Ako idete u večni grad ovih dana, naročito ako vam nije prvi put da ga posećujete, predlažemo vam da obiđete neke znamenitosti koje će se svima dopasti, a nisu već mnogo puta viđeni spomenici kulture kojima Rim obiluje.

More, opuštanje ili šetnje u nagrađivanim parkovima: evo najlepših izleta van grada u blizini Rima, pola sata, sat ili dva sata od centra.

Tu su banje Saturnija, romantična Civita di Bagnoregio, Vile Tivoli za one koji vole umetnost, šetnje u bujnom vrtu Ninfa ili vrtom čudovišta iz Bomarza. Oni koji su umorni od uobičajenog nedeljnog ručka u restoranu i umesto toga žele da provedu ceo dan van grada, razmaženi su izborom.

Oni koji vole životinje mogu otkriti alpake, dok entuzijasti jezera imaju više od jedne na pešačkoj udaljenosti: Albano i Nemi.

A onda možete svratiti u Ariccia na ručak u frašetu ili u restoranu sa zvezdicom: kako želite. Oni odvažniji mogu umesto toga da učestvuju u raznim aktivnostima na vodopadima Marmore, dok oni koji vole more mogu da krenu ka plavo-belim uličicama Sperlonge. Da, čak i zimi: pogled koji pružaju terase ovog sela spektakularan je tokom cele godine.

Evo 10 izleta van Rima, na koje vam preporučujemo da odete sa partnerom, prijateljima ili porodicom.

Villa d’Este, park Tivoli

Civita di Bagnoregio

Poznat i kao „Grad koji umire“, ovaj mali grad u oblasti Viterbo smešten na okomitoj steni svake godine poseti 700 hiljada ljudi iz celog sveta. Za ubistvenu fotografiju za uspomenu idite na vidikovac. Nakon što otkrijete lepotu jednog od najlepših sela u Italiji, bićete razmaženi izborom za ručak, između seoskih kuća i restorana koji nude tradicionalnu domaću kuhinju.

Vrt Nimfe

U provinciji Latina, u Cisterni, nalazi se Vrt Ninfa, više puta definisan kao najlepši i najfascinantniji na svetu (takođe po New York Timesu), sa svojom bujnom i živopisnom prirodom. Na sajtu se nalazi kalendar sa danima otvaranja. Možete ga posetiti zahvaljujući zakazanim grupnim obilascima koji traju sat vremena. U blizini se nalazi i zamak Caetani Sermoneta.

Calcata

Ovo selo, koje se nalazi na okomitoj steni, jedno je od najzanimljivijih mesta u Italiji, prirodno utvrđeno na Via Francigena. Mnogo je umetnika koji ovde žive i to se oseća u sokacima, među bojama i malim umetničkim delima. Tu žive i desetine mačaka koje mirno šetaju selom. Putovanje van grada takođe može uključiti obilazak prirodnih rezervata, od parka Valle del Treja do književnog parka Portoghesi-Massobrio, do Fosso del Peccato.

Vile Tivoli

Nekoliko kilometara od Rima možete otkriti i posetiti Vilu d’Este sa njenim fontanama, nimfejima, pećinama, vodenim elementima i hidrauličnom muzikom, a zatim i Vilu Adrijanu, proglašenu UNESCO-vom baštinom 1999. Takođe ne treba propustiti, ako vremenske prilike dozvole, da posetite Villa Gregoriana: samo nosite udobne cipele.

Vodopad Marmore

Sa 165 metara, jedan je od najviših vodopada u Evropi. Nastaje na ušću reke Velino u reku Neru i može se otkriti kroz staze uronjene u bujnu vegetaciju: postoji šest itinerera različite težine koji vijugaju kroz šume, vlažne livade i bogate zajednice mahovina. Ručak je u Pucci Macelleria: možete sedeti za stolom ili se možete prepustiti užicima sendviča punjenog domaćim porchetta-om.

Rimski zamkovi

Šetnja jezerom Albano ili oko jezera Nemi, u blizini kojeg se nalazi i muzej rimskih brodova. Zatim ručak u Ariči, u haotičnom frašetu ili u vrhunskim restoranima poput Sintesija, koji je i ove godine potvrdio svoju Michelin zvezdu. Ima toliko toga da se uradi i vidi u ovoj oblasti Kapitolinske provincije, savršenoj za izlet u bilo koje doba godine.

Planovi Alpaka

Tereza, Tako, Sisi, Speranca i mnogi drugi. U provinciji Viterbo nalazi se Piani degli Alpaca, da izbliza upoznate ove veličanstvene životinje i njihov svet. Nakon upoznavanja dobijate činije sa hranom i konačno možete da priđete alpakama, da fotografišete, snimate i selfije i mazite ih. Oni koji vole šetnju mogu umesto toga da kupe kartu za šetnju od dva kilometra i odvedu alpaku do ulara.

Sperlonga

“Tražim leto cele godine i odjednom evo ga.”

Pesma Adrijana Ćelentana datira iz 1968. godine, ali duh je isti onaj koji možete osetiti kada šetate belim uličicama Sperlonge i odjednom vidite more. To je savršena destinacija za jednodnevni izlet ako je sunčano. Magičan pogled i dobar ručak na bazi ribe: šta bi moglo biti bolje?

Saturnia spa

Dan za opuštanje? Možete otići u Toskanu. Pravac? Jedan od najopuštajućih termalnih parkova u Italiji, Saturnija. Posle dva sata vožnje od prestonice stižete u zelenu oazu od 120 hektara u prirodnom rezervatu Marema, gde teče hiljadugodišnji izvor iz kojeg teče voda sposobna da vas rebalansira i regeneriše. Možete birati između različitih iskustava kako biste se potpuno opustili.

Bomarzo Monster Park

U provinciji Viterbo postoji posebna bašta. Takođe poznata pod imenom Sacro Bosco di Bomarzo, dizajnirao ga je arhitekta Pirro Ligorio po nalogu princa Pjera Frančeska Orsinija i danas je jedna od omiljenih destinacija za one koji žele da se provedu na izletu van grada, a da ne odlutaju previše od Rima. To je prirodni park prepun bazaltnih skulptura koje datiraju iz 16. veka. Oni prikazuju mitološke životinje, božanstva i, naravno, čudovišta.