Neverstvo u ljubavnim vezama deklarativno smatra se jednim od većih grehova, izraza nekorektnosti i sebičnosti.

Kod nas, koliko mi je poznato, nisu sprovedena konkretna istraživanja, ali u USA je jedno pokazalo da između 75-85% odraslih Amerikanaca i Amerikanki neveru (preljubu, prevaru) u vezama smatraju krajnje neprihvatljivom.

Hrvoje Štefan, polit-ekonomista

Verujem da bi takvo istraživanje pokazalo slične rezultate i na reprezentativnom uzorku iz našeg društva. Nevera se, nekada pogotovo, ali i danas, u sudskoj praksi uzima kao opravdan i olakotan razlog za nasilje u vezama.

No, u isto vreme ozbiljna istraživanja (The National Health and Social Life Study, Svetska zdravstvena organizacija) pokazala su da je 40% seksualno aktivnih Nemaca između 16-45 godina priznalo da je bilo neverno dok su bili u monogamnim vezama, 50% Amerikanaca i Amerikanki, 42% Britanaca, 40% Francuza, itd. I to su samo oni koji su priznali da su bili neverni, dakle, procenti su sigurno i veći.

Šta nam govori taj golemi jaz između činjenice da veliki broj, ili većina ljudi, nije monogamno, niti kada su u monoganim vezama, a u isto vreme deklarativno izražavaju privrženost monogamnoj normi i očekuju od svojih partnera/partnerki da je se pridržavaju?

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.