Od istezanja pre trčanja do toga koliko kalorija sagorevate tokom treninga: hajde da zajedno razotkrijemo lažne mitove o trčanju.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Svi to znamo do sada: fizička aktivnost je osnovni stub zdravog načina života. Od mnogih uobičajenih oblika vežbanja, trčanje ostaje jedan od najpopularnijih i najpristupačnijih, pogodan za ljude svih uzrasta i nivoa kondicije.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Ali da li ste ikada primetili količinu kontradiktornih ili čak kontraproduktivnih informacija o trčanju? Ovo je možda čak sprečilo neke od vas da se uključe i ostvare svoje ciljeve.

Pokušajmo stoga da razbijemo najčešće mitove o trčanju, u nadi da će to rasvetliti neke aspekte trčanja.

Music photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Trčanje je loše za zglobove

Mnogi ljudi pogrešno misle da previše trčanje istroši hrskavicu u zglobovima; posebno kolena, što izaziva osteoartritis.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Međutim, prema nekoliko studija, kod redovnih trkača nije veća verovatnoća da će razviti osteoartritis kolena nego kod onih koji ne trče. Zaista, trčanje zapravo pomaže u zaštiti zglobova, jer su oni napravljeni da omoguće kretanje i stoga je, ako ništa drugo, neprirodno ne koristiti ih, a ne koristiti ih.

U tom smislu, međutim, važno je koristiti odgovarajuću obuću i pratiti ispravnu tehniku trčanja.

Girl running photo created by cookie_studio - www.freepik.com
by cookie_studio – www.freepik.com

Tek nakon 30 minuta trčanja počinjete da sagorevate kalorije

Nije tačno da počinjete da sagorevate masti tek posle 30 minuta trčanja. U stvarnosti, telo počinje da sagoreva kalorije od početka fizičke aktivnosti, čak i ako je taj procenat u početku relativno nizak.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Istina je, međutim, da kako se trčanje nastavlja, telo povećava svoju efikasnost u sagorevanju masti kao izvora energije. Dakle, ako je cilj maksimiziranje gubitka masti, preporučljivo je produžiti trčanje umerenim tempom na duži period.

Morate se istegnuti pre trčanja

Ovo je samo pola tačno. U stvari, stručnjaci preporučuju izbegavanje statičkog istezanja pre trčanja jer bi to negativno ometalo performanse treninga. Štaviše, statičko istezanje, kao što je klasično istezanje u kojem držite položaj tokom dužeg perioda, može prouzrokovati privremeno smanjenje mišićne snage i maksimalnu snagu, i na taj način ugroziti sportske performanse.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Naprotiv, toplo se preporučuje dinamičko zagrevanje. Ova vrsta istezanja uključuje kontrolisane, ponavljajuće pokrete koji postepeno povećavaju telesnu temperaturu, poboljšavaju fleksibilnost i pripremaju mišiće za predstojeću aktivnost.

Nikada ne treba trčati na prazan stomak

To nije tačno. Trčanje na prazan stomak može biti korisno za neke ljude, posebno ujutru. To je zato što tokom noći naše telo koristi uskladišteni glikogen kao glavni izvor energije, čime smanjuje nivo šećera u krvi i nivo glikogena kada se probudimo.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Trčanje na prazan stomak stoga može podstaći telo da sagoreva masti kao primarni izvor energije, ubrzavajući proces mršavljenja i podstičući aktivniji metabolizam.