Partnerski odnosi bolje funkcionišu kada nisu izloženi celom svetu!

Svakako, svi mi volimo da čavrljamo sa našim prijateljicama, pohvalimo se onim što je naš partner za nas uradio, kao i da se požalimo kada stvari ne idu najbolje, ali postoje neke stvari o kojima se ne priča i koje je bolje da sačuvamo za sebe. Ima stvari koje se ne dele sa celim svetom, već samo sa našim partnerom. To se zove poverenje, a od poverenja su sačinjeni stubovi naše ljubavi i stabilnosti odnosa.

Muškarcima i nije teško da se drže ovog pravila jer oni zaista vrlo retko pričaju o svojim vezama i partnerkama sa svojim prijateljima. Kada se to desi, to je na nivou incidenta. Naročito ne prepričavaju intimne detalje, nasuprot ženama, koje to vrlo često rade jer lako upadnu u zamku lažne i preterane bliskosti sa prijateljicama (neretko, čak i kada ih prvi put sretnu u životu!) i imaju potrebu da se poveravaju. Nevolje nastaju kad to poveravanje ode predaleko, a ispostavi se da prijateljice i nisu baš neke prave prijateljice.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Dakle, o čemu ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama, to jest, šta bi trebalo da zadržite za sebe, po svaku cenu!

#1 Intimni detalji

Sve što se događa u spavaćoj sobi, trebalo bi da ostane u spavaćoj sobi. Vašoj. Nikada, i kada kažem NIKADA, mislim NIKADA, nemojte prepričavati vaše intimne detalje svojim prijateljicama.

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Ne samo da je loše ako vaš partner to čuje od nekog drugog, već je i vrlo nepristojno takve stvari pričati drugim ljudima. Niko ne želi da im pričate o tome koliko je dobar ili loš vaš seks! Bar ne iz dobre namere i ukusa.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Zadržite vaš seks u vašoj spavaćoj sobi! Samo vi možete učiniti da vaši prijatelji poštuju vašeg partnera, a intimne detalje treba čuvati čak i od najbližih prijatelja.

#2 Svađe

Svi volimo da razgovaramo sa nekim kada se osećamo loše, kada stvari ne idu kako treba i kada smo tužni. Svima nam ponekad zatreba rame za plakanje.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Ali verujte, nije dobra ideja da vašim prijateljima pričate o vašim svađama, jer vas dvoje ćete se pomiriti i izgladiti vaš odnos za nekoliko dana ili samo par sati, a vašim prijateljima ostaće gorak ukus u sećanju i kad god budete spomenuli svog patnera, prvo što će oni pomisliti je da ste se vas dvoje svađali i da on možda i nije najbolji izbor za vas. A svaka njihova insinuacija na to opet će vama stvarati neprijatnost i grč u stomaku, što može uveliko da utiče, kako na vaš prijateljski odnos, tako i partnerski.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Parovi se svađaju, to je sasvim normalno, bore se za svoju poziciju u vezi, uvek jedno želi da ima veću moć od drugog, ta borba je neprestana i opet – sasvim normalna, tako se upoznajemo i kroz tu borbu rastemo, razvijamo odnos, ali držite te stvari između sebe.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Pre svega, nema potrebe da svoje prijatelje opterećujete takvim stvarima, idite kod psihoterapeuta ili sveštenika, ako vam je do ispovedanja ili savetovanja.

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Drugo, utičete na njihove stavove o vama, vašem parteru i vašem odnosu. A treće, jeste li baš potpuno sigurni da možete verovati svojim prijateljima da će oni na najbolji način shvatiti svađe koje imate sa vašim partnerom ili će to u nekom trenutku iskoristiti u svoju korist?!

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

Nema potreba da u tom pravcu razvijate vaš prijateljski odnos. Ako je zaista tako ozbiljno, idite kod terapeuta da rešite vaše partnerske probleme. Sve je bolje nego da dopustite da vaš odnos bude otvorena knjiga pred svetom! Samo dajete povoda za ogovaranja, a neretko i sprdanja na vaš račun.

#3 Novčana pitanja

Kao što smo već rekli, samo vi možete naterati svoje prijatelje da poštuju vašeg partnera. Što više govorite loše o njemu iza leđa, to će vam u budućnosti biti sve teže.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

Ako vaš partner, ili vas dvoje zajedno, prolazi kroz neke finansijske probleme, nemojte o tome da pričate sa svojim prijateljima. Ne samo da će vas takva priča učiniti jeftinom, već će od vas zauvek napraviti sponzorušu – gold diggerku. Jeste li vi zaista sa vašim partnerom samo zarad novca?!

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Što god da je, razgovarajte o tome sa svojim partnerom, a ne sa ostatkom sveta.

#4 Njegovi lični problemi

Nikada ne raspravljajte o ličnim životnim problemima vašeg partnera sa vašim prijateljima u nadi da ćete dobiti neke pozitivne informacije o problemu ili, pak, rešenje.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Ako se nešto loše dogodi u porodici vašeg partnera, zadržite to za sebe jer vam je on poverio te informacije i misle da ćete ih zadržati za sebe.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Ako nekako bude saznao da ste drugima pričali o njegovim ličnim stvarima i problemima, možda više nikada neće imati poverenja u vas. A veza se zasniva na poverenju, kao i ljubav.

#5 Njegove bivše ljubavne veze

Nikada nemojte razgovarati o bivšim partnerkama vašeg partnera sa vašim prijateljima, jer to će samo dovesti do ismejavanja, negativnosti i lošeg naboja u vašim odnosima.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Šta god da vam je rekao, rekao vam je u povjerenju, računajući da će to ostati samo među vama. Štagod da ste saznali sa strane, opet zadržite za sebe i razgovarajte o tome sa svojim partnerom, a ne saborom prijateljica.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Ne kršite njegovo poverenje tako što ćete drugima pričati o tome. Jer to već spada u domen ogovaranja, a vi ne želite da vaš partner sazna da ste ga ogovarali, zar ne, kao ni da vaši prijatelji shvate da ste vi samo jedna bedna ogovaračica, rezonojući, sasvim prirodno, da tako prepričavate dalje i stvari koje oni vama govore u poverenju.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Samo vi možete učiniti da vaš partner ima poverenja u vas i da vam veruje. Do vas je. Imajte na umu da vi držite tu moć u svojim rukama, sve dok budete zadržavali intimne detalje u sebi i ćutali o njegovim ličnim stvarima pred drugima. Poverenje se teško gradi, a raspadne kao kula od karata. Ne iskušavajte sudbinu.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

#6 Žalbe

Ako vaš partnerski odnos ne štima najbolje ili mate probleme u vezi, nemojte se žaliti prijateljima na vašeg partnera.

Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju

Ako to budete radili često, vaši prijatelji će se s pravom zapitati zašto ste uopšte u vezi sa njim i počeće da vas nagovaraju da ga napustite jer vide da ste konstantno nezadovoljni, tužni i očajni sa njim u vezi.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Bez obzira na probleme sa kojima se suočavate, porazgovarajte sa partnerom o njima. Nemojte da idete da se žalite svojim prijateljima na vašeg partnera.

#7 Poređenja

Osim ako ne želite da vaši prijatelji imaju negativno mišljenje o vašem partneru, nemojte da ga poredite sa drugima pred vašim prijateljima.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Svi mi prolazimo kroz uspone i padove u odnosima, ali to ne znači da odmah treba da pobegnete plačući svojim prijateljima u naručje i pričate o tome kako je vaš bivši bio mnogo bolji. Takve stvari ne nestaju, obično doputuju do vašeg partnera i boli ga, ah, kako ga boli kad sazna koliko loše pričate o njemu i kako ga malo poštujete.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Zato, držite usta zapečaćena i pričajte o vremenu, pozorišnim predstavama koje ste gledale, serijama koje su u toku, dalekim destinacima, kuvanju domaće supe, haljini koju ste danas videle u izlogu, smislu života ili hemijskom čišćenju. Ili, ne?! Uostalom, velike ste devojčice, na vama je da odlučite. Samo, posle nema kajanje.