Nekad u životu dođemo na raskršće. Naslućujemo da će nastupiti neka značajna promena ili znamo da želimo nešto novo.

Da bi smo zakoračili u novi način života, napravili neku promenu ili jednostavno da bi se lakše snašli u onome što nas je zadesilo, potrebna nam je jasnoća gde stojimo i kuda idemo.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Na mestu promene, potrebna nam je podrška, nešto što će nas održati u nastojanju da dođemo tamo gde smo naumili, uprkos teškoćama koje će se pojavljivati. Treba nam nešto što će nam davati snagu i hranu po tom putu. I naposletku, da bismo uzeli nešto novo, moramo da otpustimo nešto staro.

Ovo je prirodan proces umiranja i rađanja. Obično nije lagan i postoji mogućnost da zapnemo u nekoj od faza procesa. Neki od nas boje se novih iskustava, neki pak teško otpuštaju prošlost. Kako god bilo, smisao nije doći na cilj, već uživati u putovanju.

Ova vežba je putokaz i otkrivanje vlastite unutarnje podrške potrebne svakom hrabrom putniku koji je odlučio pogledati gde se nalazi, da bi otišao tamo gde je naumio. Osmislio je David Richo i predstavio u svojoj knjizi „Kako biti odrasla osoba u vezi“.

door-672999_1280Nacrtajte četvorougaonu sobu, gledano odozgo, s velikim prozorom na svakom zidu. Prozore označite stranama sveta.

  • Ispod reči istok, gde sviće, zapišite tri stvari koje vam se uzdižu u životu.
  • Ispod reči zapad, gde Sunce zalazi, napišite tri stvari koje vam završavaju u životu.
  • Ispod severa,napišite tri stvari koje vas umiruju i vode, baš kao Zvezda Severnjača.
  • Podjugom, ispišite tri stvari koje vam bude spontanost i kreativnost – otvaranje kakvo se zbiva kad se oseti topli vazduh s juga.

Nacrtali ste sliku zdravog ljudskog uma, čist prostor, koji se prostire u svim mogućim pravcima, bez zagrada, pometnje i straha.

Zamislite se kako budno sedite u središtu sobe i naizmenično se okrećete svakom od četiri prozora. Izazov je suočiti se s istokom, biti voljan primiti, suočiti se sa zapadom, biti voljan otpustiti, sa severom, biti odlučan ostati u duhovnoj praksi, s jugom, biti povezan s večno živom kreativnošću u ponovnom stvaranju vlastitog života.

Upitajte se je li vaša psiha soba s takvim prozorima.

  • Kako gledate kroz svaki od prozora?
  • Ko vam pomaže da otvorite prozore, ko pokušava da ih zatvori?
  • Ko kaže: „Juhuhu!“, kad kažete „Juhu!“, ko vas pokreće?

I onda hrabro zakoračite na put prema dobroj promeni.

***

Ukoliko želite da kontaktirate Irenu Jurjević radi psihoterapeutskog savetovanja preko Skajpa i video poziva, obratite joj se na email adresu irena@centaruspjeha.com

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.