Kako ih partnerke opisuju, to su često šarmantni i nežni muškarci, koji su u stanju u trenu da se preokrenu u okrutne, kritične i uvredljive ljude.

Osnovno oružje ženomrsca su REČI I RASPOLOŽENJA, a obuhvata čitav spektar od kritikovanja, ruganja, manipulacije, preokretanja činjenica, otrovne poruke zapakovane u šalu pa sve do (ređe) fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Osnovni cilj ovakvog ponašanje je dobijanje kontrole nad ženom. Njegov profil najčešće odgovara narcisoidnom poremećaju ličnosti. Žena koja “pada” na ovakav tip muškarca najčešće je ovisnica o ljubavi, žena koja previše voli.

U raspravi ili sukobu, vi ste ta koja na kraju ispadne kriva za sve, a on žrtva. Ovde ne govorimo o čoveku koji je obično ljubazan i pun poštovanja, a povremeno se naljuti. Takav čovek će se kasnije iskreno kajati što se istresao na partnerku. Ženomrzac se ne kaje zbog svog ponašanja. Nakon dužeg vremena ovakvog „pranja mozga“ žene počnu da sumnjaju u svoje stavove, gube samopouzdanje. Povrh svega, počinju da opravdavaju njegove ispade.

Sumnjajući u sebe pokušava da se popravi, popušta mu, izvinjava mu se, pokušava da bude ono što on želi da ona bude. To može ići do krajnjih granica, da se žena potpuno odrekne sebe i svojih potreba kako bi zadržala vezu.

kissing-couple-1148914_1280

Najromantičniji muškarac na svetu

Veza s ovakvim muškarcem najčešće počinje njegovim intenzivnim udvaranjem, trudom. Diže vas u zvezde (idealizacija partnerke), a u nekom kasnijem trenutku možete biti sigurni da će vas spustiti „u grob“. Na početku će sve biti jako intenzivno. Ovakav muškarac požuruje napredak romanse i sve je često obojeno jakom seksualnom tenzijom. S njim ne prolazite polagano upoznavanje i zbližavanje. Vrtoglavim udvaranjem stvara se lažni dojam velike bliskosti, u kojem vam vrlo lako mogu promaći opasne osobine ovakvog muškarca.

Pročitajte i ovo: Kako ženomezac kontroliše svoju partnerku?

Zaljubimo se u svoj osjećaj i ne obraćamo pažnju na to kakav je taj čovek stvarno. Toliko je divno u njegovoj romantičnoj pažnji da, iako ponekad vidimo ili naslućujemo gadne mane, čvrsto ZATVARAMO OČI i okrećemo glavu.

Kraj medenog meseca

Problem u vezi sa ženomrscem je taj što je on tako šarmantan i drag u razdobljima između besnih ili manipulativnih ispada. Takve izmene stanja ženi pomute prosuđivanje. Šta je za nju dobro i prihvatljivo, a šta nije. Ta dobra razdoblja nas drže u uverenju da su ružne situacije samo san, da je on zapravo divan čovjek. Njegovo ljubazno ponašanje hrabri nas da ostanemo uz njega.

couple-in-love-1031744_1280

Preuzimanje krivice na sebe

Ženomrzac održava ovo uverenje stalno vas podsećajući da bi on uvek bio drag samo kad biste vi prestali s tim ili promenili ono ili kada biste više bili ovakvi, a manje onakvi.

On je razočaran – očekuje, zahteva od vas

Ženomrzac od vas očekuje da BUDETE SAVRŠENI, može se naljutiti zbog sitnice, kritikuje vas nepotrebno „Ta trenerka za po kući ti grozno stoji. Nije da mi smeta, ali druge žene se više uređuju za svoje muževe.“ On smatra da ima PRVENSTVO u odnosu na svoju partnerku, njegove potrebe su na prvom mestu „Da ti je stvarno stalo do mene shvatila bi da sam umoran i ne bi me gnjavila da idemo na taj rođendan.“

Od vas se očekuje da ste mu MAJKA, da ste nepresušni izvor potpune, bezuslovne ljubavi, obožavanja, brige i odobravanja. On u odnos ulazi kao gladno dojenče, puno zahteva, s pretpostavljenim očekivanjem da će partnerka dati sve od sebe i ispuniti njegove potrebe. Nije na ženi da se ljuti, da ga ispituje, da traži nešto za sebe. Svoje negativne osobine PROJEKTUJE na nju, te je optužuje da je ono što je zapravo njegova karakteristika: sebična, lenja, depresivna, namrgođena.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac, potajno ili otvoreno, mrzi žene?