U dvadesetom veku psihoanalitičar dr Vilhelm Rajh je pomoću modifikovanog Gajgerovog brojača detektovao i izmerio postojanje eterične energije koju je nazvao orgonskom.

Smatrao je da je ona svuda oko nas i da bez nje nema postojanja živih bića. No, ova energija je poznata odavnina, samo je menjala ime. Još antički filozofi smatrali su da je etar najsuptilniji element koji prožima sve ostale. I druge velike civilizacije su spoznale ovu energiju, pa je u indijskoj duhovnoj tradiciji nazivana pranom, a u kineskoj je to ći ili ki.

Foto Rodion Kutsaev
Foto Rodion Kutsaev

Smatra se da svuda oko nas postoji dobra, isceljujuća orgonska energija, ali i ona loša koja je obično generisana u teškim, sivim oblacima. No, najgora je ona koju stvaraju električni uređaji, dalekovodi, trafo stanice, razni repetitori i antene.

U razgovoru sa Marinom Jablanov, za Dnevnik, novosađanka Ivana Popović priča o tome kako je baveći se detekcijom lošeg zračenja radnog i životnog prostora, došla do orgonita – predmeta koji su spoj organskih i neorganskih materija, a koji transformišu negativnu orgonsku energiju u pozitivnu.

– Pošto sam medicinske struke vrlo mi je bilo teško da prihvatim sve što je prevazilazilo okvire standardne medicine. Događaj koji je uticao da mi se sruše temelji koje sam dobila kroz klasično obrazovanje i da shvatim da toliko toga postoji izvan tih okvira je bio savet radioesteziste da pomerim detetov krevetić na bolje mesto. Poslušala sam i sinčić je prestao noću da plače i piški u krevet, tada sam rešila da počnem i sama da se time bavim.

Kako ste saznali za orgonite?

– Pronašla sam na Internetu o priču o orgonitima, bila mi je fantastična, pa sam rešila da ih i sama napravim. Imala sam uređaje koji su detektori energije tako da sam mogla i da izmerim da li je to zaista tako. Prve orgonite koje sam napravila, većinom sam podelila prijateljima i bila sam iznenađena kako su delovali: prijatelj koji je bio duže vreme bez posla, dobio je posao koji i danas radi, prijateljica koja je zbog štitne žlezde imala nesanicu prestala je da ima taj problem!

Šta je orgonska energija?

– Orgonska eneregija je univerzalna i svima dostupna energija, jer se nalazi svuda oko nas i ona daje život svim živim bićima. Kada je detektovao ovu energiju, Vilhelm Rajh je pokušao da pronađe način kako bi ova energija mogla da isceli ljude, pa je napravio orgonski akumulator. To je kutija od slojeva organske i neorganske materija u koju pacijent može da stane i boraveći u njoj se isceljuje.

Šta je orgonit, od čega se i kako pravi?

– Orgonit je uređaj, transformator loše energije u dobru. Prvi ga je proučavajući Rajha napravio Austrijanac Karl Velc od smole i metalnih opiljaka u odnosu 1 prema 1. Posle njega je američki bračni par Kroft dodao ovome gorski kristal i to su osnovne tri komponete od kojih se pravi orgonit. Primetili su da ovako napravljeni orgoniti mnogo brže i sa većim kapacitetom pretvaraju lošu energiju u pozitivnu.

Kako se sada prave orgoniti i da li je bitan njihov oblik?

– Današnji orgoniti se prave od ove osnovne tri komponente, ali mogu da se dodaju i drugi kristali, osim, gorskog. Zatim može da se stavi i bakarna spirala koja usmerava energiju. Orgoniti mogu da budu raznih oblika, ali geometrijski oblici su najbolji zbog rasprostiranja energije. Recimo, sam oblik piramide generiše energiju koja je usmerena na određenu tačku. Ali, ja ih ne pravim, pravim kupe, jer one ravnomerno rasipaju energiju u prostor.

Da li osim kupa, odnosno, većih orgonita pravite i manje oblike?

– Kada nosite sa sobom orgonit, on čuva vašu energiju. Da bi to bilo jednostavnije i da bih privukla ljude da koriste orgonite, počela sam da ih prvim da izgledaju kao medaljoni, odnosno kao nakit. Prema mom iskustvu sva živa bića imaju koristi od orgonita: biljke uz pozitivnu orgonsku energiju bolje rastu, zdravije su, lešnik u mojoj bašti duplo više rodi nego pre. Grane drveća su usmerene ka kući gde su orgoniti. Otkako pravim orgonite primetila sam i da moj do tada bolešljivi pas Laki nema više nikakve tegobe.

Da li ste baš i merili uticaj orgonita na mesta gde su loša zračenja?

– Problemi sa zdravljem mogu da potiču i od loših zračenja. Kada je u pitanju uticaj elektromagnetnih zračenja na mesto gde spavamo, moj savet je da se svi električni uređaji oko kreveta isključe iz struje, jer većina ljudi ima ležaje s metalnim oprugama koje generišu elektricitet, pa se spava na električnom polju koje nije prirodno i to dovodi do raznih poremećaja. Radeći detekciju zračenja sam takođe proveravala i uticaj orgonita. Kada sam kod nekoga aparatima detektovala loše zračenje, stavljala sam orgonite na ta mesta i ponovo merila. Ispostavilo se da na tim mestima više nije bilo lošeg zračenja! Postoji i jedna vrsta dijagnostike po akupunkturnim tačkama, takozvana Folova dijagnostika kojom se može videti zdravstveno stanje. Ovom dijagnostikom se potvrdilo da orgoniti popravljaju protok energije kroz telo i time svakako putiču na poboljšanje zdravlja.

Da li nam orgonit može pomoći da se zaštitimo od loših zračenja?

– Danas smo okruženi električnim uređajima, mnogi koriste bežični internet, da ne govorim o mobilnim telefonima. Ta zračenja su štetna i toga moramo da budemo svesni. Ne možemo se distancirati od savremenih tehnologija, jer nam one uveliko olakašavaju život, ali recimo ne treba razgovarati mobilnim telefonom kada je na punjaču. Generalno kada punite bateriju na mobilnom telefonu gledajte da to bude na drugom kraju sobe od vas. Zapanjena sam kada vidim roditelje koji daju svoje mobilne telefone maloj deci da ona razgovaraju. Ne mogu da vam dočaram koliko je to štetno. Orgonit je tu da pomogne da se izbalansira i transformiše ta loša energija.

Da li svi osećaju dejstvo orgonita?

– Dejstvo orgonita se obično oseća kao pulsiranje, vibracija, težina, lakoća. Neki ga ne osećaju, ali to ne znači da orgonit ne radi, sve je to je individualno i zavisi samo od osobe koja ga koristi. Puno je pozitivnih iskustava, jedna od njih je i profesorka dr Jasenka Vilić Vasić, radiolog s VMA kada je stavila orgonit oko vrata njoj su za kratko vrme prestale ekstra sistole (ubrzan rad srca).

Da li postoji neko uputstvo za upotrebu orgonita?

– Gde god postavite orgonit, on će raditi. Dobro ih je postaviti na mesta gde su štetna zračenja velika kao što su kompjuter ili vajfaj, da bi ih transformisali. Nije im potrebno održavanje, ali bi bilo dobro da se prema orgonitu odnosite s poštovanjem, jer oni deluju na više nivoa, a ne samo na fizičkom planu. Nekom se podigao nivo životne energije u telu, raspoloženje, radost i fizička snaga, nekom se popravilo zdravlje, neko oseća blagodeti prilikom spavanja, a nekom se popravila finansijska situacija.