Kako razmišlja naš emocionalni um?

U svađama s partnerom često koristimo bezvremene termine poput “Ti nikad…, ti uvek…”. Takvo izražavanje ima veze s načinom na koji naš stari (emocionalni mozak) prepoznaje stvarnost. Emocionalni mozak nema osećaj vremena – prošlost, sadašnjost i budućnost su jedno. To objašnjava činjenicu da se ponekad u vezi “preterano” uznemirimo oko nečega što naš racionalni mozak ne prepoznaje kao realnu opasnost.

Irena Jurjević, savetnica iz Gestalt psihoterapije i osnivač Centra uspeha

Kad nas partner naljuti ili osetimo strah – naš emocionalni mozak prepoznaje to kao situaciju iz detinjstva koja je tada za nas bila opasna ili smo je snažno emocionalno doživeli. Zato se “uvek” ili “nikad” protežu od našeg detinjstva do danas i stvaraju osećaj da ono što je bilo nekad traje i sada.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Zamislite Maju, mladu i uspešnu poslovnu ženu, kako sedi u svojoj kancelariji pred kraj radnog dana i s ljubavlju razmišlja o Ivanu. U jednom trenutku odluči da ga nazove i pita ga kad će se naći s njim. On joj odgovara da će joj se sutra javiti, jer ima projekt na kojem užurbano radi i mora ga predati za dva dana.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

U trenu se njene misli, prepune topline i ljubavi, raspršuju i zamenjuje ih teskoba. Njen svesni um zna da Ivan ima posla koji treba da obavi, no drugi deo nje se oseća napušteno. Odlazi kući i oporavlja se od razočaranja sedeći na kauču i jedući veliku porciju sladoleda.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Kako to da se tako obrazovana i racionalna žena oseća tako razočarano i napušteno u ovakvoj situaciji?

Njen emocionalni mozak ovu situaciju doživljava bolno, kao kad  je u detinjstvu tražila očevu pažnju, a on bi je odgurnuo jer “nije imao vremena”. Oseća se napušteno u sadašnjem trenutku kao da je današnja situacija potpuno jednaka prošlosti.

Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom

Faza borbe za moć u vezi

Gotovo uvek u vezi dođemo do trenutka kad se pitamo “Zašto se naš partner promenio?” A da li se uistinu naš partner promenio ili je posredi nešto drugo?

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Ono što većina nas ima iskustvo jest da u nekom trenutku veze partneri jedan od drugog počinju da traže – više obaveza ili slobode, prilagođavanja različitim navikama. Često muškarci traže da žena kuva, dok istovremeno se podrazumijeva da muškarac obavlja popravke u kući, račune. Očekuje se da zajedno idu rodbini u posetu. Popis je dugačak. Budući da se najčešće nijedno od partnera ne izjasni o svojim očekivanjima, ovo bi moglo da postane značajan izvor napetosti u vezi.

Photo by Christopher Burns on Unsplash

Ono što najčešće shvatimo u nekom trenutku veze jeste da ono što najviše želimo od svojih partnera je upravo ono što su nam ti partneri najmanje sposobni da pruže.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Imamo ideju da je zadatak naših partnera da intuitivno prepoznaju naše potrebe i zadovolje ih u potpunosti. Ali, u praksi to ne funkcioniše. Maja je imala snažnu potrebu da provodi što više vremena s Ivanom i jako ju je povređivalo kada bi on hteo da bude sam i da radi, bavi se svojim stvaralaštvom. Ivan je bio ljut kad ga je Maja optuživala da je ne voli dovoljno i nije mu bila jasna njena potreba da sve rade zajedno i svaki slobodan trenutka provode zajedno.

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

***

Ukoliko želite da kontaktirate Irenu Jurjević radi psihoterapeutskog savetovanja, preko Skajpa i video poziva, obratite joj se na email adresu irena@centaruspjeha.com