Američki stručnjaci smatraju da su na pragu otkrivanja efikasne „topilice” masnih naslaga sa struka.

Laboratorijska ispitivanja na životinjama pokazala su da se redovnim unosom borovnica može smanjiti količina sala u centralnom delu tela, koje se smatra najopasnijim neprijateljem zdravlja.

Tema jedne od poslednjih studija sprovedenih na Univerzitetu u Mičigenu bila je veza između smanjenja masnih naslaga na struku i povećanog unosa borovnica.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je niz zdravstvenih tegoba i poremećaja koji povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova i dijabetesa.

Ovaj sindrom prisutan je kod čak 20 odsto stanovništva, a sa godinama rizik od obolevanja raste.

Stručnjaci procenjuju da je u SAD, zbog velikog broja gojaznih osoba, i do 25 odsto populacije sklono da tokom života oboli od metaboličkog sindroma.

Stručnjaci Istraživačkog centra za kardiovaskularne bolesti pri tom univerzitetu tvrde da su borovnice odličan saveznik u borbi protiv sala, ali i da mogu biti veoma korisne u prevenciji metaboličkog sindroma, oboljenja srca i krvnih sudova.

Pročitajte i ovo: Ako imate 50+, ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

„Za sada smo sigurni da u laboratorijskim uslovima životinje odlično reaguju na ishranu dopunjenu prahom borovnice”, navode istraživači.

Nakon 90 dana „dijete” naučnici su konstatovali da su se naslage masnoća u abdominalnoj regiji smanjile, kao i da je nivo triglicerida niži, dok je poboljšana osetljivost na insulin.

Pročitajte i ovo: Čudesna biljka ČUBAR: Smanjuje rizik od onkoloških oboljenja i podmlađuje organizam

Grupa laboratorijskih životinja, koje su dobijale borovnice u prahu u okviru ishrane koja je bila nešto siromašnija mastima, imala je još bolje rezultate, a uz to je zabeleženo i smanjenje telesne mase.

Manja telesna masa, ukupna količina masti u organizmu i regulisana veličina jetre, dovoljan su razlog za dodatna istraživanja.

Uvećana jetra dovodi se u vezu sa gojaznošću i osetljivošću na insulin, što su prvi znaci dijabetesa.

Pročitajte i ovo: Vitaminska bomba: Bobičasto voće s pravom nazivaju superhranom

Iako je neophodno sprovesti detaljnije testove koji bi potvrdili ove rezultate i za ljude, naučnici podsećaju na rezultate ispitivanja uticaja redovnog unosa svežeg soka na faktore rizika pojave kardiovaskularnih bolesti.

Samo tri nedelje svakodnevnog unosa soka od ovog voća dovoljne su da se kontrola glukoze i insulina u organizmu popravi, tvrde američki stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Planiranim obrocima protiv gojaznosti

Očekuje se da dodatne analize, osim potvrđivanja teorije kod ljudi, pokažu koje količine borovnica su neophodne za najbolje rezultate, kao i u kom obliku, kada i koliko puta dnevno je potrebno unositi ovo, bez sumnje, korisno voće.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladrni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Masne naslage na struku, to jest one koje se nalaze oko unutrašnjih organa smatraju se za najveće neprijatelje zdravlja. Utešno je to što se sala u ovom delu tela najlakše otarasiti.