David Richo u knjizi „Kako biti odrasla osoba u vezi?“ kaže: „Put prema ljubavi počinje u vlastitoj prošlosti, kao i njegovo lečenje, i tek tada kreće u svet, prema odnosima s drugima.“

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Kaže nadalje Richo i dodaje da za zdravu, zrelu osobu ne postoji nikakav savršen partner. Od odnosa se ne može očekivati da zadovolji sve potrebe. On ih samo otkriva i daje skroman prilog njihovom ostvarenju.

Fatamorgane nastaju zato što nam manjka vode – što će reći, nedostaje nam nešto što nam već dugo treba. Valja ih primetiti, sagledati, kao podatak o tome gde nas čeka posao i zatim ih otpustiti.

Ozdravljenje se sastoji od promene fokusa s Njega i zadovoljavanja njegovih potreba – na Sebe.

Kao ovisnice o ljubavi, pažnji, potvrdi spolja, nismo naučile da budemo u kontaktu sa sobom, već prvo s drugima. U nekom trenutku našeg detinjstva morale smo da se odreknemo svojih pravih i autentičnih osećaja, potreba i želja. Naučile smo, da bismo opstale i dobile imalo roditeljske pažnje, prepoznavati i zadovoljavati njihove potrebe i želje. Naučile smo da su neki osećaji, poput ljutnje, nama zabranjeni. Naučile smo da se stidimo sebe, svojih potreba i želja. Naučile smo da su naše potrebe nevažne, loše i da ih treba odbaciti. One nisu nestale, samo smo ih duboko potisnule.

******************

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

******************

Razmislite o ovome:

  • Jesu li vam vaši roditelji poklanjali pažnju barem jednaku onoj koju su posvećivali televizijskom programu?
  • Je li vaš otac primećivao i brinuo o vašim osećajima jednakom snagom kao što je brinuo o svom automobilu?
  • Je li se ikad na vas koncentrirao bar onoliko koliko se koncentrirao na utakmicu?

active-15926_1280

1. Zapitajte se:

Šta mi je sad potrebno da bih zadovoljila sebe?

Barem jednom dnevno se zapitajte ovo pitanje. U razdobljima krize ovo pitanje možete sebi da postavljate i svakih sat vremena, i onda zadovoljite svoju potrebu. Zatim, poslušajte ono šta vam je potrebno, umesto da se osuđujete i kažnjavate. Oprostite sebi na greškama i ljudskosti. Većina situacija u životu se poboljša kad zadovoljimo svoje potrebe.

2. Potom, nabrojite sve ono što vam je bilo potrebno od roditelja u detinjstvu, a niste dobijali. Na primer: razumevanje, odnos s poštovanjem, prihvatanje potpune ličnosti, a ne samo vaših vrlina i sl.

3. Zatim, napišite sve načine kako sebi možete davati sve ono što vam je nedostajalo. Na primer, od strogog oca trebalo mi je razumevanje za moje greške i blagost umesto kritike. Ako je tako bilo kod vas, velika je šansa da i sada sami sebi upućujete kritike kad u nečemu pogrešite.

**************

Pročitajte i ovo:  Zašto previše volimo?

***************

Ako vam je bila potrebna ljubav, osmislite i napišite popis svih načina na koje sebi možete davati ljubav

  • Postaviti granicu nekome ko vas vređa
  • Radite nešto što volite, umesto opsesivnog čišćenja kuće
  • Izvedite samu sebe na sladoled – tek tako
  • Gradite svoju karijeru, upišite neki kurs, fakultet i vreme za druge posvetiti – sebi
  • Priuštite sebi…šta god vam prija

Fokus

Oporavak od ovisnosti je uzbudljiv, oslobađajući!

Izlečenje od ovisnosti o muškarcima i vezama sastoji se u tome da postanemo na sve načine NEZAVISNE (financijski, fizički i emocionalno), tj. da naučimo same da zadovoljavamo svoje potrebe.

I umesto da kao bespomoćno i gladno dete očekujete da vam partner zadovolji potrebe, prihvatite se posla sami. To znači da naučite kako da se zaljubite u svoj život i BUDETE SREĆNI bez muškarca. Nekima od vas ovo se može činiti kao nemoguća misija, ali to nije tako.

**********

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole

**********

Tokom procesa ozdravljenja učimo jedno ponašanje – BRINUTI SE ZA SEBE!

woman-523521_1280

Vežbajte ZDRAVU SEBIČNOST – to znači staviti sebe i svoje potrebe na prvo mesto, a ne na poslednje (tek nakon što ste zadovoljili sve druge oko sebe). Naučite da očekujete da se muškarac prilagodi vama i veza bude vama prijatna, umesto da se neprestano trudite da se prilagođavate drugima.

Naučićete da slušate šta vam unutarnji glas govori o tome šta je za vas dobro, a šta otrovno. Ovaj zadatak možda neće biti lagan, jer ste do sada najverojatnije usavršili da osluškujete tuđe potrebe i želje, a ponajmanje svoje. Za ovo će vam biti potrebna čvrsta PREDANOST.

Koraci prema ozdravljenju su jednostavni, ali ne i laki. Svi su jednako važni!

1.    Potražite profesionalnu pomoć!
2.    Neka vam vaše ozdravljenje bude najvažnije!
3.    Pronađite slične ljude koji vas razumeju!
4.    Razvijte duhovnu stranu svakodnevnim vežbanjem!
5.    Prestanite da upravljate drugima i nadzirete ih!
6.    Naučite da se uvlačite u igre!
7.    Hrabro se suočite sa svojim problemima i nedostacima!
8.    Radite na razvoju svega što u sebi treba da razvijate!
9.    Postanite „sebični“!
10.    Podelite s ostalima svoje iskustvo i spoznaje!

Robin Norwood kaže: Smatrati svoje ozdravljenje najvažnijim znači učiniti SVE što je potrebno kako biste sebi pomogli. To znači staviti sebe na prvo mesto. Ako vam se to čini prezahtevnim pomislite na trenutak na šta biste sve bili spremni da preduzmete kako biste njemu pomogli. Zatim, samo usmerite silinu te energije prema sebi. To uključuje potpunu i beskompromisnu predanost. To znači da da morate da budete spremni da nastavite da trošite svoje vreme, novac i energiju na svoje ozdravljenje.

positive-954797_1280

To znači da će vam odlasci psihoterapeutu biti važniji od:

–    poziva na večeru muškarca s kojim ste u vezi
–    sastanka s njim kako biste pričali o problemima u vezi
–    usrećivanja njega (ili bilo koga drugog)
–    putovanja u kojem ćete „pobeći od svega“ na neko vreme

PRESTATI UPRAVLJATI MUŠKARCEM znači prestati mu davati savete i pomagati mu (budući da je on odrasla osoba).

Znači prestati ga ohrabrivati kad napravi nešto „dobro“ i prestati ga posmatrati, udaljiti se. To znači pustiti mu da odgovara za posledice svog ponašanja. To zahteva da naučite ne govoriti i ne činiti ništa. Takođe, zahteva razmatranje stvarne situacije, a ne situacije kojoj se nadate.

Kad jednom uistinu prestanete nadzirati muškarca vrlo je verojatno da će se osloboditi veliki deo vaše energije koju tada možete koristiti za istraživanje, razvoj i poboljšanje sebe.

Dok dramatično menjate ulogu, od brige za druge prelazite na brigu za sebe, moguće je da će vas vaš muškarac ostaviti, u potrazi za nekom drugom koja će biti onakva kakvi ste vi nekada bili. Međutim, što ste zdraviji i što bolje možete zadovoljavati svoje potrebe bez ovisnosti o drugom – to ćete privlačiti zdravije i uravnoteženije partnere.

Napuštajući ulogu osobe koja ugađa svima, dajemo prostor nekomu drugom da ugađa nama.