Kult zdravog i lepog tela kao da sve više postaje opsesija današnjeg čoveka, što je s jedne strane dobro.

Međutim, pritom se zanemaruje činjenica da se na isti način treba posvetiti i zdravlju mozga. Čuvati mozak podrazumeva i uvođenje u ishranu namirnica koje obezbeđuju mentalnu oštrinu, bistrinu i snagu.

blue-1326154_1280Borovnica: Sprečava pojavu Alchajmerove bolesti i demencije. Poboljšava mentalne sposobnosti i motoriku.

Šargarepa: Omiljena šargarepa Duška Dugouška sadrži supstancu luteolin koja smanjuje upalne procese u mozgu, vezane za slabljenje memorije i starenje.

Losos: Toliko je ukusan da ga jedemo i ne razmišljajući o drugoj koristi, sem hedonističke. Svakako bi nam bio mnogo privlačniji da znamo koliko blagotvorno dejstvo ima na mentalne funkcije i na oči (zbog visokog nivoa DHA i EPA).

Jaja: Volimo ih na razne načine ali ćemo ovde samo podsetiti da jaja umnogome poboljšavaju kognitivne funkcije zahvaljući proteinima koje sadrže.

Avokado: Cirkulacija, tj. protok krvi u organizmu je veoma važan za dobro funkcionisanje mozga. Nezasićene masti u avokadu snažno podstiču cirkulaciju krvi.

Spanać: Znamo koliko zeleniš sadrži proteina, ali magnezijum i kalijum u spanaću posebno podstiču učenje i pamćenje. Popajevo omiljeno povrće takođe je odličan izvor vitamina E i B6.

Evo male pomoći! Sok za bolju funkciju mozga!

Potrebno je: 300g spanaća, 10 špargli, 3 manje cvekle.

Priprema: sastojke iseckati, pomešati i iscediti u sokovniku ili umutiti u blenderu i popiti.

Grožđe: Podstaknite svoj mozak grožđem koje sadrži antioksidante neophodne ratnike u borbi protiv slobodnih radikala koji štete moždanim ćelijama.

Paradajz: Super hrana za mozak i njegov razvoj. Sprečava upale i sadrži likopen, nutrijent i prirodni antioksidant.

Voda: I poslednja, ali najvažnija je voda, koja čini veliki deo mozga. Voda sprečava zakrečenje i pregrevanje mozga i održava neurotransmisiju na normalnom nivou.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.