet je ustupio mesto naivnosti.

Pročitajte i ovo: Rad na prevazilaženju depresije

Bilo mu je potrebno tako malo da poleti, bar je tako mislio u mislima kada je došlo do olupine broda.

Zaista, kakav je ovo svet u kojem nas osećaj odvodi u drugi, a onda se dogodi sudar usamljenosti kao da se otvorio ponor kojem ne postoji kraj?

Pročitajte i ovo: Zašto narcisoidnost dominira odnosima – pogubni obrasci ponašanja koje ne otpuštamo

Svi znamo tu priču o samorazvoju. Znamo priču o mudrosti, ali možda je ponekad lepše gledati tu priču dečijim osećanjima i očima, jer nedostaju ona objašnjenja, ljudi i roditelji koji upozoravaju, koji govore i uzimaju deo po deo ono što nas čini jedinstvenima.

Pročitajte i ovo: Emocionalna previranja i fizičke manifestacije napada panike

Zato je ova najjača slika koja živi u nesvesti, kao spoj muškarca i žene koji donosi prosvetljenje, toliko moćna i jedinstvena, ali u isto vreme nema ništa lepše i nevine od gledanja na kiši kao odraz uhvaćenog trenutka u naivnosti.

U ovom trenutku nevinosti oni su najlepši jer ih očekuje užas, raskid, zato je taj trenutak jedinstven.

Pročitajte i ovo: Nasilje u adolescentnim vezama i uloga roditelja – od romantične ljubavi do nasilja

Neophodno je pogledati ovu dvostruku sliku, ako je želimo uhvatiti u sebi i shvatiti poentu te nevine, ali opet nadolazeće nevolja, to se ne može opisati rečima, jer svoje razumevanje dobija tek kada kombinujemo nevinost i užas.