Kako sve više muškaraca ima dijagnozu i bori se sa erektilnom disfunkcijom, vidimo sve više reklama za različite farmaceutske proizvode koji bi trebalo da pomognu ili eliminišu sve od problema sa prostatom, erektilne disfunkcije i niskog testosterona. Ovi lekovi se obično sastoje od raznih hemikalija stvorenih u laboratorijama.

Ali šta ako vam kažemo da ne morate da uzimate gomilu tableta da biste se izborili sa niskim nivoom testosterona?

Umesto da uzimate tablete koje su napravili naučnici koji rade za velike farmaceutske kompanije, pokušajte da izbacite ovih šest namirnica koje ubijaju vaš nivo testosterona.

Eating disorder photo created by freepik - www.freepik.com
Foto by freepik – www.freepik.com

#1 SIR

Sir, zajedno sa drugim mlečnim proizvodima, potiče od krava koje su dobile veliki broj sintetičkih hormona. Ovi sintetički hormoni ometaju sposobnost tela da stvara sopstvene hormone i stoga će smanjiti vaš testosteron.

Dakle, ako nije organski, samo prođite kada vam se ponudi tanjir sa sirom ako planirate da nastavite zabavu u svojoj spavaćoj sobi kasnije.

#2 SOJA

Jedna od nedavnih zabrinutosti u vezi sa sojom je bila da podiže nivoe estrogena kod žena što je povezano sa većim rizikom od raka dojke. Iako je Univerzitet u Konektikatu uradio studiju koja je otkrila da zapravo ne povećava nivoe estrogena kod žena, takođe su otkrili da smanjuje nivo testosterona kod muškaraca.

Takođe je utvrđeno da je soja povećala nivoe kortizola. Kortizol je hormon koji se oslobađa kada smo pod stresom i može dovesti do stvari kao što je gojenje. Za najbolji uticaj na nivo testosterona, obavezno izbegavajte proizvode koji sadrže soju. Testosteron vam takođe pomaže da spavate, proizvodite crvena krvna zrnca i popravljate ćelije.

Image by Freepik

#3 MENTOL

Iako je loš zadah svakako neprijatnost koju želite da izbegnete, menta nije najbolji odgovor na taj problem jer može smanjiti nivo testosterona, a samim tim i seksualni nagon. Mentol u menti ometa vaš testosteron, pa se pobrinite da izbegavate sve što sadrži mentol kako biste održali nivo testosterona normalnim.

#4 DIJETSKA PIĆA

Dijetalna pića, posebno dijetalna gazirana pića, puna su veštačkih zaslađivača i drugih hemikalija koje su štetne po vaše zdravlje. Najgori je aspartam koji se može naći u hiljadama proizvoda. Uzrokuje migrene, a takođe će sniziti nivoe serotonina i testosterona što dovodi do anksioznosti, nesanice i iritacije.

Image by Drazen Zigic on Freepik

#5 KAFA

Iako mislite da vam kafa može pomoći da dobijete energiju koja vam je potrebna za akciju pod čaršavima, ako ste osetljivi na kofein, kafa će vas učiniti nervoznim i anksioznim, što vam neće pomoći u vašem seksualnom nagonu. Sigurno ćete se osećati uzbuđeno, ali ne za romantične stvari, pa pokušajte da izbegavate kafu i druga pića koja sadrže mnogo kofeina kada tražite akciju u spavaćoj sobi.

#6 ALKOHOL

To je dobar način da se opustite i smanjite svoje inhibicije, ali više od čaše ili dve alkohola će takođe smanjiti nivo testosterona. To je zato što je vaša jetra odgovorna za preradu alkohola i proizvodnju testosterona, ali može da radi samo jednu stvar u isto vreme, tako da ako je zauzeta radom na tom pakovanju od šest koje ste upravo popili u poslednjih sat vremena, neće moći da daju vam testosteron koji vam je potreban za odličan seksualni nagon.