Da li ste na dijeti, ali ne možete da smršate? Verovatno razlog za „ne mogu da smršam“ zavisi od jednog ili više faktora koje navodimo. Evo šta treba da uradite!

“Ne mogu da smršam” izraz je za koji mislimo da sve više i češće čujemo kako postajemo stariji, kada metabolizam više nije onaj iz 20-ih godina i uprkos tome što smo pažljivi u vezi sa tim šta, kada i kako jedemo, čini se da je svaki uloženi napor da se smrša beskoristan.

Razlozi, ne uključujući pomenuti metabolizam, gotovo su uvek isti, ali za sve, takođe, postoji rešenje.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

U stvari se dešava da vrlo često dođe do zastoja u promeni težine, tako da ne postoji način da se igla vage spusti, nego da se otključa situacija i shvati šta je osnovni problem.

Ako spavate malo i loše, postajete debeli

Spavanje je od suštinske važnosti za gubitak kilograma jer reguliše proizvodnju leptina, hormona gladi i sitosti.

Veoma je važno spavati najmanje 6 sati u kontinuitetu, pre svega, da biste odmorili svoj um, ali i smršali.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Odlazak u krevet rano, u 22h bilo bi optimalno, da bi se osigurao optimalni hormonalni status, osigurava dobar kvalitet sna i očigledno, takođe, povećava i količinu sna.

Ne mogu da smršam, krivi su hormoni

Hormonska neravnoteža može biti uzrok dobijanja suvišne težine, kod žena 35+ to je vrlo često problem, zato je neophodno da svaka žena ima svog endokrinologa i redovno ide na godišnju kontrolu hormonalnog statusa, kao što idete bar jednom godišnje kod zubara ili ginekologa, na ginekološki i ultrazvučni pregled dojki, jer kada se poremeti rad štitaste žlezde (hipotireoza), postane teško izgubiti kilograme i, čak i ako jedete malo, na kraju dobijate na težini.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Zato je uvek dobro redovno ići na hormonsku kontrolu, konsultujući se sa lekarom u slučaju da ne možete da izgubite kilograme nakon uloženih napora.

Insulin je, takođe, vrlo često veliki problem koji onemogućava da gubite na težini, iako redovno vežbate ili malo jedete, a obično pogrešnu, lošu hranu. To je najčešće razlog zašto su vam ćelije gladne, a struk sve širi.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Pre nego što dođete do krajnosti kliničkih problema, moraju se uzeti u obzir hormonalne promene povezane sa menstrualnim ciklusom.

U nekim fazama ciklusa normalno je dobijate na težini, ali radi se o zadržavanju vode koja će prirodno nestati za par dana.

Konačno, fizički preokret tokom menopauze mogao bi da bude jedan od faktora zbog kojih smo skloni gomilanju kilograma, uprkos tome što sledimo niskokaloričnu dijetu, bez grickalica.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Uvek se obratite lekaru, kada su hormoni u pitanju, pre svega, endokrinologu, koji će vam propisati idealan tretman za očuvanje dobrog zdravlja i mentalnog i fizičkog blagostanja, od čega, u svakom slučaju, zavisi i silueta.

Jedete rastrojeno

Kada jedete, proveravate svoj pametni telefon ili gledate televiziju?

Vrlo pogrešno! Konzumiranje hrane dok radite nešto drugo jedan je od glavnih uzroka viška kilograma. Pre svega, zato što će jelo koje jedete biti manje zasitno, nećete ga ni primetiti, pa ćete nakon nekog vremena ipak poželeti da stavite nešto u usta. Ponovo.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Na taj način poješćete mnogo više nego da ste u potpunosti skoncentrisani samo na hranu jer na ovaj način, kada vas nešto dodatno remeti, samo ubacujete hranu u usta, nesvesni uopšte količine koju gutate.

Da biste se borili protiv takozvanog “jedenja iz dosade” ili od nervoze, pokušajte da sledite tehniku koja se zove “pažljivo jedenje”. Dobra je navika koja vam pomaže da jedete svesno i istovremeno vam pomaže da smršate.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Lakše je nego reći: samo jedite bez ometanja, obraćajući pažnju na svaki zalogaj, pažljivo slušajući signale koje vam mozak šalje kad više niste gladni, odnosno, kad je dosta.

Brojne studije su pokazale da svesno jedenje može da vam pomogne da izgubite kilograme i da smanjite tendenciju da jedete žustro i nekontrolisano, gutanjem ogromnih količina hrane i kalorija.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Trik je jesti bez televizora ili pametnog telefona na stolu; žvaćite polako; zadržite se na mirisima i ukusima.

Konačno, kada dođe do sitosti, morate prestati da jedete, ispijajući gutljaj vode.

Ne mogu da smršam: Jeste li sigurni da ste odabrali pravu dijetu?

Nisu sve dijete dobre za sve. Trebalo bi da odaberete onu koja odgovara vašem bioritmu, poslu kojim se bavite i aktivnostima u slobodnom vremenu, nutritivnim preferencijama i potrebama.

Smanjivanje kalorija prvi je korak, međutim, definitivno se ne smete oprostiti od bilo kojih neophodnih hranjivih sastojaka, jer bi u suprotnom ishrana bila neuravnotežena.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Upravo ta neravnoteža je ono što čini zvono alarma zbog kojeg naše telo zadržava što veće rezerve masti, kao da smo usred gladi. To je instinkt za opstanak, urođen u nama, kao i u bilo kojem drugom živom biću.

Ishrana koje se morati pridržavati mora osigurati pravu količinu prirodnih ugljenih hidrata (koji daju energiju potrebnu za aktivnosti), proteina (koji se koriste za izgradnju i obnavljanje ćelija) i masti (neophodnih za mnoge metaboličke funkcije) svakog dana.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Ako želite da budete sigurni, odlučite se za mediteransku dijetu: ješćete zdravo i uravnoteženo, uživajući u sjajnoj liniji, na kojoj će vam svet zavideti.

Ako se ne rekreirate, pre ili kasnije dobijate na težini

Kretanje je neophodno za sagorevanje energije koju smo dobili jedenjem i uklanjanje masnih rezervi.

Nemojte da idete liftom, već stepenicama je prvi korak ka „dobroj formi“, ali to nije dovoljno.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Odlazak u teretanu ili na bazen tri puta nedeljno, aktivna šetnja 40/60 minuta dnevno ili vožnja biciklom jedan sat dnevno ono je što je potrebno za ubrzavanje metabolizma i podsticanje gubitka težine.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Sa druge strane, može da se desi da ne uspevate da izgubite na težini iako naporno vežbate – razlog može da bude to što vaše telo u tom slučaju luči više insulina nego što mu je potrebno, tako da to onemogućava da smršate. To je ono kad vam je stomak stalno nadut i nekontrolisano se širite u struku. Zato je najbolje da se u tom slučaju konsultujete sa vašim endokrinologom kako bi vam on preporučio optimalan način ishrane, rekreacije i načina života zarad najboljih rezultata.

Ne mogu smršam: Šta ako ne pijete dovoljno vode?

Ako ne pijete dovoljno tečnosti, vaše telo i um će patiti vrlo ozbiljno. Dobro je da pijete najmanje litar i po vode dnevno (optimalno je 30ml vode/kg težine) kako biste pomogli izlučivanje tečnosti, a osim što pijete, osećaćete se manje gladnima jer osećaj sitosti stvara se unošenjem vode u želudac.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Samo, vodite računa o tome kako pijete vodu, jer to je vrlo bitno – ako sručite punu čašu vode u sebe, naglo ćete napuniti želudac i opteretiti ga, bukvalno – proširiti, potom i bešiku, i ta voda će samo protrčati kroz vaš organizam, a da pritom uopšte niste hidrirali svoje telo, jer ćete odmah potom dobiti nagon za mokrenjem, tekućinu ćete isprazniti iz sebe, a želudac će ostati da zjapi prazan, još onako uvećan, jer on ne može baš tako brzo da se skupi i vrati u prethodno stanje, i instantno ćete osetiti glad, a da to u suštini uopšte realno niste. Jer mozak dobija signal da je želudac prazan, što je za njega jasan pokazatelj da ste gladni i da treba da jedete.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Zato je bitno da vodu pijete u sitnim gutljajima, često i po malo, pijuckajte vodu po ceo dan. Jedino na taj način ćete pravilno hidrirati svoje telo, bez opterećenja želuca i ostalih organa.

Konzumirajte vodu putem čajeva. Zeleni čaj je najbolji izbor jer ima neverovatan detoks efekat i bogat je antioksidansima, pa je odličan i za usporavanje ćelijskog starenja.

Stres uzrokuje debljanje

Anksioznost i stres uopšte ne čine da gubite kilograme, naprotiv: uključuju debljanje sa masnim naslagama koje se gomilaju oko stomaka.

Uzrok je povećana proizvodnja kortizola, hormona stresa, koji ima tendenciju da apsorbuje više masti.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Razlog je uvek povezan sa instinktom preživljavanja: kortizol pretvara većinu onoga što jedemo u masti jer telo veruje da anksioznost zavisi od kritične situacije zbog koje će biti teško nahraniti se. Stoga, organizam pohrli za pokrićem, opskrbljavajući se energijom.

Oni koji su skloni stresu i preteranoj brizi, vrlo često boriće se sa povećanjem telesne težine dok ne reše problem na psihološkom nivou, dok oni koji prolaze kroz veoma težak period na psihofizičkom nivou mogu primetiti privremenu povećanu telesnu težinu.

Imate usporen metabolizam? Možete da ga „otključate“ jednim trikom

Metabolizam se može usporiti iz različitih razloga: videli smo da stres jako utiče, ali i starosna dob, kao i eksperimentiranje sa brojnim neuravnoteženim, a samim tim i neuspešnim dijetama.

Postoje neke situacije u kojima nas organizam više ne sluša, radeći po svom. U ovom slučaju su najbolji načini pronalaska „kompasa“ i vraćanja na metaboličku efikasnost od ranije: slediti zdravu ishranu i mnogo se kretati.

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

Ako oba primenite, osiguraćete da se vaš metabolizam oporavi i vrati u normalu.

Imajte na umu da je preskakanje obroka najgori način otključavanja metabolizma, jer često usporavanje metabolizma zavisi od nedostatka pet dnevnih obroka.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Uvek morate da konzumirate solidan doručak, jutarnju užinu, zdrav ručak, poslepodnevnu užinu na bazi voća i laganu večeru kako biste bili u skladu sa savršenom siluetom, ali pre svega vrhunskog zdravlja.

Ne mršavite jer ste optimalne težine

Postoje oni slučajevi u kojima više ne uspevate da gubite kilograme jer jednostavno više nemate šta da izgubite.

To što se vaš cilj razlikovao od onoga što označava optimalni balans ne znači da je to neuspeh: možda vaša težina ne može dalje da pada jer ste normalne težine.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

Ako ste dostigli težinu koja spada u okvir normalne težine, telo će sačuvati masne rezerve blokirajući iglu na vagi očuvanja ravnoteže radi.

U slučaju da i dalje niste zadovoljni svojim izgledom, pokušajte da pojačate fizičku aktivnost. Neka sve ide u vašu mišićnu masu, tako da ne dobijate na težini.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Ne samo da ne vidite da igla na skali ne silazi, nego čak i ide nagore?! To se događa kada počnete redovno da vežbate jer su mišići teži od sala, a upaljeni mišići najteži.

Ali to, u stvari, ne znači da ste se ugojili. Sačekajte par nedelja da uđete u formu i telesna težina će se regulisati.

Ako ste počeli da se rekreativno bavite sportom, vremenom ćete svoje salo da pretvorate u mišićnu masu, koja teži više, ali čini vašu figuru vitkijom (i zdravijom).

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Da biste to proverili, izmerite sebe ne u kilogramima, već u centimetrima: metrom beležite opseg kukova, bedara i struka čiji će se obim posle izvesnog vremena smanjiti u slučaju povećanja mišićne mase.