Ako ste odrasli gladni ljubavi i pažnje, s „bolnom crnom rupom“, kako je nazivaju mnogi ljudi s kojima radim, čeka vas posao bivanja negujućeg roditelja svom unutrašnjemnjem, ranjenom i usamljenom detetu.

Ako ste imali manje ili više neadekvatne roditelje i vaspitanje, najverojatnije ste naučili da se odnosite sa sobom na takav ne-dobar, ne-negujući ili kritičan način. Pred vama je posao da naučite da se prema sebi odnosite kako zaslužujete; onako kako biste se odnosili prema nekome koga volite najviše na svetu.

Irena Jurjević, savetnica iz Gestalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Moji klijenti znaju da ih s vremena na vreme, onda kad se udalje od sebe, svojih potreba i svog puta i počnu biti samo reakcija na okolinu – podsetim na „Malu Ivanu, Sanju, Marka, Luku…“ – vratim ih u kontakt sa svojim unutrašnjim bićem, unutrašnjim detetom. I tada jednostavno sve opet bude u redu, u duši im zavlada mir. Kao da voz koji je iskočio iz šina vratite nazad na svoj put.

Dobar psihoterapeut će vas stručno pratiti na putovanju prema samom sebi, ali evo tehnika koju možete vežbati i sami:

  1. Zamislite sebe kad ste bili mali/mladi. Zadržite tu sliku u svojim mislima, bez obzira na to koje razdoblje života se odnosi. Ako ne možete da zamislite malog/malu sebe, prekopajte malo po porodičnim fotografijama. Setite se tog svog Malog ____________ više puta tokom dana. Nekad pomaže i podsetnik na mobilnom (ne zezam se).
Photo by Vicko Mozara on Unsplash

2. Pitajte tog/tu malog/malu sebe:

Kakav dan ili vikend bi priuštio/la tom detetu?
Čime bi ga nahranio? Šta bi joj skuvala?
Bi li mu/joj dopustio da trpi ____________? Šta bi joj priuštila umesto toga? Kakve situacije, kakve ljude i odnose bi joj priuštila, a kakve nikako ne bi?

  1. Držite za ruku malog/malu ______________ i vodite je sa sobom svugde gde idete i vi. S vremena na vreme ga/je pitajte šta želi sada? Šta mu/joj sada treba?

Jedna moja klijentkinja zaljubila se u muškarca za kojeg joj je potpuno jasno da nije nikako dobar za nju. Međutim, jako joj je teško bilo da mu odoli. Pozvao je na kafu i mučila se neko vreme s odlukom. Nekakva unutrašnja žudnja govorila joj je da ode na tu kafu, a njen svesni um govorio je suprotno. Znala je da će naštetiti sebi. Dvojba joj je bila teška. Onda sam je pitala: „Zamisli malu Ivanu (recimo da se ta moja klijentkinja zove Ivana), bi li nju poslala na kafu s tim muškarcem?“ Momentalno je uzviknula: „Neee! Ni slučajno!“ Sve joj je bilo kristalno jasno i umirilo je.

Kad god se ne osećate dobro, kad ne znate šta biste, upitajte se najvažnije pitanje – šta bi učinila osoba koja voli sebe?

***

Ukoliko želite da kontaktirate Irenu Jurjević radi psihoterapeutskog savetovanja, preko Skajpa i video poziva, obratite joj se na email adresu irena@centaruspjeha.com