Najveći broj fobija nastaje kao rezultat negativnog iskustva ili napada panike koji se odnose na određeni predmet ili situaciju.

Može se dogoditi da postoji veza između vaše specifične fobije i anksioznosti vaših roditelja. To bi moglo da bude posledica genetike ili naučenog ponašanja. Ako neko u vašoj porodici ima određenu fobiju ili anksioznost, veća je verovatnoća da ćete je razviti i vi. Deca mogu steći specifične fobije dok posmatraju fobičnu reakciju člana porodice na objekt ili situaciju.

Igor Pavluković, telesni psihoterapeut

Specifične fobije mogu se prvo pojaviti u djetinjstvu, obično do 10. godine života, ali mogu se pojaviti i kasnije u životu.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete osobi koja je u depresiji

Mogućnost da razvijete fobiju može se uvećati ako ste emotivno osetljiviji, inhibirani ili negativniji od proseka.

Pročitajte i ovo: Depresija i kako da pomognete sebi ako ste depresivni

Doživeti zastrašujući traumatični događaj, poput zatvorenosti u zaglavljenom u liftu ili napada životinje, može pokrenuti razvoj specifične fobije.

Ako često slušate priče, gledate tv emisije ili čitate u novinama negativne informacije kao što su padovi aviona i slično, to može dovesti do razvoja specifične fobije.

Promene u funkcionisanju mozga takođe mogu igrati ulogu u razvoju specifičnih fobija.

Pročitajte i ovo: Rad na prevazilaženju depresije

Koje komplikacije u životu mogu da izazovu fobije?

Izbegavanje mesta i stvari koje u vama izazivaju strah mogu prouzrokovati probleme u profesionalnom nastupu, na poslu i probleme u odnosima. Deca koja imaju ovaj poremećaj mogu imati probleme u učenju, postati usamljena i mogu imati probleme sa socijalnim veštinama ako se njihovo ponašanje značajno razlikuje od ponašanja njihovih vršnjaka.

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Mnogi ljudi sa specifičnim fobijama imaju depresiju kao i druge anksiozne smetnje.

Stres usled čestog doživljavanja ozbiljne specifične fobije može dovesti do zloupotrebe droga ili alkohola.

Neki pojedinci sa specifičnim fobijama mogu biti izloženi riziku od samoubistva.

Pročitajte i ovo: Emocionalna previranja i fizičke manifestacije napada panike

Prevencija fobija

Ako imate specifičnu fobiju, razmislite o traženju psihološke pomoći. Razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje i profesionalni tretman, psihoterapija, može vam pomoći da prevaziđete određenu fobiju ili da njom efikasno upravljate, tako da ne postanete zatvorenik svojih strahova.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Pokušajte da ne izbegavate situacije koje u vama izazivaju strah. Trenirajte sebe da duže ostajete u dodiru sa tim situacijama, umesto da ih potpuno izbegavate. U ovome vam je neophodna pomoć porodice, prijatelja i vašeg psihoterapeuta. Koristite tehnike koje učite na psihoterapiji i sarađujte sa svojim terapeutom kako biste razvili plan ako se simptomi pogoršaju.

Pročitajte i ovo: Opasna identifikacija sa predstavom o tome kako bi trebalo da izgleda idealni partner, veza ili brak – Zašto me povređuješ?! To me boli!

Terapija izlaganja usmerena je na promenu vaše reakcije i odgovora na objekt ili situaciju koja u vama stvara strah. Postepeno, kontrolisano izlaganje izvoru vaše specifične fobije i sa njom povezanim mislima, osećajima i telesnim senzacijama može vam pomoći da naučite kako da prevaziđete svoje anksioznosti.

Pročitajte i ovo: Put do raskida – Njemu nije do seksa jer ona glumi orgazam

Na primer, ako imate strah od lifta, možete za početak samo da razmišljate o ulasku u lift, da gledate slike liftova, zatim da se postepeno fizički približavate liftu, da biste nakon toga ušli u lift sa otvorenim vratima. Nakon toga, možete da probate da nekoliko sekundi ili duže budete u liftu dok su vrata zatvorena i koji se ne kreće.

Pročitajte i ovo: Specifične fobije – Kako reagovati na najčešće anksiozne poremećaje

Nakon toga se popnite liftom samo jedan sprat, zatim nekoliko spratova. Sve ovo treba da radite polako i postepeno. Na sledeći nivo prelazite tek kada se značajno smanji osećanje straha na nivou na kom ste započeli. Na kraju ćete moći bez straha da se vozite u liftu u kom se nalazi više osoba.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnike koje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Razmislite o pridruživanju grupi za samopomoć ili podršku gde se možete povezati sa drugima koji razumeju kroz šta prolazite.