Američki psiholozi utvrdili su da pripadnice lepšeg pola sklonost ka seksualnim avanturama najverovatnije duguju povećanom nivou estradiola.

Spremnost na flert, ljubljenje i seksualne odnose sa nepoznatim partnerom u direktnoj su vezi sa količinom ovog hormona.

Žene sa povišenim nivoom estradiola, takozvanog „hormona seksa”, izuzetno su sklone stupanju u slobodnije seksualne odnose, zaključak je psihologa nakon istraživanja sprovedenog na američkom Univerzitetu „Ostin” u Teksasu.

Pročitajte i ovo: ŽENOHOLIK  – dominantni seksualni predator

Doktorantkinja Kristina Durante i profesor psihologije doktor Norm Li upravo su rezultate svojih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis Sajens (Science).

„Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene”, tvrdi doktorka Durante.

Durante i Li su zapravo istraživali odnose između hormona estradiola i seksualne motivacije anketirajući 52 studentkinje koje nisu koristile kontracepciju. Učesnice su bile stare između 17 i 30 godina.

Pročitajte i ovo: Emocionalno iskustvo ljubavnog trougla

Istraživači su, zatim, merili nivo estradiola (hormona koji luče jajnici i koji je tesno povezan sa plodnošću) u njihovom organizmu u dve „tačke” u toku ovulacionog ciklusa a zatim zatražili da svaka od žena oceni sopstvenu fizičku privlačnost. Takođe, nezavisni posmatrači su merili njihovu fizičku atraktivnost.

Učesnice su tokom istraživanja odgovarale na pitanja koja su merila njihovu sklonost ka neverstvu i prevari stalnog partnera.

Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o sopstvenoj fizičkoj privlačnosti.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

Žene sa visokim nivoom hormona takođe su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u ozbiljne seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile izuzetno raspoložene za „seks za jednu noć”.

Međutim, nivo estradiola bio je negativno povezan sa ženinim seksualnim zadovoljstvom koje joj pruža „glavni” partner.

„Naši nalazi pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi stalni, ‘partneri na duži rok’, retko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne da ‘utehu i zadovoljstvo’ potraže u zagrljaju drugog muškarca.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš: Što u izlogu, to u radnji!

Ipak, to ne znači da su sve žene ‘prebogate’ estradiolom spremne da uleću u ‘seks na brzaka’. Umesto toga, opredeljuju se za neku vrstu ‘serijske monogomije'”, zaključila je Duranteova u izjavi za Sajens.