Dok su boje za proleće – leto 2017 sveže i izazovne na sasvim očaravajuć i veličanstven način, zamislite tek kakvim bojama će biti obojena raskošno bogata i sočna modna sezona jesen – zima 2017/18!

Verujemo da će ektremno raznolik i bogat kolorit, koji je Pantone Institut za boje spremio za hladniju sezonu, učiniti srećnim i zadovoljnim sve nas, od onih koji vole više konvencionalne jesenje tonove do onih koji vole da mešaju stvari i sve iznenade manje konvencionalnim modnim obrascima, pa čak i najprobirljivije modne sladokusce.

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič trendova obuće za jesen – zimu 2017/18

Svake sezone ekipa Pantone Instituta za boje radi evaluaciju boja koje su modni dizajneri prikazali u svojim kolekcijama na Nedelji mode u Njujorku. Rezultati njihovog rada i procene zatim se koriste da bi se kreirala Pantone modna ton karta, u kojoj je navedeno deset boja koje će biti zastupljene, da ne kažemo, moderne, u predstojećoj modnoj sezoni za žene i muškarce.

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič modnih trendova za jesen – zimu 2017/18

Kuriozitet je da je ove godine napravljen izuzetak jer je prvi put u Pantone modnu ton kartu dodata Nedelja mode u Londonu, tako da imamo boje koje će biti moderne i koje će se nositi prema njujorškoj i londonskoj Nedelji mode, pa ko šta voli, nek izvoli. Mada, ako malo bolje pogledate, videćete da razlika i nije toliko velika. Taman toliko da svako može da odabere nijanse koje mu najviše odgovaraju.

Postoji usaglašenost između boja koje vidimo na pistama u Njujorku i Londonu – kaže Letris Ajsman, izvršna direktorka Pantone Instituta za boje – Međutim, individualnost je očigledna, tako da smo uočili jasnu razliku između modnih revija u ova dva grada u načinu kombinovanja istih boja. Otuda dve palete boja za modnu sezonu jesen – zima 2017/18.

Paleta boja za Njujork

Obeležena dinamičnom grenadin crvenom bojom i mrko smeđim jesenjim javorom, paleta boja za jesen – zimu 2017/18 više naginje toplijim tonovima – kaže Ajsman – Dok su boje koje odišu osećanjem utehe, nežnosti, lakoće i mekoće krucijalne za predstojeću sezonu, nijanse koje se izdvajaju su bledo ružičasta Ballet Slipper, osvežavajuća zlatno zelena Golden Lime i jarka, a bistra Marina Blue. Ove nijanse imaju upečatljiv izgled kada su ukombinovane sa klasičnim, jesenjim nijansama, poput teget, sive, bež i braon (Navy Peony, Neutral Gray, Butterrum i Tawny Port).

Pantone top 10 boja za Njujork, moda jesen – zima 2017/18

Paleta boja za London

Predvođena živopisnom, vatreno crvenom (Flame Scarlet), paleta boja za jesen – zimu 2017/18 sastoji se od jakih, klasičnih boja, dopunjenih sa nekoliko potpuno nepredvidivih nijansi za jesenju i zimsku sezonu – istakla je Ajsman – Neočekivane kombinacije, kao što su Royal Lilac i Otter Brown ili Lemon Curry sa Bluebell su zastrašujuće i stvaraju neobičnu dihotomiju boja, sklad potpunih suprotnosti.

Pantone top 10 boja za London, moda jesen – zima 2017/18

#1 Grenadine

Pantone Grenadine

#2 Tawny Port

Pantone Tawny Port

#3 Ballet Slipper

#4 Butterum

#5 Navy Peony

#6 Neutral Grey

#7 Shaded Spruce

#8 Golden Lime

#9 Marina

#10 Autumn Maple