Psihofarmakolozi su ustanovili da su zaljubljeni, doslovno, drogirani.

Hormoni koji kolaju njihovim telom u fazi zaljubljenosti stvaraju osjećaj sreće. No, naučnici još uvek nemaju potvrđeno zašto se to događa. U toj, romantičnoj fazi ljubavi, ljubavnici se osećaju kao što bi se osećalo potpuno voljeno dete u savršenoj porodici.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Osobine oba roditelja stvaraju u nama otisak po kom biramo partnera – ono što zameramo partneru je ono što se nalazi u našim davnim iskustvima.

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Kako savršene porodice ne postoje, tako svako od nas biva na neki način psihološki i emotivno ranjen. Te rane nesvesno želimo zaceliti i to tražimo od svojih partnera.

Šta god mislili i kako god pažljivo birali, ono što se događa pri izboru partnera nije ljubav već potreba, kaže Harville Hendrix. Naš “slobodni” izbor partnera je, na kraju, proizvod našeg nesvesnog, koje ima vlastiti dnevni red. A ono što nesvesno želi da postane celovito i izleči rane iz djetinjstva.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Kako to postižemo?

Zaljubimo se ludo u nekoga ko ima i pozitivne i negativne osobine naših nesavršenih roditelja, nekog ko odgovara slici koju nosimo duboko u sebi i za čijim utelovljenjem nesvesno tragamo. Hendrix tu zakopanu roditeljsku sliku naziva imago, prema latinskoj reči za sliku.

Pročitajte i ovo: Romantičnost kao proces, a ne cilj

S partnerom koji je sličan našim roditeljima možemo osećati iste osećaje i suočavati se s istim izazovima na koje smo nailazili odrastajući. Imamo priliku da koristimo iste strategije ponašanja, kao i nošenja s nelagodnim osećajima koje smo naučili u detinjstvu.

Pročitajte i ovo: RAZVOD OPASAN PO ZDRAVLJE: Posledice lošeg braka ne mogu da se izbrišu

Paradoksalno je, ali istinito, što više psihičkih povreda iz detinjstva imamo, to će snažniji biti porivi da te povrede oživimo u partnerskom odnosu i savladamo ih.

To je način lečenja boli, kao što malo dete koje je doživelo traumu, neprestano, iznova bira istu traumatsku temu u svojim igrama, sve dok je ne prevlada.

Pročitajte i ovo: Da li je istina (i zašto) muškarci imaju veći seksualni apetit od žena

Često ponavljamo postupke roditelja istog pola i to baš one za koje smo rekli da ih nikad nećemo raditi.

Deca uče po modelu svojih roditelja, što znači da su baš od njih naučili takva ponašanja i sada u odrasloj dobi ih nesvesno ponavljaju.

U prilog ovome govori činjenica da često osoba čiji otac nikad nije bio emocionalno dostupan pronalazi hladnog i odsutnog partnera, čiju pažnju stalno nastoji da pridobije, ali ne može. Osoba koja je odrasla u porodici u kojoj je prisutan alkoholizam pronađe partnera koji je sklon piću, itd.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

I tako nesvesno pronađemo osobu koja se kao slagalica uklapa u poznate nam obrasce ponašanja i s njom započinjemo ljubavni odnos u kojem imamo šansu da savladamo bolne povrede iz detinjstva.

U lošoj vezi pokušavamo da savladamo stare strahove, ljutnju i bol iz detinjstva. To je razlog zašto smo tako povređeni nekim postupcima naših partnera.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA MAJKOM

Većina ljudi koja je imala više veza govori da, uprkos različitim partnerima, u svakoj vezi naiđu uvek na iste probleme. Naš svesni um privlače pozitivne karakteristike partnera, dok je nesvesni um privučen negativnim osobinama. Nevolje u vezi nastaju kad počnemo da prepoznajemo negativne osobine svojih partnera i započinjemo borbu protiv njih. To nas navodi da se ljutimo na partnera, optužujemo ga i kritikujemo, potpuno nesvesni da, zapravo, u nama leži osobina na koju se tako ljutimo.

Foto Azrul Aziz
Foto Azrul Aziz

Primer iz prakse

Maja 32, je uspešna u svom poslu. Radi kao direktorka marketinga u velikoj firmi. U ljubavnim odnosima nije baš tako uspešna. Imala je nekoliko veza koje su nakon burnih meseci okončane. Sve njene veze kretale su se jednakim obrascem. Maja se zaljubi “na prvi pogled”, snažno privučena hemijom i privlačnost bude obostrana. Muškarci koje bira su mahom zaneseni umetnici, muzičari, predani svom poslu, pomalo “tajanstveni” tipovi koji satima i danima mogu biti sami i uživati u svom stvaralaštvu.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je ljubav toliko bitna? Evo šta kaže nauka! 

Ove njihove karakteristike su ono što Maju uvek iznova privuče i čemu se ona divi. U početku veze uživa u “leptirićima” koje romantična ljubav donosi i zaljubljenosti, no nakon nekog vremena počinje da joj smeta to što je njenom partneru potrebno “vremena za sebe” i “malo više prostora”.

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Maja počinje da se oseća odbačeno i pita se da li njegova ljubav slabi? Od partnera počinje da traži da se više viđaju. Potrebno joj je više pažnje i vremena koje bi provodili zajedno. On se oseća da ga Maja “guši količinom svoje ljubavi i pažnje” i zato se povlači još više u svoj svet. Takvo njegovo ponašanje povređuje Maju i ona počinje da ga otvoreno optužuje za povlačenje. Nakon učestalih burnih svađa, u kojima svako brani svoje potrebe, odluče da njihova veza nema smisla i svako odlazi na svoju stranu.

Pročitajte i ovo: STRAST u odnosu i predrasude

Zašto Maju privlači ovakav tip muškarca? Kako u ljubavi funkcioniše ono što u psihologiji nazivamo projekcija?

Maja je u detinjstvu volela satima da pleše u svojoj sobi i smišlja plesne koreografije. U tome je jako uživala. Sad je na taj period života već pomalo i zaboravila. Kako to da Maja nije razvila svoj plesni talenat? Majini roditelji smatrali su da je najvažnije da završi školu koja će joj doneti materijalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo: Otkrijte da li vas voli po načinu na koji imate seks

U njenoj porodici umetničko izražavanje nije bilo visoko vrednovano, kao ni otvoreno pokazivanje emocija. Tako je Maja ulagala puno energije u učenje i karijeru, i sada je zadovoljna postignutim uspehom.

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

Kako bi se prilagodila roditeljima i okolini, nesvesno je zanemarila deo sebe, koji sada prepoznaje u partnerima – potrebu da se kreativno izrazi. To je razlog zašto je tako snažno fasciniraju muškarci predani svom umetničkom radu i stvaralaštvu. U drugome je pronašla ono što je kod nje bilo izgubljeno. Sve dok ponovno ne oživi zakopani deo sebe, snažno će biti privučena ovim karakteristikama.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Ovaj fenomen u psihologiji zove se projekcija. Sastoji se od nesvesnih težnji i sklonosti osobe da svoje želje, impulse i osobine projektuje na druge, pripisujući im slične osobine.