Kako ženomrzac kontroliše svoju partnerku? Ili, u prevodu, *ebanje u zdrav mozak!

U svakom odnosu postoji borba za prevlast. Neslaganja izbijaju na području novca, vaspitanja deteta, rodbine i sl. Iako sve ovo može biti povod za sukob, o svemu se može razgovarati s pažnjom i poštovanjem, uzimajući u obzir potrebe oboje partnera. Međutim, u vezi sa ženomrscem on je taj koji na kraju mora, ovako ili onako, da pobedi.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

OTVORENI NAPADI uključuju viku, pretnju, istresanje besa, neprestanu kritiku. Iako su otvoreni napadi šokantni za partnerku, ako su učestali veća je šansa da joj veza sa ženomrscem predne i da ga napusti.

Nešto nezgodnije je sa skrivenim pretnjama. One mogu da se potkradaju godinama i decenijama, dok partnerki na kraju ne pukne film. Jedna od ženomrščevih taktika sticanja kontrole koja najviše zastrašuje, a samim tim je i najuspješnija je skrivena pretnja fizičkim napadom.

Neki drugi ženomrsci, umesto povišenog tona, partnerku neprestano KRITIKUJU, iznalaze joj greške ili je podbadaju „u šali“. Ovaj tip zlostavljanja je najpodmukliji jer je prerušen u „želju“ da se od nje učini bolja osoba.

 Mindfucking

Jedna od njegovih snažnih taktika kontrolisanja partnerke je PORICANJE. To je pranje mozga posle kog se pitate „Ko je ovde lud?“.

Ženomrzac uspeva da uveri partnerku da se nešto jednostavno nije dogodilo. Kao u vicu „Je li ti veruješ meni ili svojim očima?“ Iako zvuči pomalo smešno i apsurdno, ova taktika pali, jer partnerka ženomrsca toliko se boji napuštanja da će radije da vidi ili čuti ono što želi, nego očitu istinu. Ženomrzac može da kaže: „To nije istina. Ne sećam se toga. Ne znam o čemu ona govori. Znate kako ona pamti samo loše stvari.“ Ono što je posebno mučno kod ove taktike je to što ostajete praznih ruku. Ne postoji način da se problem reši s nekim ko poriče postojanje određenih događaja.

marionettes-801970_1280

Iskrivljavanje činjenica ima slično delovanje.

Ženomrzac dramatično iskrivljuje činjenice nekog događaja tako da se partnerka pita „Je li moguće da sam ja sve to pogrešno shvatila?“ Jedna moja klijentkinja bi govorila „Šta god ja kažem, koji god stav zastupam, na kraju ispadne da je on u pravu. On je izvrstan retoričar. On je jednostavno jači u komunikaciji. Uvek uspe da me uveri da je moje pogrešno.“

Međutim, nije on retoričar, već manipulator. Većina mojih klijentkinja, koje su u vezi ili braku sa ženomrscem, snažno veruju da je on, na neki način, jači te ima više moći ili prava od nje i osećaju se bespomoćno u svojim vezama.

Prebacivanje krivice je česta taktika ženomrsca koji iskreno i uverljivo dokazuju da je njihovo neumereno ponašanje razumljiva reakcija na neki strašan nedostatak ili izazivanje s vaše strane.

„Pa morao sam da nađem ljubavnicu kad s tobom nemam dovoljno seksa.“ Tom tvrdnjom izbegava da se suoči s mogućnošću da ima ozbiljnih mana. U vezi sa ženomrscem oba partnera (i on i ona) okrivljuju partnerku za sve što krene naopako.

Daljnji dokaz vaše ljubavi predstavlja ODUSTAJANJE OD PRAVA da reagujete na njegovo loše ponašanje. Ako plačete, on se još više naljuti „Što sad cmizdriš?“ Na vašu reakciju gleda kao na još jedan dokaz vaših slabih strana.

holding-hands-1149411_1280

Na kraju, ženomrzac može preći i u fizičko zlostavljanje uz mindfucking iliti, *ebanje u zdrav mozak.

„Da me nisi provocirala ne bi se to dogodilo. Samo smo se naguravali i zezali, ja sam se sve vreme šalio. Nije to tako strašno, što preuveličavaš, što si tako osetljiva…?“

Ženomrzac ima tendenciju da vas IZOLUJE od drugih, samo tako se oseća sigurnim da može da vas kontroliše.

Na primer, ako upišete neki kurs, moguće je da će da reaguje s ljubomorom i izjavama poput „Kad dođem kući, fališ mi, toliko te volim da ne mogu bez tebe“. Moguće je da će kritikovati vaše prijatelje, porodicu, kako biste ih što manje kontaktirali. Moguće je da će vas otvoreno ponižavati pred drugima. Hraniće vam iluziju velike ljubavi, dok će vam istovremeno polako i temeljno nabijati krivicu što se bavite nečim ili nekim drugim, osim njega.

U kojoj meri morate da se odreknete sebe da biste dokazali svoju ljubav?

feet-224680_1280 (1)

Kontrola u krevetu

Nas žene celog života su učili da veliki deo naše ličnosti zavisi od toga da li smo seksualno poželjne i sposobne da uzvratimo u seksu.

Naša ranjivost, kada je seksualnost posredi, ostavlja nas bez odbrane pred ženomrščevim metodama. Ovo je jedna od najčešćih: ženomrzac često KRITIKUJE svoju partnerku, od izgleda, njenog ponašanja u krevetu do učestalosti seksualnih odnosa. Nekad to radi vrlo suptilno, nagovara je na neka seksualna ponašanja koja ona ne preferira, a kad ga odbije onda joj nabija krivicu, kao da s njom nešto nije u redu. To ženu može dovesti da se sve više zatvara u sebe, što ženomrzac koristi i napada je da ga „odbacuje“. Ako žena počne da se zatvara u sebe, zbog načina na koji joj pristupa u seksu, može joj pripisati da mu „uskraćuje seks“, da je „frigidna“, „hladna princeza“. Ili obrnuto, ako žena inicira seks, on je može nazvati „preterano teatralnom“, „nimfomankom“ ili „agresivnom“.

Kontrola novcem

Postoje dva tipa ženomrsca kada se radi o novcu: onaj koji DOBRO ZARAĐUJE „Puno radim i donosim novac u kuću, zato sam ja gazda i biće onako kako ja kažem“ i TRAGIČNI JUNAK – njega često partnerka mora da izdržava, on je „žrtva“ sistema ili ga je „bivša opelješila“ ili nikako ne može da pronađe „pravi posao“.

U koji god od ova dva tipa spadao, ženomrzac je taj koji određuje kako će se novac trošiti i često uskraćuje partnerki informaciju koliko novca ima. To ne znači da su ženomrsci škrti, mnogi od njih su široke ruke – sve dok se poštuju njihova pravila.

Nastavak sledi.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.