Žena manifestuje hipnotičku lunarnu privlačnost i magičnu privlačnost kojom deluje na muškarca.

To su dve ženske prirode. Čoveku je teško da se odupre obema jer obe pripadaju njegovoj unutrašnjoj stvarnosti ili Animi koja ima hiljadu lica. Zaljubljeni muškarac sukobljava se sa spoljnom i unutrašnjom ženom ili njegovom podsvesnom ženom koju je formirala njegova majka.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Zaljubljenost mu služi da se konačno oslobodi ženskih magičnih čarolija koje mu služe za razvijanje sposobnosti davanja i primanja na način koji ne zadire u ženska tumačenja.

Pročitajte i ovo: ZABRANJENA LJUBAV ili izbegavanje suočavanja sa sopstvenom nesposobnošću voljenja

Ako muškarca hipnotički privlači žena, to je ono što on želi i veruje da žena jeste, i to je faza odrastanja: od predmeta želje do prepoznavanja ličnosti u kojoj se konačno odvija stvarna razmena osećanja.

Pročitajte i ovo: Sve pada u vodu ako vam je seks loš: Loš seks je 90 posto braka

Kada prihvati svoju Animu, on se susreće sa tim najdubljim duhovnim iskustvom.

Zreli muškarac, kao i zrela žena, su retki. U većini slučajeva ženska instinktivna strana kontroliše čovekova osećanja i njegov život, baš kao što muška instinktivna strana upravlja ženskom ličnošću.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

U muškarcu ili njegovoj Animi žive dve žene: Bogorodica i Velika majka.

Zaljubljeni muškarac je emocionalno povezan sa obe žene. Obe žene u ovom stanju muškog razvoja izgledaju posesivno i u nesvesnom stanju on je „opsednut“ njima.

Pročitajte i ovo: KADA UM PATI, TELO JAUČE: Tvoje telo govori, saslušaj ga!

Da li poznajete muškarce koji ponižavaju žene i nazivaju ih pogrdnim imenima? Njihova Anima se pojavljuje arhetipski, ona je u tom stanju demonska za muškarca.

Muškarac je u velikoj većini slučajeva opsednut ženom, a pogrdna imena koja izgovara prema ženi su strah od nje i njene magične moći erotske hipnoze.

Photo by Nathan McBride on Unsplash

Velika Majka predstavlja podršku, zaštitu i hranu nesvesnom čoveku u njegovom nerazvijenom stanju.

Njegova nesvesna supruga ga drži u infantilnom stanju, nudeći mu nedovoljno prostora za rast i razvoj.

Pročitajte i ovo: LJUTNJA: Glavno oružje u funkciji zašite sopstvenih potreba koje pokreće na promenu

Anima ima svoju tamnu stranu, tzv. ženska Senka koju su u prošlosti nazivali čarobnicom, vešticom, a u današnjem svetu to su majke koje ne dozvoljavaju da se muško dete razvija.

Pročitajte i ovo: Kako sećanja sprečavaju ljubav

Kada muškarac upozna Devicu ili svoju novu ljubav, on je zapravo opsednut dubljim Sopstvom, jer bi to trebalo da ga navede na suočavanje sa svojom unutrašnjom ženom i priliku da se ponovo sjedini s njom u mističnom ljubavno-seksualnom činu.

Photo by Daniel Silva Gaxiola on Unsplash

Zaljubivši se, muškarac oseća da može da dostigne nezamislive visine, ali, u stvari, većina muškaraca se zaljubi u ženski spoljni oblik i tako ostaju robovi njene lepote, odnosno, sujete koja joj uglavnom rasipa život, ostajući zaljubljena i privržena liku žene-majke.

Pročitajte i ovo: EMOCIONALNO ZAKLJUČANI LJUDI: Krijući sebe, zapravo, gubimo sebe

Ne stižu je, pa su uglavnom opsednuti ovom slikom koja ih jede do kraja života kroz nervozna i depresivna raspoloženja.

Zaljubivši se, muškarac je opsednut obema ženama, u vezi pokušava da je obuzda jer je se plaši.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo psihičko i fizičko zdravlje tokom izolacije

Ipak, oni muškarci koji uspeju da preseku pupčanu vrpcu i naprave važan korak napred postaju osetljiviji i odgovorniji.

Photo by Joe Yates on Unsplash

Ljubavnik je primoran da odabere jednu od dve žene; ali psihološki gledano, mora se neizbežno složiti sa drugom ženom ako želi da dobije puni oblik muškarca.

Ako ostavi jedno ili drugo, ona će ga pratiti do kraja sveta, naravno, psihološki.

Pročitajte i ovo: Muškarci, ovo treba da znate: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole! 

Svako od nas zna da je to što nas progoni kada želimo nešto da gurnemo u nesvest. Nema goreg pakla od guranja žene u muškarca.

Dakle, ako žene budu odbijene, obe će se suprotstaviti mladiću, dok su Eumenide nagovarale Oresta da ubije njegovu majku.

Ranije generacije uvek su upozoravale mladića da se odrekne druge devojke i ostane veran prvoj. Na nesreću, mnogi su prihvatili njihove savete i patili su od stalne jednostranosti.

Trenutno javno mnjenje olakšava muškarcu suočenom sa ovom dilemom da je reši odbacivanjem majke svoje dece radi mnogo mlađe osobe. On bira arhetip mlade žene koja je opet arhetipska, ali danas u većini slučajeva odobrena pojava u današnjoj civilizaciji.

Pročitajte i ovo: KAKO DA BUDEMO SREĆNI: Očekivanja i drugi demoni kulture lažne sreće i osmeha

Pitagora, koji nam je poznat iz osnovne škole, govorio je istinu: u trouglu je nešto osnovno i vrlo ljudsko.

Ako muškarac nastavi da sledi takvu sliku, on može izgubiti početni obred, što je od velike važnosti za razvoj muške svesti. Trojanski rat kojem je potrebna tragedija ili žena da bi je započeo.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Arhetipski je, i dalje primitivno zaljubljeno razgovaramo, a da toga nismo svesni.

Muški ljubavnik mora se osloboditi regresivne moći majke koja teži da ga poseduje i da zakorači u svet odraslih muškaraca.

Pročitajte i ovo: Da li je istina (i zašto) muškarci imaju veći seksualni apetit od žena

Na Zapadu se većina muškaraca zaplela u pogrešnu projekciju Anime, posebno zbog toga što se čovek odrekao logotipa ili rase, to jest, danas se muškarci sprdaju sa ljudima koji misle, a ne postoji civilizacijska inicijacija koja bi mu pomogla da napravi ovaj prekid.

Pročitajte i ovo: RAZVOD OPASAN PO ZDRAVLJE: Posledice lošeg braka ne mogu da se izbrišu

Simbol te borbe je zmaj kojeg junak mora ubiti da bi spasio princezu. Uglavnom se muškarci ne rešavaju ove regresivne sile, a njima vlada Anima-mama koja postaje unutrašnja okrutna maćeha gde vidimo mrzovoljnog muškarca koji neprestano kritikuje svoju ženu dok se zaista ne dogodi razvod.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Priča o raju je priča o spoznaji čulnog iskustva koje se upoređuje sa poznavanjem dobra i zla. U Starom zavetu seksualni čin se obično prevodi glagolom „znati, znati.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Ukratko, zaljubljivanje je tako dubok čin jer simbolizuje novo razumevanje, a zatim i velike sukobe. Kao što je Jung ponavljao, sukob je suština života i neophodan preduslov za svaki duhovni razvoj.