Nekad u životu dođemo na raskršće. Naslućujemo da će nastupiti neka značajna promena ili znamo da želimo nešto novo.

Da bi smo zakoračili u novi način života, napravili neku promenu ili jednostavno da bi se lakše snašli u onome što nas je zadesilo, potrebna nam je jasnoća gde stojimo i kuda idemo.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Na mestu promene, potrebna nam je podrška, nešto što će nas održati u nastojanju da dođemo tamo gde smo naumili, uprkos teškoćama koje će se pojavljivati. Treba nam nešto što će nam davati snagu i hranu po tom putu. I naposletku, da bismo uzeli nešto novo, moramo da otpustimo nešto staro.

Ovo je prirodan proces umiranja i rađanja. Obično nije lagan i postoji mogućnost da zapnemo u nekoj od faza procesa. Neki od nas boje se novih iskustava, neki pak teško otpuštaju prošlost. Kako god bilo, smisao nije doći na cilj, već uživati u putovanju.

Ova vežba je putokaz i otkrivanje vlastite unutarnje podrške potrebne svakom hrabrom putniku koji je odlučio pogledati gde se nalazi, da bi otišao tamo gde je naumio. Osmislio je David Richo i predstavio u svojoj knjizi „Kako biti odrasla osoba u vezi“.

door-672999_1280Nacrtajte četvorougaonu sobu, gledano odozgo, s velikim prozorom na svakom zidu. Prozore označite stranama sveta.

  • Ispod reči istok, gde sviće, zapišite tri stvari koje vam se uzdižu u životu.
  • Ispod reči zapad, gde Sunce zalazi, napišite tri stvari koje vam završavaju u životu.
  • Ispod severa,napišite tri stvari koje vas umiruju i vode, baš kao Zvezda Severnjača.
  • Podjugom, ispišite tri stvari koje vam bude spontanost i kreativnost – otvaranje kakvo se zbiva kad se oseti topli vazduh s juga.

Nacrtali ste sliku zdravog ljudskog uma, čist prostor, koji se prostire u svim mogućim pravcima, bez zagrada, pometnje i straha.

Zamislite se kako budno sedite u središtu sobe i naizmenično se okrećete svakom od četiri prozora. Izazov je suočiti se s istokom, biti voljan primiti, suočiti se sa zapadom, biti voljan otpustiti, sa severom, biti odlučan ostati u duhovnoj praksi, s jugom, biti povezan s večno živom kreativnošću u ponovnom stvaranju vlastitog života.

Upitajte se je li vaša psiha soba s takvim prozorima.

  • Kako gledate kroz svaki od prozora?
  • Ko vam pomaže da otvorite prozore, ko pokušava da ih zatvori?
  • Ko kaže: „Juhuhu!“, kad kažete „Juhu!“, ko vas pokreće?

I onda hrabro zakoračite na put prema dobroj promeni.

***

Ukoliko želite da kontaktirate Irenu Jurjević radi psihoterapeutskog savetovanja preko Skajpa i video poziva, obratite joj se na email adresu irena@centaruspjeha.com