Opisujući razlog zašto je došla na psihoterapiju Lena govori o simptomima paničnog napada koji joj se događaju povremeno kada je sama u stanu ili kada nekuda ide i nalazi se na ulici ili u gradskom prevozu.

“Sedim u busu i odjednom osećam zujanje u ušima. Vid mi se magli, srce počinje da mi lupa, u glavi mi se vrti, kao da ću svakog trenutka da padnem u nesvest. Teško dišem, kao da imam knedlu u grlu. Osećam ruke kako mi se naduvavaju i trnci mi idu od ramena do vrhova prstiju. Ukočena sam i ne smem da se pomerim.

Igor Pavluković, telesni psihoterapeut

Imam utisak da svi gledaju u mene i da je svakom jasno da sam se pogubila. Osećam užasan strah da će mi bešika popustiti i da ću dobiti srčani udar. Obliva me znoj, skroz sam mokra od znoja.

Pročitaj i ovo: Istine i zablude o psihoterapiji – mora da si luda kad ideš na psihoterapiju, zar ne?!

Posle nekog vremena, ne znam koliko je prošlo, možda par minuta, možda desetak minuta, uspevam da se podignem i izađem na nekoj od stanica. Noge mi klecaju, osećam da sva drhtim. Tražim mesto gde ću da sednem, nalazim prvu klupu na ulici. Vidim da mi se ništa nije dogodilo, osim što se vide manje fleke od znoja na majici. Ovo mi se dešava često, čak i kada šetam ulicom.”

Pored emocionalnog previranja i fizičkih manifestacija, Lena opisuje napade panike koje mogu izazvati lupanje srca ili ubrzani srčani ritam, znojenje, drhtanje, osećaj gubljenja daha ili gušenja, nelagodnost, osećaj vrtoglavice, pojačanu toplotu, utrnulost, osećaj nestvarnosti (derealizacija) ili odvajanje od sebe (depersonalizacija), strah od gubitka kontrole i strah od smrti.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Uvodim Lenu u svesno povezano disanje, sa pažnjom usmerenom na telesne senzacije. Prijavljuje da oseća ukočenost u leđima, u lopaticama, u vratu i ramenima. Oseća tup bol u stomaku i trnce u šakama. Šake i prsti su joj potpuno utrnuli. Pogled joj je defokusiran. Izbegava kontakt očima.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnikekoje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Tragamo za telesnim položajem koji joj daje osećaj sigurnosti. Kada ga nalazi, namešta se udobno i grli u rukama poveći jastuk koji služi kao naslonjač na kauču u ordinaciji. Počinje da se opušta i da oseća svoje ruke, šake i prste. Prestaje da oseća trnce. Govori kako se često oseća otkriveno, izloženo, nezaštićeno. Kako ima osećaj da svi stalno gledaju u nju i kako stalno na sebi nalazi nedostatke, počev od svog izgleda kojim nije zadovoljna, pa onda i u vezi ličnih osobina.

Lena nastavlja terapiju i u narednim seansama počinje da se otvara emotivno i da govori o svojim osećanjima. U vežbama disanja i telesnih pokreta joj je teško da se poveže sa osećanjima jer su otpori jaki i često dolazi do osećanja trnjenja i težine u grudima i stomaku, kao i do kočenja pojedinih grupa mišića. Naučila je kako da zauzme telesni stav koji joj pruža više sigurnosti i kako da reaguje kada oseća simptome početka paničnog napada.

Pročitajte i ovo: Zavist – emocija sa dva lica – kad tuđi uspeh doživljavaš kao svoj neuspeh

Zahvaljujući tehnikama Telesne psihoterapije, Lena se sve više povezuje sa svojim bazičnim osećanjima, prepoznaje ih, počinje da ih prihvata i samim tim sve više prihvata sebe i počinje da voli sebe. Postaje svesnija okidača paničnih napada. Kroz izgrađivanje osećanja sopstvene svrhe i uvećanje kapaciteta ličnosti, panični napadi se vidno proređuju i postepeno potpuno prestaju. Lena počinje da bez straha izlazi iz stana, koristi gradski prevoz, šeta ulicom, viđa druge ljude.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

U trenucima kada počinje da oseća simptome nelagodnosti, koncentriše se na vežbe koje je naučila i tako prevazilazi panični napad. Samo još povremeno joj se javlja osećanje pojačane aksioznosti. U daljem toku terapije, Lena razrađuje uzroke koji su doveli do pojave anksioznosti i napada panike. Svakodnevni život i međuljudski odnosi joj postaju funkcionalniji, oseća se zadovoljno i nalazi novi smisao u sebi i svom životu.