Hrana i seksualni život su usko povezani, i pozitivno i negativno: evo namirnice koje smanjuju libido.

Ishrana i seksualnost su duboko povezane jedna sa drugom i ovu kombinaciju često prate saveti da se jelom rasplamsa strast. Ali može doći i do suprotnog efekta: određena hrana može dovesti do smanjenja libida.

Dakle, koja je to hrana (i stilovi ishrane uopšte) koja može ugroziti vaš seksualni život?

MioDottore – platforma za onlajn rezervisanje lekarskih termina – zamolila je dr Kjaru Čiavarelu, nutricionistu, da otkrije koja hrana i navike u ishrani potencijalno mogu da ugase seksualnu želju.

Odgovor? Čuvajte se „junk fooda“, ali i drastičnih dijeta.

Kako su hrana i seksualni život povezani?

Seks i hrana su obe manifestacije dve primarne potrebe neophodne za održavanje ljudske vrste i, na neurobiološkom nivou, one su međusobno povezane.

Nutricionistkinja iz MioDottorea objašnjava: „želja da se jede određena hrana i seksualna želja prate isti neurološki put, tačnije dopaminergički, kome pripada dopamin: neurotransmiter koji posreduje u stvaranju zadovoljstvo“.

Dvostruka veza između hrane i seksa koja se takođe manifestuje u negativnim efektima koje određene navike u ishrani mogu imati na erotsku sferu: «Dugoročno, nepravilna ishrana, bogata jednostavnim šećerima, industrijska hrana i ‘junk food’ (brza hrana) , može izazvati upalu i izazvati oksidativni stres. Dva faktora koji, pak, mogu da izazovu promene u glikemijskoj i hormonskoj ravnoteži, sa posledičnim poremećajima i seksualne prirode, kao što su erektilna disfunkcija i suvoća vagine”, komentariše nutricionistkinja.

Slično tome, čak i izuzetno restriktivna dijeta je štetna za seksualni apetit.

„Nedostatak proteina, omega 3 i esencijalnih masnih kiselina, ali i vitamina B i minerala kao što je cink, može imati negativne posledice na mehanizme koji regulišu ovulaciju, plodnost i ženski libido. Slično tome, hrana takođe utiče na muške seksualne funkcije, a pravilan unos vitamina C, vitamina E, cinka i selena pomaže u regulisanju nivoa testosterona, povećavajući reproduktivni kapacitet i mušku seksualnu želju.’’

Na crnoj listi su i namirnice koje smanjuju libido: pomfrit, sir, tonik i energetska pića.

Kada je večera uvod u noć ljubavi, dobro dati prednost sastojcima koji mogu da podstaknu želju bez otežavanja varenja.

Konkretno, prema MioDottore-ovoj nutricionistkinji, postoji 10 namirnica i pića koje treba izbegavati pre “vruće” večeri. Evo koje su!

Pomfrit

Zbog visokog glikemijskog indeksa izaziva trenutnu proizvodnju energije praćenu umorom i pospanošću. Štaviše, pošto su bogate zasićenim mastima i solju, mogu izazvati vazokonstrikciju i time pogoršati seksualne probleme.

Sirevi

Njihovo dugo varenje zahteva veći protok krvi u crevima, usporavajući fiziološki seksualni odgovor.

Tonik

Osim što izaziva dosadno oticanje i nadimanje (= gasove), kinin, odgovoran za tipičan gorak ukus pića, može privremeno da snizi nivo testosterona i broj spermatozoida;

Image by DCStudio on Freepik
Image by DCStudio on Freepik.com

Viršle i mesne prerađevine

Kao proizvodi bogati kalorijama i zasićenim mastima, mogu da promene nivoe holesterola i oslabe cirkulaciju u polnim organima, sa mogućim poteškoćama u održavanju seksualnog uzbuđenja.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik.com

Energetska pića

Sadrže velike količine šećera i stimulansa iz kojih se javlja pojačan osećaj adrenalina, ali to je često samo trenutno. Štaviše, prekomerna potrošnja slatkih proizvoda može dovesti do hormonske neravnoteže.

Mahunarke

Nakon obroka na bazi mahunarki uobičajeno je da se iskusi neugodan osećaj težine i gastrointestinalnog otoka (a time i gasova). Njihovo varenje je tada posebno dugo i moglo bi učiniti organizam manje reaktivnim na erotske stimuluse.

Chef cooking photo created by 8photo - www.freepik.com
foto by 8photo – www.freepik.com

Pepermint

Neke studije sugerišu da mentol može smanjiti nivo testosterona i kod muškaraca i kod žena i tako negativno utiče na libido.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Sladić

Visoka i kontinuirana konzumacija sladića može izazvati neželjene efekte, uključujući povećanje krvnog pritiska i smanjenje nivoa kalijuma, aspekte koji su često povezani sa smanjenom željom i seksualnim deficitom.

Greek salad photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto by jcomp – www.freepik.com

Tofu

Veruje se da ovaj derivat soje menja nivoe testosterona, jer je bogat fitoestrogenima. Međutim, vegani i vegetarijanci ne moraju da brinu: konzumiranje pola porcije soje dnevno je apsolutno bezopasno.

Mlečna čokolada

Sa koncentracijom šećera većom od 50%, može izazvati nagle skokove glikemije koji su potencijalno štetni čak i za seksualnu sferu. Večeru uz sveće bolje je završiti crnom čokoladom: bogata L-triptofanom, prekursorom serotonina, sposobna je da se bori protiv stresa i anksioznosti.