Ponekad je neugodan miris stopala znak da imate probleme sa gljivicama. Atletsko stopalo, gljivice na noktima, nogama ili prstima, lišajevi, kandida…mogu se sprečiti i lečiti na prirodan način.

Postoji mnogo prirodnih preparata koji mogu da pomognu u rešavanju problema sa gljivicama, kao što su domaći kućni lek za svrab i antifungalni prah, i možete ih napraviti sami.

Prirodni sastojci mogu biti u službi zdravlja vaše kože.

Za početak, kako savetuje dr Džoš Eks, isprobajte prirodni „uradi sam“ antifungalni sprej sa jabukovim sirćetom.

Pravljenje ovog spreja protiv gljivica ne može biti lakše, jer jednostavno treba da kombinujete sastojke u staklenu bocu sa raspršivačem i dobro ih promešate.

Ključ je u nabavci ovih sastojaka koji leče kožu, uključujući gel aloe vere, jabukovo sirće i hamamelis. Ovo poslednje uključuje tanine koji ekstrakt hamamelisa čine prirodnim odstranjivačem viška masnoće sa kože.

U međuvremenu, jabukovo sirće sadrži probiotike i vrstu kiseline koja podstiče rast probiotika koji može pomoći u ubijanju kandide.

Slično tome, dobri sastojci su i tri vrste esencijalnih ulja – lavande, peperminta i kamilice, koja se mogu boriti protiv gljivica i umiriti kožu zajedno sa dva odlična noseća ulja, maslinovim uljem ili uljem jojobe.

Kada se svi ovi sastojci pomešaju, držite sprej protiv gljivica u frižideru kako biste obezbedili osećaj hlađenja nakon upotrebe. Kada ste spremni za upotrebu, jednostavno prskajte na zahvaćeno područje i ostavite da se osuši na vazduhu.

Nanesite dva do tri puta dnevno nekoliko dana ili dok simptomi ne nestanu. Ako osetite bilo kakvu iritaciju, prestanite sa upotrebom ili dodatno razblažite preparat maslinovim uljem i aloe verom i pokušajte ponovo.

Gljivični problemi su uobičajeni, ali ne morate uvek da jurite u apoteku po lekove bez recepta. Umesto toga, probajte ovaj prirodni „uradi sam“ antifungalni sprej sa jabukovim sirćetom.

Image by fabrikasimf on Freepik
Image by fabrikasimf on Freepik

Recept za pripremu spreja protiv gljivica

  • 60 mililitara čistog gela aloe vere
  • 30 mililitara jojobinog ulja
  • 15 mililitara maslinovog ulja
  • 15 mililitara jabukovog sirćeta
  • 10 kapi esencijalnog ulja lavande
  • 2 kapi esencijalnog ulja peperminta (opciono)
  • 10 kapi ulja kamilice
  • 15 grama hamamelisaKombinujte sve sastojke u staklenu bocu (najbolje od tamnog stakla) sa raspršivačem odgovarajuće veličine i dobro promešati.