Dvadeset šesto izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano u Beogradu, od 27. novembra do 4. decembra, na već tradicionalnim lokacijama, a publiku ove godine očekuje i jedna novina.

Usled epidemiološke situacije, organizatori festivala najavljuju da će ove godine pored redovnog programa u salama širom Beograda, biti organizovan i online program na platformi mojoff.net koji će ponuditi publici širom Srbije mogućnost da isprate određene filmove i programe 26. FAF-a.

„Nastojimo da određene programe učinimo dostupnim i posetiocima van Beograda, da festival poprimi drugu dimenziju pružajući mogućnost da deo programa bude i online, ali sa željom da se što pre u potpunosti vratimo u sale odakle je festival i krenuo.“ – rekli su iz direkcije festivala.

Festival autorskog filma

Festival autorskog filma i ove godine ponudiće posetiocima mogućnost da isprate najnovija filmska ostvarenja, filmove koji su nagrađivani na festivalima, kao i filmove autora koji su već dugo prisutni na filmskoj sceni.

U okviru takmičarske selekcije, FAF već tradicionalno domaću publiku upoznaje sa debitantima i mladim autorima, čije vreme tek dolazi. U okviru takmičarskog programa biće prikazano do 12 filmskih ostvarenja koja će se boriti za Grand prix festivala, nagradu koja nosi ime velikog umetnika Aleksandra Saše Petrovića.

Šestu godinu za redom Festival će predstaviti i selekciju „Hrabri Balkan“, koja nastoji da iznenadi i skrene pažnju na talente mladih autora sa prostora bivše Jugoslavije i šireg regiona koji se oprobavaju u različitim formama filma. Neizostavan deo je i selekcija „Bande à part“ koja obećava da i ove godine nastavi svoju „pobunu“, prikazujući filmove koji su radikalni, nesvakidašnji i koji u sebi nose određenu dozu bunta.

Poklonici sedme umetnosti biće u prilici da uživaju u nekoliko pratećih programa i retrospektiva  koji su u poslednjih godina postali neizostavni deo festivala i koji će biti naknadno najavljeni.

Domaćin festivala je Kombank dvorana, dok će se festival održati i na sledećim lokacijama: Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu-Kolarčeva zadužbina.