Moguće je odljubiti se posle raskida i taj mučni proces svesno ubrzati. Kažu da vreme leči sve.

Kad nam se dogodi nešto loše u životu (raskid veze, smrt, katastrofa…) nije VREME to koje leči. Lečimo sami sebe tako što svoju pažnju sve više i češće usmeravamo na druge stvari, a manje na ono što nam se dogodilo.

Irena Jurjević, savetnica iz Gestalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

„Where mind goes, energy flows, and results show“.

Individualno je koliko je nekome potrebno da preboli i otpusti, ali ipak… neki ljudi zapnu i godinama posle raskida veze svoj fokus drže u prošlosti.

Poznajem mladu ženu koja više od tri godine posle raskida veze drži sebe u opsesiji oko bivšeg i ne pomiče pažnju na svoju budućnost. Iako joj bivši više ne daje povoda, ona neprestano pokušava da stupi u kontakt s njim. Svoju dnevnu pažnju drži zavezanu za Njega. Već je tri godine nepotrebno nesrećna.

Pročitajte i ovo: Posle svađe seks je slađi (ili ne?!): U kakvoj su vezi seks i konflikt

Kako ostajemo zarobljeni u bolnim osećanjima?

Tako što se svakodnevno hipnotišemo neistinama, poput: „Nikad neću naći ovakvog čoveka više“, „Tako mi fali, ne mogu da živim bez nje“… i time hranimo bolna osećanja.

Photo by Cooper Smith on Unsplash

Naravno, važno je otplakati gubitak. Ali ako želite malo brže da izađete iz svog jada posle raskida ili životne katastrofe, počnite da vežbate svesno menjanje svog fokusa na nešto drugo; lepo i pozitivno u životu. Jer neurologija kaže: “Neurons that fire together, wire together“.

Pročitajte i ovo: Ljubljenje je dobro za zdravlje i sprečava nastanaka bora: Evo zašto!

Da bi se otarasili loših navika, a mantranje o „divnoj neprežaljenoj ljubavi i dobrim starim vremenima“ je jedna od njih, potrebno je svom mozgu da ponudite nešto dovoljno uzbudljivo što će ga „zapaliti“ i čime će se tokom dana baviti.

Pa sad vi vidite šta će to za vas biti. Izlasci, novi ljudi, hobiji, sport, pa čak i ludost, poput, rebound chick, najčešće pomažu. Malo avanture, uzbuđenja, nešto od čega ćete se ponovo osećati živima.

Photo by Coline Haslé on Unsplash

Oči širom zatvorene

Ono što nas najsnažnije drži u prošlosti je „Pamtim samo dobre dane“. To je idealizacija i muljanje očiju samima sebi. Da je to istina, ne biste raskinuli. Ovde pomaže da imate što više svesnosti o onome šta je i kako je, zapravo, bilo.

Kao prvo, što češće budite svesni realiteta: Je li vaš bivši/bivša tu? Nije. Da želi da bude tu, bio/bila bi.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

A drugo, prisećajte se stalno ispočetka svega onoga zbog čega ste raskinuli i što nije valjalo. To će vas držati u stvarnosti.

A ako još želite i da dobijete nešto vredno iz bolnog raskida, zapisujte na koje ste sve načine VI doprineli da se sada nalazite tu gde se nalazite. Znaćete kako da budete pametniji drugi put.

Nismo baš bespomoćni kako nam se ponekad čini. Zapravo, nismo uopšte bespomoćni.

***

Ukoliko želite da kontaktirate Irenu Jurjević radi psihoterapeutskog savetovanja, preko Skajpa i video poziva, obratite joj se na email adresu irena@centaruspjeha.com