Sveži, ukusni i – u nekim slučajevima – čak i sa veoma niskim sadržajem alkohola: evo letnjih koktela prema stručnjacima za miksologiju.

Suvo ili veoma slatko, osvežavajuće ili punog ukusa: kokteli koje ćete probati ovog leta direktna su posledica najnovijih trendova u savremenoj miksologiji.

Zasnovano na džinu i votki ili sa veoma niskim sadržajem alkohola, već godinama dobro piće više nije niša zahtev, već obaveza. Zbog toga smo zamolili stručne barmene i miksologe da nam kažu koji su najnoviji trendovi u ovom trenutku i da nam daju nekoliko saveta – sa srodnim receptima – za reprodukciju nekih od njihovih kreacija.

Evo šta su nam rekli.

Margarita sa šafranom,
Mattia Pastori

#1 Ponovo gledamo na klasike: Margarita sa šafranom

Mattia Pastori, stručnjak za miksologiju i osnivač Nonsolococktails-a, pre nego o specifičnim trendovima za leto možemo govoriti o makrofilima. „Ne postoji više samo jedan trend, već nekoliko koji se razvijaju tokom godine. Jedan od njih je svakako preokret velikih klasika, koji se može ponovo razmotriti u savremenom ključu».

Imajući to na umu, na primer, rođena je Margarita sa šafranom: „Predlog koji može da ujedini egzotični duh ovog velikog klasika sa tipičnim milanskim sastojkom, šafranom, da da oblik prefinjenoj kreaciji koja igra na slatko-kiselim kontrastima. Da ga upotpunimo, koreografska arija koja koktelu daje ukusnu notu».

Recept

Sastojci:

5cl Tekila Blanco

3 cl svežeg soka od limete

2 cl agavinog sirupa

Vazdušni šešir sa likerom od šafrana

Priprema:

Promućkajte sve sastojke i sipajte u čašu. U kompletu sa penom.

Batida de Rum, Đakomo Saketi

#2 Revidirani klasici za one koji vole voće, Batida de Rum

„Zalažem se za ideju da postoji trend ka reviziji klasika, posebno onih koji namiguju Južnoj Americi (Margarita, Daikuiri, Paloma, itd.)“, potvrđuje Đakomo Saketi, osnivač i miksolog Baratie u Milanu. „Mislim da je to zbog činjenice da kupac misli da poznaje svet miksologije i više ne veruje potpunoj mašti barmena, već traži reinterpretaciju nečega poznatog.

Nakon revizije, rođena je Batida de Rum. Batida dolazi od portugalskog bater – pobediti – i generički je izraz koji se koristi za označavanje čitave porodice brazilskih koktela za žurke, zasnovanih na alkoholu, voćnom soku i šećeru.

Baratie’s Batida je zasnovana na dva ruma. Svestrana reinterpretacija, «koju takođe kombinujemo sa drugim vrstama pića. Sveže i voćne, veoma izbalansirane, suprotno onome što se čini kada se čitaju sastojci».

Sastojci:

Rum srebrni

Crni rum

Kora limete

Mango pire

Kokos

Sveže ceđeni sok od limete

Bloody Mary u transparentnosti, Đovani Skorda

#3 Koristite nove tehnike, Bloody Mary u transparentnosti

Za Đovanija Skorda, barmena Nordelaje, releja u Monferatu, novi trend je da se fokusira na „koktele na bazi voća ili povrća, ali uz korišćenje novih tehnika, poput one koja se koristi za njegovu Krvavu Meri u transparentnosti. Posebnost je u tome što se ne koristi sok od paradajza, već voda». Iznenađenje dolazi u trenutku degustacije, u kojoj vas kontrast između ukusa klasične Krvave Meri i teksture ostavlja prijatno iznenađenim i savršen je za leto.

Barmeni Arca, u Milanu, umesto toga se fokusiraju na „aromatiziranje osnova koktela metodom infuzije ili vakuumskog pakovanja i korišćenjem koktela“. Tako je nastao Bagnetto (na slici), u kome se tehnikom hladne infuzije Bombay Gin aromatizira shiso (japanskim bosiljkom), a zatim se pravi slani zakiseljeni kordijal, odnosno rastvor vode i šećera u koji je dodata limunska kiselina (koja daje kiselost bez zamućenja tečnosti) i so za pojačavanje ukusa i davanje onog slanog ukusa koji podseća na koncept koktela, u ova dva preparata dodaju se St-Germain, liker od bele nane i plava soda».

Recept Bloody Mary u transparentnosti:

Sastojci:

45 ml votke

90 ml vode od paradajza (prethodno dobijene grubim mešanjem paradajza i ostavljanjem da kapnu na list izdržljivosti da zadrže boju i nečistoće)

4 kapi Tabaska

sos Vorčester kapi

So po ukusu Angostura

Celer aromatizovan sosom od inćuna (dobije se sa ekstraktom celera, 4 kapi sosa od inćuna i lecitin po ukusu, pomešanim u bain-marie).

Priprema:

U čašu za mešanje napunite led, stavite sve sastojke, snažno promešajte i sipajte u prethodno ohlađenu čašu sa ledom.

Ukrasite celerovim štapovima začinjenim sosom od inćuna, listovima celera i štapićem šargarepe.

Italijanski Amerikano, Mattia Pastori

#4 Smanjite sadržaj alkohola, Italijanski Amerikano

Najpopularniji trend je svakako malo alkohola. Prema IWSR (International Wine and Spirit Research), globalno tržište za niskoalkoholna pića će porasti za 20% do kraja 2023. godine.

Ovo objašnjava nastanak ad hoc pića kao što su Bellini Zero ili Sabatini GinO, bezalkoholni džin. I miksologija se takođe kreće u ovom pravcu.

Mattia Pastori nam nudi dve alternative, italo-američku, «zaokret sa niskim sadržajem alkohola, veoma osvežavajući i sa ukusom citrusa» i Martini della Terra, zasnovan na bezalkoholnom botaničkom duhu.

Recept italijanskog Amerikanca:

Sastojci:

4 cl ITALICUS Rosolio od Bergamota

4 cl American Red Savoy

5 cl Sanpellegrino Citrus Tonic

Priprema:

Pripremite direktno u visokoj posudi sa ledom.

Ukrasite narandžastim tvistom.

Rivijera, Bruno Vanzan

#5 Za ljubitelje piva, Rivijera

Ako leti ne možete da odustanete od hladnog piva, ali vam se sviđa ideja da ga vidite pomešano kako biste napravili koktel, predlog dolazi od dvostrukog svetskog šampiona, barmena Bruna Vanzana, koji je kreirao Rivijeru, kombinujući pivo ” Bella Rossa” od Doppio Malto sa ukusom Fabbri sirupa od jagode.

«Kada ga probate, otkrićete kako se note badema koje zagrevaju nepce stapaju sa ukusom jagoda. Soda onda čini ovo piće živahnim“, kaže Vanzan.

Recept za koktel Riviera:

Sastojci:

10 cl piva

2 cl Fabbri sirupa od jagode

3 cl sode

Priprema:

Promešajte u posudi i poslužite u visokoj čaši ukrašenoj crnom višnjom.