Žene koje su koristile određene vrste hormona nakon menopauze i dalje imaju povećan rizik od razvoja karcinoma dojke.

Efekti takvih pilula primećuju se i gotovo dve decenije kasnije, pokazuju dugoročni rezultati velikog saveznog istraživanja Centra za kancer u Hjustonu.

Tokom istraživanja, više od 16.000 žena, između 50 i 70 godina starosti, dobijalo je kombinovane hormonske tablete pet do šest godina.

Pročitajte i ovo: Boli vas glava?! Možda su krivi hormoni!

Glavni deo studije zaustavljen je 2002. godine kada su istraživači iznenada primetili više srčanih problema i karcinoma dojke među korisnicima hormona.

Foto Freepik.com

Ženama je savetovano da prestanu s lečenjem, ali naučnici su nastavili da proučavaju dalju zdravstvenu situaciju ispitanica.

„Dugoročni nalazi pokazali su različite rezultate za upotrebu kombinacije estrogena i progesterona u odnosu na samo estrogen. Žene koje su imale netaknutu maternicu i uzimale su progesteron zajedno s estrogenom imale su 29 odsto povećan rizik od razvoja karcinoma dojke“, rekla je doktorka Tereza Bivers iz Centra za kancer u Hjustonu.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Pozitivni rezultati pokazali su se kod ispitanica koje su odstranile matericu.

„Suprotno tome, otkriveno je da se kod žena koje su uzimale samo estrogen, jer im progesteron nije bio potreban za zaštitu maternice, smanjena učestalost razvoja karcinoma dojke za 27odsto i smanjenje smrtnosti ili smrti za 44 odsto“, napomenula je doktorka Tereza Bivers.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

S obzirom na to da je u pitanju relativno mali broj ispitanica, lekari kažu da bi žene sa jakim valunzima i drugim simptomima menopauze mogle da nastave sa hormonskom terapijom.

Kažu, korist tableta daleko nadmašuje njihov rizik. Ipak, neophodna je stručna konsultacija za svaki pojedini slučaj.