Budući da one „vole“ (tolerišu, podnose, daju, ugađaju…) više u vezi, muškarac u kakvog se zaljubljuju je onaj koji pruža manje.

Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha
Irena Jurjević, savetnica iz Geštalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Često je to muškarac kojem je potrebna neka vrsta pomoći, neko ko im podstiče njihovu pomagačku i preterano brižnu narav. To može biti neodgovorna i nesamostalna osoba kome stalno pozajmljuju novac, neko ko stalno upada u nevolje ili je neka vrsta žrtve, „slomljeni tip“ pa moraju da se brinu o njemu. Može biti ovisnik o drogama, alkoholu, kocki ili njenoj pažnji – neko koga treba „spašavati od njega samog“.

Neke ovisnice o ljubavi biraju snažne i dominantne tipove koji će se pobrinuti za njih pa mogu nastaviti da budu ovisne o njima, ne preuzimajući odgovornost za svoj život. Ovakav izbor partnera često podržava tradicionalnu sliku braka u našoj kulturi: muškarac koji donosi novac i odluke, ima „važan“ posao i karijeru, i žena (ovisna i pasivna) koja najčešće ne zna koliko muškarac zarađuje, ali „uz njega joj ništa ne fali“. Ona ne donosi važne odluke, pogotovo da se prethodno s njim ne konzultuje. Može da ima posao kom nije toliko posvećena ili je to „poslić da se nečim zabavlja“.

Ovisnik&Narcis u strasti

Narcis je nedostupan jer se boji bliskosti. Budući da je nedostupan, narcis uvek okida osećaj napuštenosti u ovisnici o ljubavi. Narcis se opsesivno bavi samim sobom, dok ga ovisnik gleda s divljenjem (što je narcisu neophodno da zadrži svoju idealizovanu sliku o sebi). Ovisnik i narcis su suprotnosti, i jedan u drugom pobuđuju ono najgore. Moguće je da će se među njima rasplamsati ogromna strast.

Zapravo, što je više strasti i ludila u vezi, znači da partneri svojim negativnim karakteristikama snažno jedan u drugome pobuđuju atmosferu detinjstva.

tony-curtis-402605

Skriveni signali – Dijalog između žene (ovisnice o ljubavi) i muškarca

Ljudi koji su gladni ljubavi uvek započnu tako što traže nekoga koga će voleti i od koga će biti voljeni, a završe s partnerom koji im to ne može pružiti. To nije slučajnost, već je rezultat određenih obrazaca ponašanja tokom procesa odabira partnera.

Evo jedno tipično ponašanje ovisnice o ljubavi i preporuka kako se NE ponašati tkom susreta s potencijalnim partnerom:

Sreda:

Ivana: Ćao Marko, nisam te dugo videla, kako si, šta ima?
Marko: Dobro sam, u poslednje vreme imam puno posla. Šta ima s tobom?
I: Ništa posebno, uvek isti dosadni život.
M: Baš mi je žao da to čujem. Verujem da će stvari krenuti na bolje.
I: I ja se nadam, ali čini mi se da je to priča mog života.
M (u žurbi pokušava pobeći): Pa, drago mi je da smo se sreli.
I: Uvek si u žurbi. Ajmo na kafu ponekad.
M: Naravno, zvuči super.
I: Ovaj petak?
M (okleva): Pa, može.
I: Super! Gde ćemo se naći?
M: Gde tebi odgovara?
I: Meni je svejedno. Reci mesto i vreme.
M: OK. Ajmo onda u kafiću F, u 6.
I: Odlično. Baš se radujem. Možda posle kafe možemo i u bioskop.

Četvrtak:

Odmah nakon posla Ivana je otišla da kupi novu haljinu. Želela je da izgleda odlično. Kad je došla kući, odmah je nazvala prijateljice da im kaže „dobru vest“, i dok je tonula u san maštala je o tome kako će izgledati njen izlazak sa Markom i kako bi se njihov odnos mogao razvijati.

Pročitajte i članak Žene koje previše vole!

Petak:

Ivana izgleda super doterano. Došla je u kafić nešto ranije. Marko se pojavio 20 minuta kasnije od dogovorenog vremena, odeven vrlo casuall. Ivana je bila zabrinuta (bojala se da se neće pojaviti) i kad je seo izgledala je previše kao da joj je laknulo. Kako bi sakrila taj osećaj, osmehnula mu se nervozno.

M: Oprosti što kasnim, zaboravio sam na vreme.
I: Ma, nema veze. Samo se nadam da si OK. Zabrinula sam se za tebe.
Marko je malo iznenađen kako je Ivana zabrinuta za njega: Ma OK sam, samo sam imao neke druge stvari na pameti i na trenutak zaboravio da smo se dogovorili. Ponekad mi se čini da mi treba sekretarica koja bi mi organizovala vreme.
I: Oh, ja sam odličan organizator. Samo mi reci ako ti je potrebna pomoć s bilo čim.
Marko je gleda iznenađeno: Naravno.
I: Pa sad kad već jesi ovde, reci mi kako si od srede?
M: Dobro, samo jako u poslu. To je sve. Između posla, vežbanja i mojih prijatelja, vreme brzo protekne.

Narednih sat vremena Marko je pokušavao pričati o opuštenim i zabavnim temama, dok je Ivana pričala više u ozbiljnijem tonu, pričajući mu svoju životnu priču (uključujući i svoje neuspehe u vezama).
I: Pa, hoćemo li pogledati taj film koji smo spominjali?
M: Može. Što bi htela da gledamo?
I.: Ma svejedno mi je, nemam neke preferencije. Šta bi ti hteo da gledamo?
M: Čuo sam da je novi akcioski film R dobar. Je li to preteško za tebe?
I (laže): Ma ne, zvuči super. I takođe, ja častim budući je film moja ideja.

Posle bioskopa, Marko prati Ivanu do njenog automobila.

M: Bilo mi je super danas, hvala ti što si predložila izlazak.
I: I meni. Moramo to da ponovimo uskoro. Ja sam slobodna u bilo koje vreme.
M: OK, javiću ti se.
Marko ne pita za njen broj telefona, iako ga nema.
I: Odlično, ali zar ne želiš moj broj telefona?
M: Joj, da, zaboravio sam. Nemam ga.
Marko uzima broj telefona.
I: Hvala na super druženju, nisam se zabavljala već vekovima. Čuvaj se, ne bi htela da ti se nešto dogodi.
M: Naravno. Vidimo se!
I: Stvarno se nadam. Čekaću tvoj poziv. Dolazim s posla oko 6, ali možeš da me zoveš bilo kad, i kasno uveče.

barbara-stanwyck-398412_1280

Skriveni signali osobe gladne ljubavi

I: Ništa posebno, uvek isti dosadni život. – Ivana je u ulozi žrtve. Skrivena poruka je „Treba mi neko da popravi moj dosadni život – trebaš mi ti.“

I: Meni je svejedno. Reci mesto i vreme. – Ivana pokazuje spremnost da ugodi tako što je preterano uslužna. Takođe, pokazuje da nema svoj stav ili da je spremna vrlo lako da ga se odrekne.

I: Odlično. Baš se radujem. Možda posle kafe možemo i u bioskop. – Ivana pokazuje svoje nestrpljenje i potrebu za kontrolom. Želi previše svega i prerano i time odaje signale nesigurnosti i potrebnosti.

Odmah nakon posla Ivana je otišla da kupi novu haljinu. Dolazi na viđanje previše doterana. – U redu je dobro izgledati, ali ovim pokazuje svoju anksioznost i potrebu da impresionira muškarca.

M: Oprosti što kasnim, zaboravio sam na vreme.
I: Ma, nema veze. Samo se nadam da si OK. Zabrinula sam se za tebe. – Ivana pokazuje još jednom koliko energije i vremena je posvetila ovom izlasku. Ovakva zabrinutost bi bila na mestu kasnije u njihovom odnosu, ali na prvom izlasku, ne. Ivana bi više trebalo da se zabrine oko toga što Mrko toliko kasni na prvo viđanje.

I: Oh, ja sam odličan organizator. Samo mi reci ako ti je potrebna pomoć sa bilo čim. – Ivana pokušava da impresionira Marka svojim veštinama i preteranom brigom za druge.

Pričajući svoju životnu priču odmah na prvom viđanju, time još jednom pokazuje svoje nestrpljenje i potrebu za kontrolom. Ako ima gadnu životnu priču, žuri se da kaže sve što pre, kako bi videla hoće li je Marko zbog toga odbaciti (strah od odbacivanja pojavljuje se rano, već na prvom spoju). Ako Ivana ima tužnu priču, onda je njena namera ovde da manipuliše Marka, tako da je žali. Ako Ivana ima uzbudljiv ili uspešan život, onda time nastoji da impresionira Marka.

Pročitajte i članak Zašto previše volimo!

M: Čuo sam da je novi akcijski film „R…“ dobar. Je li taj film pretežak za tebe?
I (laže): Ma ne, zvuči super. – Ivana je opet neiskrena i pokazuje potrebu za ugađanjem, umesto da pokaže svoju osobnost i predloži neki film po svom ukusu.

I: I takođe, ja častim budući je film moja ideja. – Nepotrebno. Ivanina skrivena poruka je njena nesigurnost „Stvarno želim izaći s tobom po svaku cenu. Nemoj ustuknuti zbog novca.“

I: Odlično, ali zar ne želiš moj broj telefona? – Ivana ne dopušta Marku da preuzme odgovornost za to hoće li joj se javiti. Preuzima odgovornost na sebe, i onu koja nije njena.

I: Hvala na super druženju, nisam se zabavljala već vekovima… – Ivana jasno pokazuje da sama ne zna da se zabavlja, da je na njemu da je zabavi, a takođe, Marko može pomisliti i da niko drugi i nije zainteresiran za izlazak s Ivanom, pa se može pitati zašto je to tako.

I: Čuvaj se, ne bi htela da ti se nešto dogodi. – Ovo, inače, može biti izjava zdrave i samopouzdane žene. No, u kontekstu Ivaninog ponašanja može da zvuči opet kao izgovoreno prerano. Mogla je jednostavno da kaže „Ćao, čuvaj se!“

I: Stvarno se nadam. Čekaću tvoj poziv. Dolazim s posla oko 6, ali možeš da me zoveš bilo kad, i kasno uveče. – Stvarno je previše očita.

humphrey-bogart-619157_1280

Kakav je Marko muškarac?

Ako je Marko zdrav muškarac, shvatiće skrivene signale koji dolaze od previše napadne žene i to će ga uplašiti. Verojatno joj se neće javiti. Ako Marko dobro opaža, videće da je Ivana preterano anksiozna, nestrpljiva, preterano uslužna i popustljiva, napadna ili previše kontrolirajuća i prodorna. Ako i ne zna da čita između redova, sigurno će osetiti da je Ivana u jednom trenutku previše prodorna, a u drugom preterano uslužna. Neće analizirati, već mu se to jednostavno neće svideti.

Ako je Marko nezdrav, jako egocentričan muškarac, verojatno će mu goditi Ivanina preterana pažnja i želeće da je opet vidi. Njegov podsticaj Ivanu će vrlo brzo ubaciti u ovisničko ponašanje. Možda je i on ovisničkog karaktera, ako traži nekoga ko će ispunjavati njegove potrebe.

Ako je Marko muškarac koji iskorištava žene, odmah će (iz iskustva) prepoznati Ivaninu potrebu da se brine za druge. On ne mora uistinu da razume ovaj fenomen ili analizira situaciju da bi shvatio kako je Ivana pravi „zlatni rudnik“ za zadovoljavanje njegovih potreba. Znaće da će uvek moći da bude u pravu ili da će dobijati sve što mu treba u vezi, a da se istovremeno ne mora potruditi dati nešto zauzvrat.

Ako je Marko ženomrzac, odmah će započeti odnos s Ivanom i biti vrlo šarmantan sve dok se veza ne ustali, kada će biti slobodan da pokaže svoju zlovoljnu i besnu stranu ličnosti.