Postoje supstance u našem telu koje nam pomažu da se osećamo zadovoljno, opušteno i srećno – navodimo koje su i kako da ih proizvodimo više kako bismo obezbedili trenutno dobro raspoloženje.

Psihološka studija Sonja Lyubomirsky, sa Kalifornijskog Univerziteta, potvrđuje ovo – naše raspoloženje utiče na sadašnjost i budućnost. Ukratko, ako smo srećni, moći ćemo da se suočimo sa svakodnevnim izazovima, dok ako smo tužni, moraćemo da uložimo mnogo više energije i da se bukvalno borimo sami sa sobom mnogo više dok ne prevaziđemo aktuelni zastoj.

Da bi sistem dobrog raspoloženja funkcionisao, moramo da naučimo ponešto o supstancama koji njime upravljaju, poput dopamina, serotonina i oksitocina.

Pročitajte i ovo: KADA UM PATI, TELO JAUČE: Tvoje telo govori, saslušaj ga!

Neurotransmiteri ove vrste zapravo spontano podstiču niz hemijskih reakcija koje pomažu u suprotstavljanju negativnim stanjima i podstiču dobro raspoloženje.

Da vidimo za šta se ove supstance koriste i kako da stimulišemo njihovu proizvodnju, a time i povećamo našu sreću.

Dopamin da budemo motivisaniji

Da li vam je poznato zadovoljstvo koje osećamo kad postignemo važan cilj ili jednostavno slušamo omiljenu muziku?

Pročitajte i ovo: KAKO DA BUDEMO SREĆNI: Očekivanja i drugi demoni kulture lažne sreće i osmeha

Menadžer ovog osećanja je dopamin, koji je aktivan u tim slučajevima i pokreće osećaj blagostanja i zadovoljstva. Da biste stimulisali ovu supstancu, sve što treba da uradite je da obavite sve one aktivnosti koje generalno stvaraju zadovoljstvo.

Na vrhu liste su zadovoljavajuća seksualna aktivnost, smeh, fizička aktivnost, slušanje omiljene pokretačke muzike ili omiljena hrana.

Serotonin za podsticanje dobrog raspoloženja

To je supstanca koja se najviše koristi u lekovima koji leče depresiju upravo zato što je ona glavna odgovorna za dobro raspoloženje.

Pored ovoga, zadužena je i za san, seksualnu želju i apetit.

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Da bismo stimulisali proizvodnju serotonina, možemo da se napunimo vitaminom D koji se u našem telu stvara izlaganjem suncu, a možemo i da se prepustimo opuštajućoj masaži koja pomaže u smanjenju stresa ili bismo mogli da pokušamo da se setimo ili vizuelizujemo srećne trenutke iz prošlosti ili da zamišljamo željenu budućnost.

Oksitocin za međuljudske odnose

Oksitocin, koji se takođe naziva i hormonom ljubavi, oslobađa se zagrljajem i izlivima ljubavi.

Čini se da je ta supstanca pravo lepilo za sentimentalne i prijateljske odnose jer stvara empatiju i podstiče uzajamnu naklonost.

Pročitajte i ovo: TELO NIKAD NE LAŽE: Kada ne slušamo svoje emocije, telo stupa na scenu

Da biste stimulisali njegovu proizvodnju, jednostavno će biti potrebno da prigrlite ili pokažete naklonost drugoj osobi, i oksitocin će vas učiniti srećnim.

A možete i da nabavite psa, to je pravi izvor oksitocina, čista bezuslovna ljubav. Naravno, da se igrate sa njim, da ga volite, mazite i pazite i zovete Đole.