Glavno pitanje je kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti, a ne “trebati” svog partnera/partnerku?

Ako do sada niste ostvarili zadovoljavajuću vezu i neprestano nailazite na probleme, umesto da se zbog toga osećate loše – preuzmite odgovornost za svoj život i učinite nešto konstruktivno.

Irena Jurjević, savetnica iz Gestalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Gestalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Sve dok mislite da je problem u onom drugom i dok pokušavate da ga promenite – nećete imati mogućnost da ostvarite zdravi odnos.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Rešenje ljubavnih problema ne leži u kupovini izazovne haljine, posedovanju skupocenog automobila, veštini zavođenja ili kontroli partnerovog ponašanja  – nalazi se u vašoj želji da menjate sebe.

Evo što treba da učinite pre nego što sretnete partnera/ku,  bilo da ste trenutno sami ili u vezi.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

#1 Učite o vezama

Koristeći svoja prethodna iskustva, istražujte svoje prošle veza i partnere. Otkrijte šta im je zajedničko. To su osobine koje vas privlače. Pozabavite se istraživanjem situacija koje su vas u vezama frustrirale i način na koji su vas dovodile do lošeg osećaja. Samo tako ćete doznati na čemu treba da radite i šta da menjate.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

#2 Upoznajte sebe

U procesu socijalizacije, tiokom odrastanja morali smo da odbacimo neke svoje karakteristike koje se ne uklapaju u društvene norme. Te karakteristike još uvek imamo u sebi, samo ih ne izražavamo. U drugoj osobi tražimo “izgubljene delove sebe” i zaljubljujemo se u njih.

Postavlja se pitanje kako možemo da ih vratimo i tako postanemo celovite ličnosti?

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Ponovo oživite zaboravljene delove sebe, stupite u kontakt sa svojom instinktivnom prirodom: plešite, bavite se omiljenim sportom, probudite svoju ambiciju za karijerom, upišite školu ili fakultet, idite na putovanje sami, priđite osobi koja vam se sviđa, bavite se onim što ste voleli da radite u detinjstvu – i postanite celovita ličnost.

Ako maksimalno ne razvijete svoje sposobnosti, neprestano ćete biti frustrirani što ne živite potpuno svoj život, a to će vam u vezama stalno predstavljati problem.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Osim toga, više vam neće biti potreban partner koji je vaša suprotnost kako bi vam uravnotežio život.

Kako postajemo zdraviji i uravnoteženiji, privlačimo zdravije i uravnoteženije partnere – one koji su razvili svoje potencijale i znaju uživati u punoći života.

foto Nathan Walker
foto Nathan Walker

Hoćete li pronaći partnera, ne zavisi od vaše sposobnosti i strategijama kako privući savršenog partnera, već od spremnosti da upoznate neistražene delove sebe i ponovo ih oživite i integrišete u svoju ličnost i život,  kako ne biste te izgubljene delove sebe snažno projektovali na mogućeg partnera.

#3 Učite veštine komunikacije i upravljanja svojim emocijama u različitim odnosima

Kad primetite da ulazite u konfliktnu situaciju, napravite nešto drugačije.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

Poslušajte što osoba govori, umesto da krenete s kritikama i optuživanjem. Pritom, duboko dišite, to je dobar način da upravljate naletom emocija koje se javljaju u teškim trenucima. Upitajte se: “Šta bih savetovala najboljoj prijateljici koja ima ovakav problem?” i poslušajte svoj savet. Ovim ćete naučiti da menjate svoja ponašanja, koja vam onemogućavaju zadržavanje veze.

#4 Krenite među ljude

Ako želimo vezu, moramo da povećamo broj potencijalnih partnera, a to nećemo postići sedeći kod kuće i tugujući.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Dakle, krenite u društvo, upoznajte što više različitih ljudi. Nikad ne znate ko bi mogao da bude vaš budući partner. Proširite krug mogućih kandidata. Najčešće nas privlači uvek isti tip muškarca ili žene. I taj obrazac uporno ponavljamo.

Ali, ako uvek radimo isto – dobijaćemo uvek iste stvari, situacije, ljude. Ako dopustimo sebi mali rizik i istražimo nešto drugačije i nepoznato, pa tako i osobe koje ne bismo, inače, uočili kao potencijalne partnere – možda se prijatno iznenadimo.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Osim što će vas ovi koraci dovesti do zdravije veze, zasigurno ćete uživati u procesu menjanja i samoostvarenja. Otkrivajte svoje zakopane talente, budite znatiželjni i istražujete ih. Širom otvorite oči i proširite vidno polje. Velike su šanse da otkrijete ljubav baš tamo gde najmanje očekujete.

wedding-1183298_1280

Zašto se kaže da se različitosti privlače i kako je to istina u ljubavnim odnosima?

Iako kod partnera tražimo zajedničke interese, životne stavove i vrednosti, ipak se kaže da se suprotnosti privlače.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Jeste li primetili kako se u partnerskim odnosima gotovo kao pravilo javlja fenomen da jedna osoba traži i daje više pažnje, dok je drugoj potrebno više individualnosti?

Ako smo osoba kojoj je potrebno dosta pažnje, više druženja i bliskosti – uvek nas privuče osoba kojoj je potrebno više “prostora za sebe”, koja zahteva slobodu da dolazi i da se vraća kako želi.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

I naravno da ovo ima veze s načinom kako su naši roditelji odgovarali na naše potrebe kad smo bili deca. Kad se ovo dvoje sretnu, započinju igru privlačenja i odbacivanja koja ljuti i frustrira oboje.

Primer iz prakse

Maja je tražila sve više pažnje i sigurnosti u vezi s Ivanom, dok je njemu istovremeno trebalo više “prostora”. Ni jedno od njih dvoje nisu uspevali potpuno da zadovolje potrebe onog drugog.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Maja je bila svedok čestih svađa u porodici svojih roditelja. Kao malom detetu takva atmosfera nije joj davala osećaj sigurnosti koji je malom detetu potreban da bi izraslo u stabilnu osobu. Sada u odrasloj dobi Maja neprestano traži sigurnost izvan sebe, u drugim ljudima.

Otac je napustio nju i majku kad je imala šest godina. To je jedan od razloga zašto joj je danas potrebno toliko pažnje koju u detinjstvu nije dobila.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Ivan je imao roditelje koji su bili brižni, ali i prestrašeni. Pratili su svaki njegov pokret i nisu mu davali dovoljno slobode da istražuje svet. Osećao se neprestano kao da ga “guše” svojom brigom i ljubavlju.

Razvio se u čoveka koji se boji prevelike bliskost. U vezi s Majom oživljava situaciju poznatu iz detinjstva ne bi li je ovaj puta prevladao. I sve dok je nesvestan tog procesa, misli kako Maja, ipak, nije za njega i kako mu ne daje dovoljno prostora.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Napušta vezu razočaran, ne znajući da je njihova veza bila prilika za prevladavanje povrede iz detinjstva.

Ono što je Maji i Ivanu potrebno da bi zadovoljili potrebe onog drugog, jeste svesnost o njihovim osjećajima i potrebama. Poznajući sebe preuzeli bi više kontrole nad emocijama koje ih preplavljuju i koje su ih dovele do kraha veze.

pair-596090_1280 (1)

Zašto je važno da budemo svesni svojih osećaja i reakcija u teškim i konfliktnim situacijama?

U sukobu je važno da naučimo da slušamo šta uistinu naš partner govori, jer je to jedini put do razumevanja. Često smo preplavljeni vlastitim osećajima ljutnje, tuge ili besa i jako je teško da potpuno vidimo partnera, čujemo šta nam on ili ona zapravo želi da kaže.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koče razvoj ličnosti

Imamo snažnu potrebu da promenimo partnera. Želimo da on ili ona bude više uporan, brižan, zabavan, opušten, štedljiv, manje zahtevan. Nažalost, misija menjanja druge osobe nikada ne uspeva. Jedino što možemo jeste da menjamo svoje ponašanje.

Naučite da vrednujete partnerove potrebe i želje jednako vredne kao svoje. Kad nas obuzme bes ili tuga to zaista nije lako. Usmereni smo samo na svoj osećaj i teško nam je da čujemo šta partner govori.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Na taj način bićete saveznici, a ne neprijatelji u vezi. Očistite komunikacijske kanale od pretpostavki i nadanja da on ili ona znaju šta nama treba – i iskreno recite šta želite ili vam smeta i povređuje. Jasna komunikacija sprečava daljnje pretpostavke i nesuglasice.

Daryn Bartlett
Daryn Bartlett

Zavirite u sebe, unesite veći udeo racionalnog mozga u svoje emocionalne reakcije.

Kad osetite da vam navire osećaj ljutnje, besa, teskobe ili straha, upitajte se šta ga izaziva.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Prisetite se kako ste u detinjstvu reagovali u takvim situacijama. Svi smo mi naučili na razne načine da se nosimo sa teškim osećajima. No, to ne znači da su ti načini i dalje delotvorni. Zato nakon svađe ili konfliktne situacije, sednite i u miru proanalizirajte kako ste reagovali, šta ste osećali i kako biste promenili svoje ponašanje kad se drugi put nađete u takvoj situaciji.

Sve dok reagujemo nesvesno i automatski, vođeni smo žestinom svojih emocija i nemamo kontrolu nad sobom i situacijom u kojoj se nalazimo.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Upoznavanje sebe i osvešćivanje svojih reakcija nam donosi više kontrole u životu, i počinju se otvarati novi svetovi i mogućnosti.