Iako je pranje ruku i upotreba sredstava za dezinfekciju odlučujuće u borbi protiv širenja virusa, ovo ima i štetan uticaj na našu kožu. Mnogi se ovih dana žale na suve, ispucale i upaljene ruke, zbog čega su u još većoj opasnosti da se zaraze.

Dermatolozi navode da je činjenica kako često pranje ruku i upotreba jakih hemijskih sredstava oštećuje integritet prirodne barijere kože što dovodi do toga da ruke postaju suve, bolne i iritirane.

„Ako ste oštetili kožu, ona postaje manje efikasna kao prepreka infekciji, zato je hidratantna krema od suštinskog značaja – ali nikako ne prestajte sa pranjem ruku!“, naglašava doktorka Suzan Meju.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

S ovom konstatacijom se slaže i doktor Adam Frajdman, dermatolog, i dodaje da će mnogi koji se pridržavaju svih preporuka dobiti iritativni kontaktni ekcem – ekcem izazvan hemikalijama, u koje spada i sapun, naravno.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Zato se svi pitamo šta da preduzmemo kako bismo se zaštitili od zaraze, ali sačuvali kožu ruku. Dermatolozi preporučuju sledeće mere:

Maske za ruke na dohvat ruke

Masku za ruke pripremite od jedne kašike meda i isto toliko maslinovog ulja. Nanesite smesu na mokre ruke pa navucite plastične rukavice. Ostavite da smesa deluje oko pola sata pa onda isperite mlakom i na kraju hladnom vodom. Ne zaboravite posle maske na ruke da nanesete kvalitetnu hidrantnu kremu.

Napravite je od pola banane, kašike meda i dve kašike pavlake. Kada je nanesete, umotajte ruke u plastičnu kesu ili celofanske rukavice i držite tako što duže, ako možete i sat vremena, pa ih tek onda operite toplom vodom.

Koristite hidratantne antibiotske sapune za pranje ruku

Korišćenje antibiotskih sapuna obogaćenih hidratantnim dodacima umesto običnih sapuna može pomoći da koža ostane meka i hidrirana, posebno kod ljudi koji pate od ekcema ili dermatitisa.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Ovi sapuni, naročito sa dodatkom ši putera ili aloja vere, imaju umirujuće i antibiotsko dejsvo, odnosno ubijaju mikroorganizme.

Koristite hidratantne kreme i maske za ruke

Posle brisanja ruku ili posle nanošenja gela za dezinfekciju, dermatolozi preporučuju da nanesemo obilan sloj kreme za ruke kako bi ostale negovane i kako bismo umirili suva područja i smanjili mogućnost da dođe do iritacije kože.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Takođe, naglašavaju da su kreme mnogo efikasnije od losiona.

Ukoliko ovo ne pomogne, treba pokušati sa intenzivnijim tretmanima, kao što su maske koje ćete naneti na ruke, preko navući rukavice ili umotati u foliju i ostaviti da deluju od 10 do 20 minuta ili tokom noći.

Na tržištu postoje različiti kozmetički preparati za ovu namenu, ali mogu se napraviti i od namirnica koje sigurno imamo u kuhinji. Tu su naravno i vazelin i parafin koje ima svaka apoteka. Nisu skupi, a vrlo su efikasni, kao i maslinovo ulje.

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

Maska za izrazito suve ruke

Za izrazito suve ruke napravite masku od maslinovog ulja, jednog žumanceta i malo limunovog soka. Mešajte dok se smesa ne ujednači, pa je nanesite na ruke. Držite je oko 15 minuta, potom je isperite prvo mlakom, pa hladnom vodom i namažite odgovarajućom kremom.

Nosite rukavice

Nošenje rukavica pružiće dodatni sloj zaštite i posebno su korisne prilikom čišćenja, ističe doktorka Meju, jer proizvodi za čišćenje u domaćinstvu sadrže agresivne hemikalije koje štete koži i izazivaju dermatitis.

Međutim, gumene rukavice treba nositi kratko, jer mogu da pogoršaju stanje kože, napominje dr Frajdman. U rukavicama se zadržava znoj koji je prilično iritabilan za kožu.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Dobro osušite ruke posle pranja

Pored redovnog pranja, dermatolozi napominju da nepravilno brisanje i sušenje ruku može imati dodatnog uticaja da koža postane suva jer prirodna masnoća kože ispari zajedno sa vlagom.

Temeljno sušenje ruku je važno i za smanjenje prenošenja i širenja bakterija i virusa, jer se oni lakše zadržavaju na vlažnoj koži.

Papirni ubrusi za jednokratnu upotrebu su higijenskiji od električnih sušača i značajno smanjuju rizik od prenošenja virusa. Ako vam ruke ostanu vlažne, nemojte ih sušiti tako što ćete ih obrisati o pantalone ili odeću, jer su vam posle toga ruke opet prljave.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Peškire u kući treba što češće menjati, posebno ako ih koristi više članova domaćinstva.

Potražite stručnu pomoć

Ako su vam ruke upaljene, svrbe, natečene su ili bolne i to stanje ne prolazi, morali biste da potražite pomoć dermatologa i utvrdite šta je uzrok takvog stanja, odnosno, da li je u pitanju alergija, ekcem ili dermatitis.