Dva su ključna hormona rasta za kancerogene ćelije, IGF (insulinu sličan faktor rasta) i estrogen.

Muškarci, za razliku od žena, nisu izloženi prekomernim količinama estrogena putem kontraceptivnih pilula ali se u poslednjih nekoliko decenija količina unetog estrogena putem ksenoestrogena (estrogen iz plastike, pesticida i dr.) i estrogena iz hrane višestruko povećala. Tokom istog vremena, hormonski zavisni karcinomi su se povećali više od četiri puta.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Hrana sadrži značajne količine estrogena. Pre svega, meso, mleko i mlečni proizvodi.

Osim što prirodno sadrže visoke koncentracije hormona, oni im se takođe dodaju tokom proizvodnje. Ovo, u kombinaciji sa visokoproteinskom ishranom, veštački pospešuje rast životinje što donosi veći profit proizvođačima.

Takođe, krave se muzu konstantno, čak i u vreme steonosti. Nivo hormona koje one produkuju u tom periodu je višestruko veći od normalnih nivoa, krave koja nije steona.

Muškarci koji konzumiraju velike količine mleka i mlečnih proizvoda imaju dvostruko veći rizik oboljevanja od karcinoma prostate i skoro četiri puta veći rizik od metastatskog fatalnog karcinoma, u odnosu na one koji konzumiraju mleko i proizvode u najmanjim količinama.

Švajcarska ima najveću potrošnju mleka i mlečnih proizvoda, po glavi stanovnika, na svetu i najveći procenat smrtnosti od karcinoma prostate.

U ruralnoj Kini se mleko i mlečni proizvodi uopšte ne konzumiraju. Incidenca oboljevanja od ove bolesti je nekoliko desetina puta manja od proseka.

breakfast-1119612_1280

Sredovečni ljudi imaju nizak nivo estrogena, testosterona i IGF (insulinu sličan faktor rasta). Prosečna konzumacija mesa i mleka u zapadnjačkoj ishrani stvara pubertetski nivo hormona kod ove populacije i zbog toga dolazi do nekontrolisanog rasta ćelija. Mleko je namirnica stvorena za rapidni, ubrzani rast. Novorođenče za godinu dana, samo putem ishrane mlekom, učetvorostruči svoju masu. 

Žene koje konzumiraju više od pola litra mleka i proizvoda dnevno imaju značajno viši nivo IGF i tri puta veći rizik da obole od karcinoma dojke, u odnosu na žene koje ne konzumiraju mlečne proizvode.

Razlog tome je što IGF sprečava apoptozu. Apoptoza je proces programirane smrti ćelije, koja sprečava njen nekontrolisan rast. Dakle, u okruženju bogatom IGF, ćelije nekontrolisano rastu.

Najveće koncentracije IGF se nalaze u siru. Značajne količine su u mleku i jogurtu, a u puteru ga gotovo nema. Hormoni vezani za masti, kao što je estrogen, nalaze se mahom u punomasnom mleku i sirevima, a IGF, koji ima proteinsku osnovu, prevashodno u mleku i proizvodima sa smanjenim procentom masti. 

steak-1052617_1280

Kako da se oslobodite estrogena

Mnoge biljke u sebi sadrže supstance nalik na estrogene. To su, takozvani, fitoestrogeni. Oni su detektovani u soji, citrusnom voću, celeru, moraču, divljoj mirođiji, jagodama, ovsu, orasima, nautu, sočivu, semenkama, raži, i za razliku od životinjskog estrogena imaju zaštitnu ulogu.

Najbogatiji izvori fitoestrogena su soja i njeni proizvodi. Visok unos izoflavonoida, sadržanih u soji, povezan je sa smanjenjem oboljevanja od karcinoma dojke za 50% kod životinja i značajnom smanjenju smrtnosti od karcinoma prostate kod muškaraca.

Ukoliko se u detinjstvu konzumiraju male količine ovih izoflavonoida, rizik od razvoja karcinoma dojke, kasnije u životu, smanjuje se za 60%.

Smatra se da fitoestrogeni blokiraju receptore za koje bi se inače vezao toksični estrogen iz okruženja (ksenoestrogen) i životinjski estrogen, iz mesa i mleka, koji ubrzava i pospešuje rast hormonski zavisnih malignih ćelija. Fitoestrogeni su i do 1000 puta slabijeg dejstva od životinjskih i ksenoestrogena i stoga je bolje da se oni nalaze vezani za receptore. Međutim, s obzirom na to da je soja namirnica koja se najviše genetski modifikuje, obavezno konzumirajte proizvode od organski proizvedene soje, renomiranih proizvođača.

vegetables-673183_1280

Brokoli je posebno bogat di-indolmetanom (DIM), supstancom koja uklanja višak estrogena. Zapravo, sve glavičasto povrće – uključujući kelj, kupus, karfiol i drugo, dobri su izvori di-indolmetana.

Mnogi istraživači smatraju da je za razvoj karcinoma dojke jednako značajan visok nivo estrogena, kao i nizak nivo progesterona. Žene, nakon trideset pete godine, sve ređe ovuliraju, a taj proces sa menopauzom potpuno prestaje. Progesteron se luči samo ako se oslobađa jajna ćelija. Zbog toga, žene već nakon tridesete godine, pate od estrogenske dominacije. Prirodan progesteron se može uzimati transdermalno, preko krema koje postoje i na našem tržištu.

Dakle, ako želite da smanjite rizik od oboljevanja od karcinoma dojke i prostate ili želite da povećate svoje šanse za oporavak, izbacite ili drastično smanjite unos crvenog mesa, mleka i mlečnih proizvoda i povećajte unos glavičastog povrća.