U svakom dobu, gubitak kose može da bude traumatično iskustvo.

Ipak, češće se javlja nego što mislimo – prema tvrdnjama članova američkog Udruženja za gubitak kose, čak 40 odsto stanovnika SAD koji gube kosu su, zapravo, žene!

Njujorški dermatolog Majkl Grin kaže da je reč o veoma čestoj pojavi koja može da pogodi čoveka u dvadesetim godinama, odnosno, tada može da počne da bude vidljivo.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Dva bitna razloga svakako su genetika i hormoni, ali postoje i drugi, možda iznenađujući razlozi – dijete, opšte zdravstveno stanje, pa čak i način oblikovanja frizure.

Woman photo created by diana.grytsku - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Stres

Teret koji se najpre psihički manifestuje može imati ulogu u gubitku kose. „Stres povećava nivo testosterona, a kod nekih osoba to može izazvati gubitak kose“, rekla je dermatološkinja dr Kingsli za britanski magazin Instajl (InStyle).

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Taj razlog gubitka kose takođe je poznat kao alopecija, odnosno stanjivanje kose.

Stručnjaci preporučuju opuštajuće aktivnosti poput joge ili meditacije kao deo rutine koja bi pomogla problemu, kao i uravnotežena ishrana proteinima, ugljenim hidratima i zdravim mastima.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Autoimuna bolest

Alopecija areta dešava se kao rezultat autoimune bolesti, kada imuni sistem tela „odluči“ da su zdrave ćelije zapravo strane i krene da ih napada. Takav tip alopecije spada u vidljivu formu opadanja kose, gde se u nedostatku dlake javljaju pečati.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Uzrok tog tipa opadanja kose odnosi se na štitnu žlezdu, hormonski poremećaj ili anemiju. Dr Grin ističe da, kada je reč o takvom tipu gubitka kose, što duže se ne leči, veća je verovatnoća da će problem biti stalan.

Stilizovanje frizure

Način oblikovanja kose može dati suprotan od željenog efekta, to jest opadanje kose.

Od prezategnutih konjskih repova, farbanja i tretmana trajnog ispravljanja – sve to može dovesti do alopecije. „U početku, do loma dlake može doći i, u težim slučajevima, dlake mogu da se izvuku iz folikula“, objašnjava dr Kingsli.

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

„Može doći do postepene recesije prednjeg dela kose. Na duže staze, folikul dlake može nepovratno da se oštetiti što bi rezultiralo trajnim gubitkom kose“.

Srećom, rešenje je jednostavno i prilično očigledno – prestanite da kosu stilizujete na način koji bi je previše vukao, a ako je kosa previše tretirana, smanjite farbanje i upotrebu hemikalija.

Promene godišnjih doba

Prelazno vreme ne samo da donosi nepredvidljive temperature, već takođe može izazvati preterano opadanje kose. Kingsli konstatuje da sezonske promene u vremenu često utiču na kosu.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

„Izlaganje UV zračenju leti može izazvati krtost i lomljenje, a stres i ishrana mogu da izazovu perut. Ako se to desi u isto vreme kao i svake godine, nema razloga za brigu.“

Trudnoća

Tokom trudnoće, nivo estrogena se podiže, što pospešuje uobičajeni rast kose. Kada se žene porode ili po prestanku dojenja, nivo estrogena u njihovim telima vrati se u normalu što može izazvati da dodatno izrasla kosa tokom trudnoće opadne u kratkom vremenskom periodu.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

„Ako posle porođaja dođe do gubitka kose, nema, nažalost, ništa što se može učiniti da bi se to sprečilo. Ali pokušajte da ne brinete, gubitak je samo privremen i sve dlake bi trebalo da ponovo izrastu“, kaže Kingsli. „U sprovedenim studijama otkrili smo da oko 50 odsto žena iskusi postporođajno opadanje kose. Ne znamo zašto ga neke žene doživljavaju a druge ne“.