Borba organizma s nekom bolešću zahteva energiju, pa nije ni čudo što je umor jedan od najčešćih simptoma bilo kog zdravstvenog problema.

Iako ne može lekara da dovede do dijagnoze, iscrpljenost je svakako znak da nešto nije u redu.

Jedan od problema u vezi sa umorom je kako ga prepoznati. Možda spavate duže ili češće ili nemate snage za vežbanje kao pre? Možda problem nije fizički umor, već emocionalni ili mentalni?

Ponekad umor nije posledica neočekivanih promena ili svakodnevnog tempa života, već je zapravo simptom zdravstvenog problema.

Oslabljena štitasta žlezda

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestuju kroz umor je oslabljena štitna žlezda. U pitanju je žlezda koja se nalazi ispod grla na vratu, a učestvuje u mnogim telesnim funkcijama, od metabolizma do imunološkog sistema.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Iako je umor prvi simptom oslabljene štitne žlezde, drugi znakovi mogu biti višak kilograma, zatvor, suva koža i hronični osećaj hladnoće.

Adrenalna insuficijencija

Kad nadbubrežna žlezda ne radi kako treba, organizam ne proizvodi dovoljno kortizola. Posledice su gubitak kilograma, bol u abdomenu, proliv, hiperpigmentacija i umor.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Sindrom hroničnog umora

Mijalgički encefalomijelitis ili sindrom hroničnog umora stanje je u kojem osoba nije sposobna da izvršava čak ni svakodnevne zadatke poput odlaska na posao ili u prodavnicu. Oko jedne četvrtine ljudi koji boluju od sindroma hroničnog umora ne napuštaju dom ili krevet.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo dobar vid i šta da radimo kad ga izgubimo

Simptomi su poteškoće pri razmišljanju i telesni bolovi, kao i jake upale koje nastaju čak i pri najmanjoj fizičkoj aktivnosti.

Anemija

Anemija je manjak crvenih krvnih zrnaca koja raznose kiseonik širom našeg tela. Postoji više vrsta anemija, ali umor im je svima zajednički.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Bledilo, vrtoglavica, glavobolja i krhki nokti takođe su simptomi anemije.

Dijabetes

Česta potreba za vršenjem nužde i stalna žeđ propraćena hroničnim umorom simptomi su dijabetesa. Uzrok je borba tela s viškom glukoze u krvi.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Depresija

Depresija je poremećaj u mozgu koji utiče na raspoloženje, a može uzrokovati hronični umor. Biologija depresije još nije potpuno jasna, pa tako ni zašto uzrokuje umor koji obolele onemogućava u vršenju svakodnevnih zadataka.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Tuga, gubitak apetita i problemi s koncentracijom takođe su simptomi depresije.

Photo by Matthew Sleeper on Unsplash

Endokarditis

Srčana upala koju uzrokuju bakterije oštećivanjem unutrašnje srčane opne uzrokuju groznicu i umor.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Najveći rizik od endokarditisa imaju osobe koje već imaju oštećeno srce. Terapija se uglavnom sastoji od primanja antibiotika, ali može biti potrebna čak i operacija.

Problemi s disanjem tokom spavanja

U slučaju delimično ili potpuno začepljenih disajnih puteva, osobe tokom spavanja mogu plitko ili neredovno da dišu. Pauze u disanju mogu trajati čak i do jednog minuta, a uglavnom završavaju kašljanjem ili hrkanjem.

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

Iako nisu opasni po život, problemi s disanjem tokom spavanja mogu stvoriti trajni osećaj umora. Umor i hrkanje su jedini simptomi, ali jedino audio-snimak ili osoba s kojom spavate može da potvrdi da tokom noći imate problema s disanjem.