Izložba „Identitet Šugavog papagajčića“ biće otvorena 29. novembra, u 19 časova, u galeriji Instituta Servantes u Beogradu, čime se obeležava dvesta godina od objavljivanja prvog hispanoameričkog romana „El Periquillo Sarniento“, meksičkog pisca Hosea Hoakina Fernandesa de Lisardija.

Dva veka od objavljivanja romana „El Periquillo Sarniento“ (Šugavi papagajčić) poslužila su kao inspiracija za književno-umetnički projekat „Šugavi papagajčić: pikaro iz Meksika u svetu umetnosti“, čiji je cilj preispitivanje odnosa između umetnosti i književnosti, sa isticanjem različitih načina prikazivanja iste teme.
plakat-identitet-sugavog-papagajcica

Rezultat projekta je izložba „Identitet Šugavog papagajčića“ sačinjena od dvadeset nesvakidašnjih radova studenata Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji će u galeriji Instituta Servantes biti izloženi do 20. decembra.

S obzirom na to da delo Fernandesa de Lisardija (1776-1827) nije prevedeno na srpski jezik, Katedra za španski jezik i hispanske književnosti FILUM-a, u saradnji sa profesorima Odseka za primenjenu i likovnu umetnost tog fakulteta, organizovala je niz susreta sa studentima umetnosti. Tom prilikom razgovaralo se o detaljima iz života i dela autora ovog romana, analizirao se književni period u kojem je roman nastao, kao i pikarski roman uopšte.

Željko Radović
Željko Radović

Identitet „Šugavog papagajčića“ tako je stavljen pod znak pitanja kroz radove studenata tog fakulteta, praćene književnim komentarima  profesora Katedre za hispanistiku na istom fakutletu.

Ana Radulović
Ana Radulović

Stalnu promenu ličnosti pikara, koji se menja sa svakom novom situacijom u svom životu preuzimajući tuđ identitet kao masku za svoju ličnost bez sadržaja, učesnici su prepoznali kao najzanimljiviju temu. Inspirisani romanom Fernandesa de Lisardija, studenti su na temu ličnog i kolektivnog identiteta napravili petnaest radova, zahvaljujući kojima su, kroz različite umetničke forme, postigli da meksički pikar i dalje luta kroz svet umetnosti. Rezultat ovog projekta čine umetničke interpretacije prvog hispanoemeričkog romana, ali kroz njegovu povezanost sa savremenim svetom i temu koja je oduvek okupirala čoveka – identitet.

Organizatori izložbe su Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji.