Postoje situacije u životu koje dolaze neočekivano i u kojima se osećamo zatečeni i nespremni da se sa njima na adekvatan način suočimo.

Na primer, verovatno vam se događalo da ne možete da nađete novčanik ili platnu karticu na mestu gde obično stoji. Stojite ispred ulaza u zgradu i ne možete da nađete ključeve. Vozite auto po poledici ili po kiši i počne da proklizava. Putujete avionom i upadnete u turbulenciju. Radite nešto oštrim alatom, posečete se po prstu i počnete obilno da krvarite. Nekom vašem bliskom je naglo pozlilo ili se povredio.

Igor Pavluković, telesni psihoterapeut

U takvim situacijama vam srce počinje ubrzano da kuca, obliva vas u trenutku hladan znoj, počinje da vam se vrti u glavi, zuji vam u ušima, osećate oštar bol u stomaku, gubite dah.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemiravajuće emocije

U tom trenutku obično govorite sebi: “Ne paniči.” Ako ne kažete to sebi, obično čujete kako vam neko drugi ko je u tom trenutku pored vas govori da ne paničite. U slučaju da se vi nađete pored nekog ko se nalazi u situaciji kada je zatečen i kada vam deluje da će izgubiti kontrolu nad sobom, govorite mu: “Ne paniči.”

Zašto često čujemo ili izgovaramo ove reči? Kada paničimo osećamo intenzivan osećaj straha ili anksioznosti kao odgovor na stvarnu opasnost. Imamo osećaj kako ćemo izgubiti kontrolu i reagovati na potencijalno nesigurne, pa i opasne događaje, na iracionalan način. Panika sprečava našu sposobnost da jasno ili logično razmišljamo.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o razornom dejstvu kokaina na mozak

U nekom trenutku u našim životima, većina nas će iskusiti napad panike kao odgovor na stvarnu opasnost ili akutni stres. Ali kada dođe do napada panike ili se ponovi bez razloga i u odsustvu opasnosti ili ekstremnog stresa ili kada je strah od ponovnog napada toliko jak da promenite svoje ponašanje izbegavanjem određenih mesta ili ljudi, možda imate panični poremećaj.

Panični poremećaj je često poznat kao “panični napad”. Karakterišu ga kratki i neočekivani „napadi“ intenzivnog užasa i straha. Ako ste ikada osetili iznenadan, strašan osećaj straha koji traje nekoliko minuta, praćen fizičkim simptomima kao što su nedostatak daha, ubrzani otkucaji srca koji mogu biti praćeni i srčanom aritmijom, drhtanje, znojenje, slabost ili vrtoglavica, ili strah od umiranja, onda ste možda iskusili napad panike.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Ali, dok su napadi panike relativno česti u periodima povišenog stresa, panični poremećaj karakterišu neočekivani i ponovljeni napadi panike, kao i strah od više napada.

Kako se oseća panični napad?

Ako ste ikada imali napad panike, znate da to može biti stanje nekontrolisanog straha i prilično iscrpljujuće iskustvo. Napadi panike izazivaju razne uznemirujuće simptome kod pojedinca koji doživljava napad. Neki ljudi imaju utisak da su doživeli srčani udar i da umiru kada ih obuzme panični napad.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Drugi osećaju kako gube kontrolu nad sobom i kao da će se svakog trenutka onesvestiti ili izgubiti osećaj sopstvenog identiteta. Većina osoba koje su doživele panični napad smatraju kako su ove epizode izuzetno neugodne i uzdržavaju se da govore o onome što im se dešava i kroz šta prolaze svojim prijateljima, porodici ili stručnjaku za mentalno zdravlje.

Simptomi napada panike

Na osnovu utvrđenih kriterijuma za panični poremećaj, simptomi napada panike su:

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

#1 Fizički

– Lupanje srca ili ubrzani otkucaji srca

– Znojenje

– Drhtanje

– Gubljenje daha

– Osećaj gušenja

– Bol ili nelagodnost u grudima

– Osećaj vrtoglavice, nestabilan, lagan, ili slab

– Senzacije toplote ili hladnoće

– Trnci koji se najčešće osećaju u šakama i duž ruku

Photo by Ben White on Unsplash

#2 Psihološki

– Bojite se ili gubite kontrolu ili imate osećaj da ćete poludeti

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

– Strah od padanja u nesvest

– Strah od umiranja

– Osećaj da ste odvojeni od sebe ili okoline ili da posmatrate sebe izvan tela

Da bi se dobila dijagnoza paničnog poremećaja, napadi panike moraju biti neočekivani i tokom napada mora doći do četiri ili više gore navedenih simptoma.

Koliko dugo traje napad panike?

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Iako trajanje varira između pojedinaca, tipično, napadi panike dostižu svoj vrhunac u roku od 10 minuta ili manje, a onda simptomi počinju da nestaju. Napadi panike retko traju duže od jednog sata, a većina traje oko 20 do 30 minuta.