Mnogo je načina da izgubite obrve!

Možda ste ih suviše čupkali u mladosti pa ste sad spali na pet dlaka. Možete da ih izgubite ako bolujete od nekih bolesti, ako ste imali opekotine, a starenjem se, definitivno, proređuju.

Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika
Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika

Jedini način da ponovo imate svoje dlačice na obrvama, a da ih ne docrtavate je – transplantacija.

Znate za transplantaciju kose?

Na sličan način se radi i transplantacija obrva. Pa i brade za muškarce. O presađivanju obrva pričala nam je dr Marija Balković, plastični hirurg, stručnjak za transplantaciju kose Fue Precize metodom.

Kako se presađuju obrve?

Transplantacija obrva je slična transplantaciji kose, ali ima i mnog specifičnosti. Važno je da se oblik budućih obrva dobro isplanira, i da hirurg bude savršeno precizan. Znate i sami koliko nekada samo jedna dlačica manje ili više može da znači za oblik obrva.

Za presađivanje se biraju dlake iz kose, koje su po debljini, obliku i pravcu rasta najsličnije onim na obrvama – najčešće iz oblasti potiljka.

– Ako želimo da postignemo muževniji, malo grublji izgled za muške obrve, uzimamo dlake sa brade – kaže dr Balković. – Veoma je važno da vodimo računa o pravcu rasta obrva, jer se njihov pravac menja. One blizu nosa rastu skoro vertikalno naviše, srednji deo obrva liči na riblju kost, a na krajnjem delu dlačice su skoro horizontalne.

Postupak presađivanja obrva, dr Marija Balkovic
Postupak presađivanja obrva, dr Marija Balkovic

Da bi vaše obrve izgledale kao prirodne, svaka se dlačica postavlja na svoje mesto, i bira sa kose odgovarajuća, sa sličnim pracom rasta.

Postupak se radi radi u lokalnoj anesteziji i pod jakim uveličanjem.

Koliko dlačica treba za jednu obrvu?

Dok u kosi dlačice rastu u grupicama, na obrvama su svaka svet za sebe. I dok na kosi dlačice rastu u ciklusima od tri do pet godina, na obrvama se dlačice obnavljaju već posle četiri meseca i ne narastu duže od jednog centimetra.

Nećete verovati, ali za transplantaciju jedne obrve potrebno je oko 250 dlačica koje se usađuju jedna po jedna, folikul po folikul, specijalnim, veoma preciznim hirurškim instrumentima.

Transplantacija obrva, dr Marija Balković
Transplantacija obrva, dr Marija Balković

Šta posle transplantacije?

Presađene dlačice ostaju zauvek i, ako su dobro urađene, izgledaju apsolutno prirodno.

Jedino što ih morate skraćivati, jer dlačice presađene iz kose rastu brže i duže od onih na obrvama, mada se, kako kaže Dr Balković, vremenom i njihov rast usporava.