Da biste ublažili nelagodnost u sinusima, pokušajte da pijete puno tečnosti i koristite ovlaživač da biste održali vazduh vlažnim. Takođe, možete probati ispiranje nosa, pileću supu ili manuka med – ali pozovite doktora ako simptomi traju duže od 10 dana.

Znate osećaj. Nos vam je ili zapušen ili kao slavina koja curi, a glava vam je kao u škripcu. Bolje je držati oči zatvorene jer su natečene i bolne. A u grlu ti je kao da si progutao eksere.

Čitajte dalje za šest prirodnih načina koji vam mogu pomoći da ispraznite sinuse.

Image by katemangostar on Freepik

Kako mogu da prirodno dreniram sinuse?

Problemi sa sinusima mogu biti neprijatni. Međutim, postoje efikasni lekovi, od pileće supe do komprimova, koje možete koristiti da ublažite bol i nelagodnost sinusa.

#1 Voda, voda svuda

Pijte tečnost i pokrenite ovlaživač ili isparivač.

Zašto je ovo bitno? Tečnosti i vlaženje pomažu u razređivanju sluzi i isušivanju sinusa. Oni takođe podmazuju vaše sinuse i održavaju vašu kožu hidratizovanom.

Topli napici, poput biljnog čaja, mogu biti posebno hidratantni. Topli napici takođe pružaju dodatnu korist od pare.

#2 Ispiranje nosa

Ispiranje nosa je veoma efikasno u ublažavanju začepljenosti i iritacije nosa.

Navodnjavanje slanim rastvorom jednostavno znači nežno ispiranje nosnih prolaza fiziološkim rastvorom. To možete učiniti pomoću specijalnih boca za ceđenje, špriceva sa sijalicama ili neti lonca.

Neti pot je jeftin aparat koji liči na Aladinovu lampu. Slana smeša je dostupna unapred upakovana. Takođe, možete da napravite svoje tako što ćete pratiti ove korake:

Pomešajte 3 kašičice soli bez joda sa 1 kašičicom sode bikarbone da napravite suvu smešu.

Rastvorite 1 kašičicu suve mešavine u 1 šoljici destilovane, sterilisane ili filtrirane vode.

Da biste uhvatili tečnost, poželećete da navodnjavate sinuse dok stojite iznad lavaboa ili umivaonika. Sipajte, poprskajte ili ubrizgajte veliku količinu rastvora u jednu nozdrvu dok naginjete glavu tako da iscuri iz druge nozdrve. Uradite to sa svakom nozdrvom. Takođe, uklanja bakterije i nadražujuće materije.

Obavezno temeljno očistite svoj neti lonac nakon svake upotrebe, jer se bakterije mogu nakupiti unutra. Pored toga, nikada ne koristite čistu vodu iz slavine jer ona može sadržati bakterije koje mogu da zaraze vaše sinuse. Ako koristite vodu iz česme, obavezno je prethodno prokuvajte.

#3 Parenje

Parenje pomaže u ublažavanju zagušenja otpuštanjem sluzi.

Priuštite sebi tretman parom koristeći posudu sa toplom vodom i veliki peškir. Dodajte ulje mentola, kamfora ili eukaliptusa u vodu ako želite.

Stavite peškir preko glave tako da pada duž ivica posude, zadržavajući paru unutra. Većina ljudi to radi dok se para ne rasprši. Para iz toplog tuša takođe može da funkcioniše, ali je manje koncentrisano iskustvo.

Image by stockking on Freepik

#4 Pileća supa

Jedna starija studija iz 2000. godine otkrila je da pileća supa smanjuje upale povezane sa začepljenjem sinusa i prehladom.

Pa, u čemu je tajna? Naučnici nisu identifikovali aktivni sastojak u pilećoj supi, ali spekulišu da para u kombinaciji sa antioksidativnim i antiinflamatornim efektima pomaže u čišćenju sinusa.

#5 Tople i hladne obloge

Rotiranje toplih i hladnih obloga na sinusima takođe treba da pomogne.

Lezite sa toplom kompresom prebačenom preko nosa, obraza i čela tri minuta.

Uklonite topli oblog i zamenite ga hladnom kompresom na 30 sekundi.

Uradite ovo dva do tri puta.

Ovaj proces možete ponoviti dva do šest puta dnevno.

#6 Manuka med

Med može biti dobra alternativa kada bakterijska infekcija uzrokuje zagušenje sinusa.

Neka istraživanja sugerišu da med ima antibakterijska svojstva. Manuka med, posebno, ima mnogo terapeutskih svojstava.

Pokušajte da dodate manuka med u šolju toplog biljnog čaja.

Allergic photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Uzroci problema sa sinusima

Problemi sa sinusima mogu biti uzrokovani brojnim stvarima, uključujući sinusitis i rinitis.

Sinusitis je infekcija koja izaziva upalu i oticanje vaših sinusa. Najčešće je uzrokovana virusnom infekcijom, ali može biti uzrokovana i bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, kao i ekološkom alergijom.

Ako imate alergijski rinitis, vaš imuni sistem pokreće oslobađanje histamina koji iritiraju vaše nosne membrane. To dovodi do zagušenja i kihanja. Alergijski rinitis može dovesti do sinusitisa.

Hronični sinusitis je zapaljensko stanje koje obično traje više od tri meseca. Polipi u nosu, koji su nekancerozne izrasline, mogu pratiti hronični sinusitis.

Medical photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kada posetiti doktora

Vreme je da posetite svog lekara ako osetite:

# simptomi koji traju duže od 10 dana

# groznica od 38,9°C ili više

# simptomi koji se pogoršavaju, uključujući porast temperature ili pojačan zelenkasti iscjedak iz nosa

# promene u vidu

Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate astmu ili emfizem ili ako uzimate lekove koji potiskuju vaš imuni sistem.

Medical photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Često postavljana pitanja

Koja je najbolja pozicija za dreniranje sinusa?

Održavanje glave podignute, posebno kada ležite, može pomoći u prirodnom isušivanju sinusa gravitacijom.

Šta isušuje sinusnu drenažu u grlu?

Možete ublažiti sinusnu drenažu u grlu, ili postnazalno kapanje, tako što ćete držati glavu podignutom kada ležite i tretirati uzrok drenaže. Ako imate alergije, to može uključivati uzimanje lekova protiv alergija. Ako je vaše postnazalno kapanje posledica infekcije, lečenje infekcije može ublažiti vaše simptome.

Šta pomaže brzoj drenaži sinusa?

Pošto je sinusitis najčešće infekcija, verovatno ćete morati da sačekate da virus očisti vaš sistem ili da uzmete antibiotike za bakterijsku infekciju. Lekovi protiv alergija mogu pomoći kod hroničnog sinusitisa, ali možda ćete želeti da razgovarate sa lekarom da biste bili sigurni da ste na najboljem kursu lečenja. Uz to, možete dobiti privremeno, trenutno olakšanje ispiranjem sinusa fiziološkim rastvorom sa fiziološkim sprejom ili neti posudom.

Kako se rešiti sinusne drenaže kod kuće?

U zavisnosti od uzroka drenaže sinusa, možda ćete moći da ga smanjite i uklonite tako što ćete ostati hidrirani. Osim obične vode, možete probati toplu vodu sa medom, čajem, supom ili sokom. Ostali lekovi uključuju ispiranje nosa i udisanje pare.