Postoji čitav niz savremenih metoda u prevenciji i lečenju starenja kože koje se primenjuju na našem tržištu.

Od mezoterapije, preko stimulatora kolagena, PRP vampirskog tretmana, hemijskih pilinga, laser terapija, hirurške dermoabrazije, radio talasa sa nisko frekventnim strujama, botoksa, do hijaluronskih filera.
Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije
Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

O nekim od ovih metoda već smo pisali, a danas vam predstavljamo podmlađivanje putem hijaluronskih filera, da biste lakše mogle da odaberete pravu metodu za sebe.

Hijaluronska kiselina je prirodan glikozaminoglikan, osnovni sastojak ljudskog tela, svega 15%. Sastavni je deo staklastog tela oka, sinovijalne tečnosti, pupčane vrpce, dermisa.

Koncentracija hijaluronske kiseline se smanjuje u dermisu tokom godina. Hijaluronska kiselina se dobija biofermentacijom iz bakterija ili može biti životinjskog porekla. Hemijskim promenama i metodama povezivanja ovih molekula postignuta je stabilnost i duže zadražavanje na mestu aplikacije. Ubrizgavanjem putem injekcija deluje na nivou dermisa – ispunjavajući bore, stimulišući kolagen, čuvajući rezervoare vode koji su potrebni za dobru hidrataciju kože.

Ubrizgavanje se vrši u dermalni i hipodermalni sloj, kao i u duboki potkožni sloj masnog tkiva.

Cilj ubrizgavanja je produkcija kolagena, elastina i hidratacija, ispunjavanje bora, ispunjavanje i stimulacija ožiljaka od akni, uvećanje volumena na licu, hidratacija i uvećanje usana, konturiranje lica, nadoknada izgubljenog potkožnog masnog tkiva, najčešće na licu i šakama.

Foto Aleksandra Ostojić
Foto Aleksandra Ostojić

Stimulatori kolagena u cilju prevencije i regeneracije kože

Stimulatori kolagena ne sadrže hijaluronsku kiselinu. Dermalni je filer koji utiče na biostimulaciju kolagena čiji rezultati traju od 2 do 5 godina.

Tehnika ubrizgavanja je ista kao kod hijaluronskih filera.

Sastav injekcionih filera su supstance za stimulaciju proizvodnje kolagena.

PLC polikaprolaktin stimuliše neokolagenezu, PBS baza karboksimetilceluloze (CMC gel), stimulišu produkciju kolagena tip I, podižu tonus kože, koriguju bore, nadoknađuju izgubljeni volumen na licu, konturiraju lice.

Foto Aleksandra Ostojić

Hemijski pilinzi, radiofrekventna struja, laseri i njihova primena

Cilj navedenih metoda je da se putem termalnog oštećenja kože skine rožasti sloj, pospeši epitalizacija, pojača deoba ćelija u dermu i na taj način stimuliše sinteza kolagena i elastina.

Primenom intradermalnih injekcija sa biološkim supstancama obezbeđuje se regeneracija, bolja prokljvenost i elastičnost kože.

Sve navedene procedure se mogu raditi pojedinačno, kao i u kombinaciji, a sve imaju jedan cilj – podmlađivanje i prevenciju starenja kože.