Sledeći projekat čuvene showrunnerke Šonde Rajms biće o lažnoj nemačkoj naslednici Ani Delvi. A između prevara i obrta, veliki protagonista biće moda!

U petak, 11. februara, Shondalandova nova serija Inventing Anna biće dostupna na Netfliksu, zasnovana na istinitoj priči o Ani Sorokin, zvanoj Anna Delvey, i o tome kako se probila u njujorško visoko društvo i modu ukravši stotine hiljada dolara.

Ime Anna Delvey, u popularnoj mašti i za masovne medije, zauvek će se povezivati sa kultnom odećom koju je nosila na sudskim ročištima 2019. i njenim prepoznatljivim naočarama sa debelim okvirom od Celine, kao i sa načinom na koji je uspela da prevari Njujoršku elitu i brojne banke, naravno!

Serija, inspirisana člankom Džesike Presler Kako je Anna Delvey prevarila njujorške partijanere, objavljenim u New York Magazineu, prati peripetije koje su završile odlaskom u zatvor Anna Delvey (koju igra glumica Džulija Garner), ispričana iz ugla Vivijan (Anna Chlumsky), novinarke koja uspeva da uspostavi složenu i zabavnu vezu sa Anom tokom njihovih sastanaka u zatvoru na ostrvu Rikers pre suđenja.

Svrha ovih sastanaka za Vivijan je samo jedna, da odgovori na pitanje koje muči sve: ko je zapravo Ana Delvi?

Zahvaljujući čuvenom članku Džesike Presler znamo da je Ana Sorokin nemačka naturalizovana Ruskinja, koja je tokom stažiranja u časopisu Purple u Parizu stvorila svoj pseudonim, Anna Delvey, kojim je izgradila život kao lažna nemačka naslednica u Njujorku.

Tamo je, između večera u ekskluzivnim restoranima sa poznatim ličnostima i društvenim ikonama, krenula na put da osnuje svoj privatni klub, Fondaciju Anna Delvey, i da finansira svoj život na visokoj nozi pozajmljivanjem novca od banaka i prijatelja.

Ali, kako je Presler napisala, ona je „možda izgubila pojam o tome koliko novca ima“, odnosno koliko je trebalo da vrati, što ju je dovelo do pogrešnih koraka i potom je provela skoro četiri godine u zatvoru na ostrvu Rikers zbog svojih načinjenih zločina / prevara.

Iako su istorija i zločini Ane Sorokin dobro dokumentovani zahvaljujući sudskim raspravama, ali i zahvaljujući nebrojenim člancima napisanim o njoj, pre svega od Preslerove, Inventing Anna biće prva serija koja je napravljena o Anna Delvey. Mogućnost da vidite ovu neverovatnu priču na ekranu pružiće vam priliku da zaista uživate u Aninom svetu, uključujući modu i aksesoar.

U video snimku koji je objavio Netfliks, glumica Džulija Garner objašnjava da je moda izuzetno važan aspekt Anninog karaktera, jer, na kraju krajeva, ona mora da obuje skupe dizajnerske cipele, bukvalno, ako želi da prođe u visokom društvu, zar ne?

Da i ne. U stvarnom životu Anna Delvey se odlučila za jednostavniji izgled, ali samo naizgled. Tokom dana često je nosila helanke Alexander Wang sa Supreme duksericama, dok se uveče okretala klasičnim siluetama i haljinama u trezvenim bojama, uključujući one Alaïa i Balenciage.

Vanvremenska i klasična tema nalazi se pre svega u odevnim kombinacijama koje je Ana pokazivala na sudskim ročištima, za koje je čak angažovala i stilistkinju Anastaziju Voker, koja je za nju izabrala neke stajlinge koje su dizajnirali poznati dizajneri poput Viktorije Bekam, Majkla Korsa i Yves Saint Laurent.

Ali Inventing Anna je serija i kao takva mora da proda fantaziju, čak i ako je zasnovana na stvarnoj priči.

Zapravo, već iz trejlera vidimo klasičnu i šik odeću, uglađenu i spremnu za kamere: Burberry, Dior, Hermès, Lowe i Gucci samo su neka od imena brendova koje će Džulija Garner nositi u deset epizoda serija.

Čini se da je svaki stajling kreiran sa namerom da pozicionira Anu na nedostižan nivo, ne samo za publiku već i za druge likove oko nje. Oko nje je gotovo neopisiva aura koja je čini da blista i ističe se među svim drugim ’’basic’’ ljudima, što ona apsolutno ne želi da bude kako razumemo iz trejlera.

Ako je u stvarnom životu Ana Delvej nosila uniformu, ali univerzalnu uniformu osobe koja pripada visokom društvu, Ana Delvej u Inventing Anna je oličenje pripadnice visokog društva kojoj je svaka dlaka na svom mestu i uvek spremna da ’’ukradenu’’ fotografiju objavi na Instagramu, što bi rekli, savremena i besprekorna sorta Paris Hilton.